Aluat foietaj cu unt

de Constelatialeu in Scoala de gatit Bucataras, 19 Feb 2020 | 5877 vizualizari

 

Mi-a picat mie sa fac ''milefoale'' din alea frantuze ( millefeuille ), dar nu oricum, de la a la z, adica facut aluatul de moa, bilbilit nu asa joaca si m-am dus la Jamila sa-mi povesteasca ea cum se face si una si alta. Zau ca-mi place maxim sa fac si nu mi se pare nici greu, doar ca trebuie sa ai rabdare, inca lucrez la partea cu rabdarea, dar a inceput sa-mi iasa din ce in ce mai bine....sa-i dam drumul la povestit cum sta treaba cu aluatul foitaj si urmeaza si povestea cu ''milefoale''....

 

INGREDIENTE

  • 400 g faina
  • 200 ml apa rece
  • 50 g unt ( l-am scos cu cateva ore inainte din frigider, deci nici tare, dar nici moale rau ) grasime 82%
  • 200 g unt grasime 82 %
  • 1 lingurita de sare
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aluat foietaj cu unt:

De cand am descoperit ca  ''La pravalie'' la Sergiana aduce unt la kg, unt de calitate si cu 82% grasime, numai de acolo ma aprovizionez. Acum ca v-am povestit si de unde iau eu untul, zic sa-i dam drumul povestii si sa descoperim aluatul foitaj ( pentru cei/cele care inca nu au descoperit cum sta treaba)

Faina impreuna cu 50 g unt, apa si sarea le punem in vasul robotului si incepem sa mixam, mai intai la viteza mica, pana se incorporeaza toate ingredientele, apoi la viteza mare cca 5-6 min. Dupa aceea scoatem aluatul din vasul robotului si il punem pe o folie alimentara, se aplatizeaza putin , cat sa-i dam o forma patrata , apoi il invelim in folie si-l dam la frigider pentru cca 20 min. Apoi ne ocupam de cele 200 g unt, asezam bucata de unt pe o foaie de copt, apoi acoperim cu o alta foaie si cu ajutorul sucitorului incepem sa-l aplatizam usor, lovindu-l, apoi incepem sa-l intindem intr-un patrat, o sa vedeti in fotografie cam cat trebuie sa fie grosimea patratului. Dam si untul la frigider pana  se intareste, cca 20 min.

Scoatem aluatul din frigider, presaram putina faina deasupra si peste blatul de lucru, incepem sa intindem aluatul intr-un patrat care sa aiba dimensiunea dubla fata de unt. Scoatem untul de la frigider si-l asezam peste aluatul intins pe diagonala, apoi incepem sa impachetam  ( vedeti in imagini ) sa arate ca un plic impaturit bine, apoi intoarcem aluatul si incepem sa intindem foarte usor, pe lungime cat sa obtinem o fasie  lunga de cca 50 cm, intindem si pe latime dar nu foarte mult. Dupa ce am obtinut o fasie lunga de cca 50 cm incepem sa pliem, o parte pliata inspre centru dar nu pana la centru, apoi cealata parte tot spre centru, dar nu pana la centru, sa ramana un mic spatiu intre ( se observa in fotografii procedeul), apoi mai pliem inca o data, cat sa obtinem un dreptunghi, pe care il asezam cu marginea spre dreapta cum stati la masa de lucru. Din nou intindem un dreptunghi si folosim acelasi procedeu de pliere. Dupa cele doua plieri, impachetam aluatul in folie alimentara si-l dam la frigider pentru 20 min. Dupa cele 20 min de stat la frigider facem aceiasi operatiune de pliere de doua ori dupa care bagam la frigider inca 20 min. Scoatem pentru a treia ora aluatul de la frigider si din nou pliem de cate 2 ori. Aluatul se pastreaza la frigider 30 min dupa care se poate folosi imediat, intinzand aluatul in functie de ce anume vreti sa faceti. Se poate  pastra 3-4 zile la frigider iar la congelator max 3 luni.

TIPS-URI

1

folositi unt de calitate cu 82 % grasime

2

cand impachetati aluatul, scuturati surplusul de faina

3

am obtinut 870 g aluat din cantitatile date

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat foietaj cu unt" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Ancutsa 1

19.02.2020, 21:35

Foarte bun aluatul facut in casa, bravo!

mihaelar63 1

22.02.2020, 21:52

Ce munculita !!! Da rezultatul este pe masura asteptarilor . Cu siguranta

lucy2002 1

25.02.2020, 09:57

Bravo!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cum se face aluatul de foietaj