Desert prajitura Albinuta sau foi cu miere

de AlinaFizesan in Prajituri, 1 Oct 2013 | 50116 vizualizari

 

Ceva dulce nu strica niciodata, nu? Deoarece este reteta pe care o pregatea mama mea in copilarie, o pregatesc si eu mereu cu mult drag si suflet! Dupa mult timp, anul acesta am avut ocazia sa ii pregatesc tatalui meu aceasta minunata prajitura. Nu a rezistat mai mult de o zi!

 

INGREDIENTE

Pentru foi

  • 150 g zahar
  • 40 g unt
  • 3-4 linguri de miere
  • 2 linguri lapte
  • 2 oua
  • o lingurita bicarbonat
  • 400-500 g faina 

Pentru crema

  • 1 plic zahar vanilat
  • 150 g unt
  • 200 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 1 lamaie (coaja si suc)
  • 70 g gris
  • gem de caise
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Albinuta sau foi cu miere:

Foi : Punem la bain-marie zaharul, untul taiat bucatele, mierea, laptele, ouale si bicarbonatul. Dupa ce untul se topeste si se formeaza o compozitie cremoasa, lasam la fiert 5 minute pana devine spumoasa, dupa care o luam de pe foc. Lasam sa se raceasca putin, (nu prea mult, pentru a putea manevra coca) dupa care adaugam faina, putin cate putin pana se formeaza coca dorita. Impartim aluatul in 4 bucati, pentru cele 4 foi. Daca se poate ar fi bine sa tinem aluatul intr-un loc caldut, sa-l putem manevra mai bine atunci cand il intindem. Pentru a intinde foile puteti folosi 2 bucati de folie de plastic, pentru a evita faina. Eu am picurat usor cu ulei pe tava, 2 picaturi, dupa care am intins foaia direct pe ea. Va sfatuiesc sa folositi o tava de marime medie, altfel va fi dificil sa intindeti foile. Daca aluatul este tinut la cald se va intinde usor, in caz contrar mierea va face dificila intinderea. Pentru a evita deformarea foilor de la bulele de aer, faceti mici gaurele cu o scobitoare sau o furculita pe suprafata foii. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170C. Lasam 5 minute tava in cuptor (uitati-va mereu la ea, se rumeneste repede). Imediat ce am scos tava din cuptor taiem marginile si usor desprindem foaia. (puteti folosi un cutit daca este lipita de tava, dar folositi-l cu grija) Repetam procedura pentru celelalte 3 foi.

Crema : Punem 500 ml lapte pe foc. Dupa ce se incalzeste punem grisul si amestecam cu o lingura de lemn pentru a evita cocoloasele si pentru a nu se prinde de fundul cratitei. Daca va este mai usor, faceti grisul asa cum obisnuiti sa-l faceti de obicei. Luam oala de pe foc si adaugam zaharul si amestecam bine. Dupa ce s-a racit putin adaugam zaharul vanilat, sucul si coaja de la lamaie. Lasati grisul la racit, dar amestecati din cand in cand pentru a nu se face crusta deasupra lui. 

Separat frecati untul. Va sfatuiesc sa il frecati cu o lingura de lemn si sa nu recurgeti la mixer, iese mult mai cremos si mai bun, desi implica mai mult efort. Dupa ce grisul s-a racit complet, punem cate o lingura in unt si amestecam pana ce grisul a fost incorporat in unt.

Asamblare: Pe o tava punem prima foaie cu fata in jos. Punem jumatate din crema de gris si nivelam. Asezam a doua foaie. Peste acesta punem gemul de caise pe care il intindem foarte bine (de preferabil gem fara bucati de fructe). Asezam a treia foaie peste care punem cealalta jumatate de crema. Deasupra cremei punem ultima foaie. Puneti o folie de plastic si o mica greutate deasupra prajiturii. (eu am pus un fund de lemn). Lasati la frigider cel putin 8 ore sau mai bine peste noapte. Cand taiati prajitura va sfatuiesc sa o taiati fasii pe care le rasturnati pe o parte si apoi taiati bucatelele, altfel riscati sa puneti presiune pe foi si crema si sa nu se taie frumos. 

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Mare grija cu temperatura cuptorului si cat lasati foile in cuptor.

2

Intindeti cu incredere foile, par subtiri atunci cand le faceti, mereu mi s-au parut asa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Albinuta sau foi cu miere" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Foi cu miere