modules/forum/post.tpl

Obiceiurile noastre romanesti

10.10.2011 / 11:01

Nick: Adinuta
Bucataras incepator
Bucataras din: 20.09.2009
Retete: 54
Scrie-i mesaj privat

Dragii mei, recunosc ca momentele in care ma simt cel mai romanca sunt cele departe de casa, cand ma izbeste clar ca sunt intr-un loc in care lucrurile se desfasoara altfel decat la noi acasa. Vorbeam zilele trecuta cu o prietena despre nunti si imi povestea ea cum a fost la o nunta poloneza foarte mare ... cu 70 de persoane :D Si cum au dat cu totii cadouri si cate o suma de bani (cam 100 lei tinerii), destul de mica fata de ce am auzit ca se da pe la noi. Iar botezul e o ceremonie simpla, urmata de o masa in familie la care se fac mici cadouri nou-nascutului.

Si mi-am dat seama ca nu stiu suficiente lucruri despre obiceiurile noastre de nunta si botez, mai ales ca unele difera pe regiuni. Si cred c-ar fi interesant daca ne-am strage din toate colturile tarii si-am povesti de traditii si ce obiceiuri mai sunt sau am vazut la altii, pentru ca multe se si pierd in timp sau se schimba.

Deci, va provoc la povesti: despre traditii din zona in care v-ati nascut sau traiti acum, despre ce trebuie sa fie musai la masa (difera meniul pe zone?), se dau cadouri sau bani? Si botezul la noi nu devine ca o mini-nunta? cu masa si bani? ... As mai scrie, dar trec in comentarii :D

Citeaza

10.10.2011 / 11:06

Nick: gaby_d
Bucataras Minunat
Bucataras din: 14.10.2009
Retete: 612
Scrie-i mesaj privat

mpai..depinde de zona..

cateva aspecte "di la Moldova":

nunta

- acasa , cand se merge dupa mireasa, se face un ritual numit "iertaciune", pe care vad ca tinerii din ziua de azi il cam sar. Se cere iertare parintilor inainte de nunta, pentru..toate greselile

- la nunta, mireasa dupa ce iese din casa, pana la cununie nu are voie sa se uite in urma

- la intrarea in localul unde se va tine masa, soacra mare trebuie sa astepte tinerii cu busuioc si zahar si sa-i sufle cu un amestec facut din cele doua

sunt mai multe dar am scris alambicat doar ce-mi amintesc pe moment

botez

- copilul trebuie sa fie dus la biserica de catre o moasa, (nu de catre nasi)aleasa de parintii bebelusului, care-l va da mai apoi nasilor.

mai vin

Acest mesaj a fost modificat de gaby_d
Ultima editare: 10.10.2011 11:10:04

Citeaza

10.10.2011 / 11:16

Nick: Adinuta
Bucataras incepator
Bucataras din: 20.09.2009
Retete: 54
Scrie-i mesaj privat

Pai na, pe vremuri tinerii erau mai zurlii, aveau de ce-si cere iertare Acum toti asa nevinovati, ce greseli sa regrete mititeii? 

- Parca mai era si ceva cu bocitul, nu? Ca mireasa trebuie sa planga olecuta cand pleaca de-acasa (ca stie ce-o asteapta )

- De meniu: mi-a povestit mama ca ea la nunta a avut sarmale surpriza. Adica niste sarmale uriase asa si in fiecare sarma erau mai multe mititele. Si primea fiecare una mare si grasa, plina de sarmalute. Se mai fac asa? Ea a zis ca erau populare pe la nunti intr-o vreme.

Citeaza

10.10.2011 / 14:54

Nick: miha
Bucataras Suprem
Bucataras din: 24.03.2009
Retete: 1116
Scrie-i mesaj privat

Pentru mine traditiile astea au fost un factor de stres la nunta. Unele din ele au fost chiar amuzante si au ramas "in istorie"... ca alde pupatul mainii nasilor sau jucatul gainii.

Cel mai tare m-a stresat insa hora ce-am jucat-o in fata blocului sa vada vecinii ce mandra mireasa eram, ca alta explicatie n-am pentru ce a trebuit sa fac pe mine de frig doar ca sa-mi cante fanfara cand am iesit din casa. De unde sa stiu eu ca in ziua nuntii mele va ninge si eu toata numai un decolteu si spate gol?

Citeaza

10.10.2011 / 19:45

Nick: rocsi_1612
Bucataras Suprem
Bucataras din: 18.12.2009
Retete: 1613
Scrie-i mesaj privat

-eu va zic despre obiceiuri la nunta,tot din moldova,ca de sunt pui de moldoveanca.nu am facut eu nunta,dar a avut fratele meu si am cam vazut toti pasii.

-prima data vine muzica acasa la mire:aici se imbraca mirele,(asta ar trebui sa o faca parintii),apoi se barbiereste cu un cutit si alte chestii gen toporisca,la tara chiar cu sapa ,asa stiam.

-se canta ce se canta la mire si apoi se merge spre nasi.se sta aici cat sa se serveasca un paharel,o prajiturica,o atentie,se mai face un dans ceva apoi se porneste catre mireasa.

-la mireasa :mireasa este aranjata,imbracata si este ascunsa pentru ca atunci cand vine mirele sa o caute.

Inainte de a intra mirele ,la usa il astepta niste tineri (necasatoriti,asa ar trebui)si cer ceva la schimb pentru a i se deschide usa:bani,bautura sau orice (in limita bunului simt)

I se joaca voalul pe cap de catre nasa,se zic diverse chiuituri ,apoi incep sa se puna florile in piept:mire,nasi ,socri,frati,etc!!!!

Mirii se aseaza in genunchi pe o perna ,si se face iertaciunea.

La iesire din bloc deasupra capului miresei se rupe cozonacul sau colac,iar in urma lor se arunca cu paine si zahar(cica sa fie dulci,sa se iubeasca).

Se joaca hora in fata blocului,apoi mirele si mireasa se urca in masini separate,alaturi de cavaleri,respectiv domnisoarele de onoare.

-apoi se merge spre cununia civila unde se zice faimosul DAAAAA(sau se poate sa ai surprize).aici cand iesi se serveste cu prajituri si ,iar un paharel de ceva,faci cateva poze si de aici la biserica,tot in masini separate.(miresele trebuia sa  aiba grija sa nu se vada cand ies de la starea civila cu alte miresici ca cica este ghinion).

-La biserica mireasa trebuia sa duca un covor,cumparat din banii mamei ei,pe care mirii,impreuna cu nasii vor sta pe el pe durata slujbei.

Sub covor nasul trebuie sa puna niste bani,pe care ii ia,la sfarsitul slujbei,cel care va strange covorul.

In timpul cununiei religioase se arunca cu bomboane,se sfintesc verighetele,beau vin si manca piscoturi mirii(doar stiti asta banuiesc).Dupa terminarea slujbei ,nasii trebuia sa serveasca cu prajituri si un paharel de ceva  (deci iar bem bem bem),apoi se porneste spre restaurant.

Acolo ii intampina soacra si ii stropeste cu busuioc si aghiasma.

Incepe petrecerea,vin oaspetii care se intampina cu sampanie si un piscot ceva.

Se face dansul mirilor,se distreaza lumea,se mananca,se bea si voie buna.

La miezul noptii se fura mireasa,se duce la o discoteca(sau oriunde),iar cei care au furat-o suna mirele si cer o rascumparare.

Vine apoi si mirele dupa mireasa,da si acolo de baut acelor ce au furat mireasa,se mai danseaza si pe aici,apoi iar la local.

Dupa ce se dau toate felurile de mancare(acum la noi se obisnuieste 4 feluri de mancare,care mai de care mai sofisticate),cam pe la 3-4 dimineata se aduce tortul ,frumos ornat,cu artificii si alte sofisticarii si il taie mirii.

Apoi se aduce gaina nanasului(sau nasilor,depinde cati sunt),impopotonata si dichisita,se canta diferite melodii pentru nasi,iar pentru a o primi,nasii trebuie sa dea bani acelei femei(de obicei una din bucatarese  aduce gaina).

Se da darul ,fie in plic ,fie cu strigare.

La sfarsit se dezbraca mireasa(doar voalul ,nu de tot),se ia o pereche de tineri,la fata i se pune voalul miresei ,iar la baiat floarea din piept a mirelui,se mai face o hora si cam gata petrecerea.

Mirii merg sa numere banii(singuri ,cu nasii,cu parinti sau cum vor ei),platesc datoriile si poate poate mai le ramane si lor ceva.

Apoi pornesc spre dormitor,ca or fi si ei obositi(dar de fapt incepe noapte,sau mai bine zis dimineata de amor,sau dimineata nuntii)))

Cam asta e la noi cu nunta.Daca imi mai amintesc ceva mai revin!!!!

Spor la citit!!!!

Citeaza

10.10.2011 / 21:52

Nick: diaconta
Bucataras Top-Chef
Bucataras din: 27.07.2010
Retete: 723
Scrie-i mesaj privat

La subiectul asta chiar nu-mi pot da cu parerea.N-am prea fost la nunti in ultima vreme si din cate am inteles nu prea se mai pastreaza obiceiurile noastre  vechi,mai degraba se preiau cele straine,chiar si la tara.La botez am fost cam demultisor,cand am botezat doi copilasi,dar nu-mi aduc aminte de nimic deosebit.

Poate doar cum zicea Gaby(si imi spunea si mama) ca,copilul trebuia dus la Biserica de catre Moasa nu de nasa.Dar nimeni nu mai respecta asta.Pupici

Citeaza

11.10.2011 / 16:10

Nick: dena
Bucataras incepator
Bucataras din: 20.02.2011
Retete: 71
Scrie-i mesaj privat

De curand am botezat un baietel in Oltenia. Obiceiuri cat de cat diferite fata de zona mea (Ardeal).

Acolo, asa cum s-a mai spus, copilul se duce la biserica de catre moasa si doar apoi il preia nasa. Nasul are datoria sa tina lumanarea copilului. Slujba de botez incepe in pridvorul bisericii, unde nasa tine copilul in brate si face lepadarile de cel rau si spune Crezul. Trebuie avuta mare grija ca nasa, de emotie, sa nu greseasca Crezul.

Apoi se intra in biserica si urmeaza ritualul cu dezbracatul copilului, botezul in apa, miruitul pe manute, spate, frunte, picioruse. Apoi tunsul (parul se pune intr-un servetel).

Nasa trebuie sa fie pregatita pe langa lumanare, cu un rand de haine pentru cel mic, crasma, fasa.

Daca bebelusul este baiat se inchina la icoanele din fata si preotul il duce si in altar, iar daca e fetita nu are voie in altar. (Singura data cand o femeie, fata are voie sa intre in altarul unei biserici este la sfintirea acesteia).

Urmeaza apoi sfanta impartasanie, si trebuie avut grija ca micutul sa nu verse sfintele taine si sa nu manance macar o ora.

Apoi se pleaca catre casa, copilul fiind in bratele nasei sau nasului, cu lumanarea aprinsa (asa se facea odata), si se da copilul peste prag sunandu-se citez: "Mi-ai dat un pagan, ti-am adus un crestin" de 3 ori. Mama sta la primire si ia copilul, apoi nasul cu lumanarea aprinsa face semnul crucii de 3 ori in partea de sus a tocului usii si stinge lumanarea de toc.

La biserica, daca participa si mamica la slujba de botez, nu este bine sa se uite la copil in momentul in care acesta e bagat in apa. Dupa ce se termina slujba se face o molifta mamicii.

Urmeaza apoi masa, felicitarile si dansul de rigoare.

In seara urmatoare nasa trebuie sa ii faca baie finutului (finutei). Trebuie de asemenea un rand de hainute, crema de corp sau ulei, prosop, sapun pentru copii.

In apa de baie se pun: lapte, miere, bani, 2 nuci (daca e baiat), orez, busuioc, flori (pentru fetite).

Apoi de 3 ori pana la varsta de 3 ani, copilul trebuie "ridicat la grinda". Se face un colac de care se leaga cu o funda rosie bani si o bucatica de slanina si se spune "grinda sa-nverzeasca, finii sa-mi traiasca si cei mari si cei mici" de 3 ori. Trebuie pregatit de asemenea un rand de hainute (din cap pana in picioare cum se spune).

Cam atat din ce mi-am adus aminte de la botez.

Daca v-am plicitisit imi cer scuze!

Daca imi mai aduc aminte ceva revin.

Lectura placuta!

Citeaza

11.10.2011 / 21:31

Nick: rocsi_1612
Bucataras Suprem
Bucataras din: 18.12.2009
Retete: 1613
Scrie-i mesaj privat

cam asa sunt si la noi obiceiurile la botez dena,din cate stiu eu..numai nu stiu daca intai se zice crezul in pridvor(mi se pare ca la noi se face tot in biserica)si ultima fraza ,aia cu de 3 ori in 3 ani nu e la noi..in rest cam la fel!!!

Citeaza

11.10.2011 / 23:57

Nick: Bucataras
Bucataras suprem
Bucataras din: 19.07.2008
Retete: 625
Scrie-i mesaj privat

 felicitari, foarte interesant tot ce am citit aici!

Citeaza

12.10.2011 / 12:14

Nick: dena
Bucataras incepator
Bucataras din: 20.02.2011
Retete: 71
Scrie-i mesaj privat

La noi nu sunt moasele. Nasii iau copilul de acasa.

Citeaza

12.10.2011 / 18:25

Nick: Adinuta
Bucataras incepator
Bucataras din: 20.09.2009
Retete: 54
Scrie-i mesaj privat

Dena, ma bucur ca te-ai alaturat discutiei

As fi curioasa sa stiu cum sunt obiceiurile in Ardeal daca vrei sa ne povestesti putin, pentru ca ai spus ca difera de ce ai observat in Oltenia. Iar in cazul nuntilor exista diferente fata de ce s-a scris aici de zona Moldovei de exemplu?

Citeaza

13.10.2011 / 15:32

Nick: sufletista
Bucataras Suprem
Bucataras din: 17.08.2010
Retete: 1549
Scrie-i mesaj privat

interesant articol si este bine sa cunoastem si alte obiceiuri

Citeaza

16.10.2011 / 18:55

Nick: dena
Bucataras incepator
Bucataras din: 20.02.2011
Retete: 71
Scrie-i mesaj privat

Incep prin a-mi cere scuze ca am vazut cam tarziu postarea ta, nu am dat curs invitatiei mai devreme.

In ce priveste nunta pot "declara" din ce imi mai amintesc in calitate tot de nasa.

Am cununat anul trecut in iulie.

Se incepe de vineri seara cheful cand se pune brad la portile  nasilor si al mirilor. Se vine cu alai, lautari, brad, flori etc.

La poarta ies nasii cu prajituri si bautura. Noi ne-am cam mutat in strada, chiar daca stam la curte.

Dupa ce se pune bradul, se bea, se mananca, se cinsteste toata lumea care trece pe acolo, se merge la mire, in cazul nostru  pentru ca mireasa este de la Ramnicu Valcea.

Acolo tot asa, se pune bradul, se bea mananca se danseaza, tot tacamul.

Intr-un cuvant se petrece pana pe la 12 noaptea.

A doua zi baieti neinsurati barbieresc mirele cu tot felul de "instrumente" ca sapa, topor etc, iar mireasa este imbracata de prietenele ei bune.

Mirele pleaca cu alai dupa nasi, avand la el buchetul pentru nasa.

Se asteapta nuntasii cu prajituri si bautura, se danseaza putin si se pleaca la mireasa. Acolo tot ca si in Moldova se ascunde si pana nu este "platita" unei fete nemaritate de catre mire nu iese din casa. La poarta miresei se pune un lant si mirele trebuie iarasi sa plateasca ca sa poata intra.

Se joaca hora miresei, se pun in piept flori, etc.

Se merge apoi la primarie, se spune "DA" se semneaza si se pleaca catre biserica, unde nasul sta in partea mirelui si nasa in a miresei.

La noi le-au dat piscoturi cu miere nu cu vin.

Dupa binecunoscuta slujba se merge la sala unde ca sa poti intra nasii trebuie sa plateasca ei de data asta. Apoi stau cu mirii si intampina nuntasii.

Muzica, dans mancare, obisnuitul "ritual" iar dupa ora 12 noaptea miresei i se da jos voalul si i se pune un batic pe cap, semn ca a intrat in randul nevestelor, dar inainte de asta arunca buchetul, iar fetei care a prins buchetul i se pune voalul.

Se strange darul iar pe la 2-3 noaptea se sparge cheful cu invitatia din partea socrilor mari si a mirilor de a veni a doua zi la "calea mare" sau "caciula".

A 2-a zi e parca mai frumos, pentru ca toata lumea a scapat de emotii.

Se incepe de obicei pe la 4-5 dupa amiaza si tine pana pe la 12 noaptea.

Dupa ce se mananca, se danseaza, se bea socrii, mirii si nasii au parte de o "plimbare" cu roaba (roaba aia cu care se cara diverse).

Dupa o saptamana, adica in prima duminica dupa nunta, nasii impreuna cu mirii merg la biserica, se spune ca "scoti" mirii la biserica.

Acolo trebuie sa aiba lumanarile de la nunta, iar dupa Sfanta Liturghie, preotul tine o mica slujba pentru miri. Dupa aceea mirii invita nasii la masa..... Iar odata cu trecerea timpului, cum ar spune sotul meu "tin aproape" unii de altii.

Sper sa nu va fi plictisit.

P.S. Ma bucur Adinuta ca ai deschis subiectul asta.

Acest mesaj a fost modificat de dena
Ultima editare: 16.10.2011 18:55:40

Citeaza

16.10.2011 / 22:26

Nick: Ina
Bucataras Chef
Bucataras din: 09.04.2010
Retete: 579
Scrie-i mesaj privat

dena a spus:

Incep prin a-mi cere scuze ca am vazut cam tarziu postarea ta, nu am dat curs invitatiei mai devreme. In ce priveste nunta pot "declara" din ce imi mai amintesc in calitate tot de nasa. Am cununat anul trecut in iulie. Se incepe de vineri seara cheful cand se pune brad la portile  nasilor si al mirilor. Se vine cu alai, lautari, brad, flori etc. La poarta ies nasii cu prajituri si bautura. Noi ne-am cam mutat in strada, chiar daca stam la curte. Dupa ce se pune bradul, se bea, se mananca, se cinsteste toata lumea care trece pe acolo, se merge la mire, in cazul nostru  pentru ca mireasa este de la Ramnicu Valcea. Acolo tot asa, se pune bradul, se bea mananca se danseaza, tot tacamul. Intr-un cuvant se petrece pana pe la 12 noaptea. A doua zi baieti neinsurati barbieresc mirele cu tot felul de "instrumente" ca sapa, topor etc, iar mireasa este imbracata de prietenele ei bune. Mirele pleaca cu alai dupa nasi, avand la el buchetul pentru nasa. Se asteapta nuntasii cu prajituri si bautura, se danseaza putin si se pleaca la mireasa. Acolo tot ca si in Moldova se ascunde si pana nu este "platita" unei fete nemaritate de catre mire nu iese din casa. La poarta miresei se pune un lant si mirele trebuie iarasi sa plateasca ca sa poata intra. Se joaca hora miresei, se pun in piept flori, etc. Se merge apoi la primarie, se spune "DA" se semneaza si se pleaca catre biserica, unde nasul sta in partea mirelui si nasa in a miresei. La noi le-au dat piscoturi cu miere nu cu vin. Dupa binecunoscuta slujba se merge la sala unde ca sa poti intra nasii trebuie sa plateasca ei de data asta. Apoi stau cu mirii si intampina nuntasii. Muzica, dans mancare, obisnuitul "ritual" iar dupa ora 12 noaptea miresei i se da jos voalul si i se pune un batic pe cap, semn ca a intrat in randul nevestelor, dar inainte de asta arunca buchetul, iar fetei care a prins buchetul i se pune voalul. Se strange darul iar pe la 2-3 noaptea se sparge cheful cu invitatia din partea socrilor mari si a mirilor de a veni a doua zi la "calea mare" sau "caciula". A 2-a zi e parca mai frumos, pentru ca toata lumea a scapat de emotii. Se incepe de obicei pe la 4-5 dupa amiaza si tine pana pe la 12 noaptea. Dupa ce se mananca, se danseaza, se bea socrii, mirii si nasii au parte de o "plimbare" cu roaba (roaba aia cu care se cara diverse). Dupa o saptamana, adica in prima duminica dupa nunta, nasii impreuna cu mirii merg la biserica, se spune ca "scoti" mirii la biserica. Acolo trebuie sa aiba lumanarile de la nunta, iar dupa Sfanta Liturghie, preotul tine o mica slujba pentru miri. Dupa aceea mirii invita nasii la masa..... Iar odata cu trecerea timpului, cum ar spune sotul meu "tin aproape" unii de altii. Sper sa nu va fi plictisit. P.S. Ma bucur Adinuta ca ai deschis subiectul asta.

 Seamana perfect cu zona Baraganului. Noi nu am respectat partea cu iertaciunea si nici nu m-a platit...

As adauga faptul ca nasa trebuie sa cumpere voalul si poseta miresei  si tot ea aduce farduri, oglinda, pieptene... o fardeaza pe mireasa ( se face ca o fardeaza, ca acum miresele-s gata fardate ) . Deasemeni, dupa slujba de cununie trebuie sa ofere mirilor o icoana cu sfintii protectori ai noii familii.

Acest mesaj a fost modificat de Ina
Ultima editare: 29.04.2016 11:28:47

Citeaza

16.10.2011 / 22:29

Nick: Ina
Bucataras Chef
Bucataras din: 09.04.2010
Retete: 579
Scrie-i mesaj privat

 Da' de ciorba de potroace de a doua zi, nu zice nimeni? 

Ca de camasa de noapte , DE DUPA ,  nu cred ca mai e cazul.... 

Citeaza
Selecteaza categoria de interes:
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]