Am vopsit oua, cititi pasii parcursi

de Gusti in Aperitive / Garnituri, 1 Mai 2009 | 39011 vizualizari

 

Pentru ca se apropie ziua in care se vor vopsi ouale, ne-am gindit sa facem noi aceasta operatiune azi pentru a da si cele mai mici amanunte si tipsuri. Am vopsit 6-7 oua pentru acest lucru. Nu uitati, ouale se vopsesc in Joia Mare.

Obicei de primavara stravechi (persii antici sarbatoreau innoirea anotimpului daruindu-si oua colorate, romanii isi trimiteau unii altora, la ceremoniile zeului Ianus, oua rosii) oul colorat si incondeiat este la crestini simbolul Mintuitorului reintors la viata. Oul este ales in mijlocul Postului Mare si este fiert si gatit in Saptamina Patimilor pentru a fi ciocnit si mincat de Pasti, scria regretatul Radu Anton Roman in cartea sa “Mese si obiceiuri romanesti”.

 

INGREDIENTE

  • 7 oua
  • vopsea clasica speciala pentru oua
  • hirtie creponata
  • ingrediente naturale
Portii: 7
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Am vopsit oua, cititi pasii parcursi:

Vom arata pasii pentru 3 tipuri de vopsite:

- cu vopsea clasica speciala pentru oua

- cu hirtie creponata

- cu ingrediente naturale (am incercat cu sfecla rosie si spanac)

Din pacate, netul cam joaca feste, dar vom incerca sa punem in timp util etapele de vopsite :(

Cum vopsesti oua cu hirtie creponata

Intii se fierb ouale (vezi aici) (pentru oua cleioase 7-8 minute - se pun ouale tinute la temperatura camerei in apa rece, la foc potrivit - , pentru oua tari 10 minute)

Se pune intr-un castronel putin otet

Se taie hirtia creponata, astfel incit sa infasoare un ou.

Inmuiem hirtia in otet, apoi impachetam oul cald in ea. Se pune apoi la uscat si se dezveleste oul dupa ce hirtia s-a uscat (in cel mult 10 minute hirtia se usuca).

In foto de mai sus am impachetat unul dintre oua in 2 bucati de hirtie creponata de culori diferite. In foto de mai jos sint cele 3 oua dupa ce au fost scoase din hirtia creponata.

Tips: Ouale fierte trebuie sa fie calde spre fierbinti in momentul in care se infasoara in hirtia creponata inmuiata in otet

Pentru stralucire, ouale se ung cu ulei (puteti folosi un tampon de demachiant pe care sa puneti uleiul)

Cum vopsesti ouale in vopsea clasica:

1. Se fierb ouale, apoi se scot si se lasa pina ajung la temperatura camerei

2. Se pune vopseaua in vasul cu apa si se adauga putin otet. Se amesteca si se lasa pe foc circa 10 minute, timp in care se dau citeva clocote

3. Pentru un design mai atragator, putem lua un ciorap de dama, taiem din el un patrat, punem pe ou o frunza de leustean (sau foite de ceapa taiate marunt), apoi impachetam oul in ciorap, legind cu ata

4. Se introduce oul in vasul cu vopsea (care se da la o parte de pe foc dupa ce da citeva clocote) si se lasa cam 10 minute.

5. Se scoate si se desface ciorapul, apoi se unge oul cu ulei pentru stralucire

Cum vopsim cu ingrediente naturale:

Incercarea 1: am fiert sfecla cu putin otet si dupa citeva clocote am pus in ea ouale fierte deja. S-a colorat intr-un roze nesatisfacator

Incercarea 2: am ras sfecla si am pus oul fiert in sucul ei vreo 10 minute. S-a colorat violet foarte deschis (acceptabil)

Incercarea 3: am fiert spanac pina a scazut destul de mult, apoi am pus oul fiert in aceasta si l-am lasat cam 15-20 de minute, dar n-a prins tenta de verde nici cit oul de rata.

Daca a vopsit cineva cu ingrediente naturale sa ne spuna si noua pasii…

Dana a reactionat prima:

“Salut fetele (si baietii daca exista :) )!

Vopsitul natural nu merge asa usor cum ati incercat voi. Pentru a colora ouale e nevoie de aproximativ 12 ore (spre exemplu pe timpul noptii). Eu personal am facut multi ani la rand cu foi de ceapa. Am fiert ouale in apa cu multe foi de ceapa (normala sau rosie sau amestec). Dupa vreo 2 ore sunt un fel de caramiziu-maro. Depinde si cat de mult le lasati in apa. Pentru ca culoarea sa prinda mai bine se pun si 1-2 linguri de otet, depinde de cantitate. Vineri o sa le fac cu sfecla. Fierb sfecla taiata cubulete cam 20 de minute (daca lasati mai mult culoarea devine maronie), separat fierb ouale si astept ca amandoua sa se raceasca. Adaug otet in apa si pun ouale peste noapte in apa. Sper sa iasa. Pt albastru-indigo varza rosie e foarte buna. Am vazut oua vopsite asa, sunt super. Spor si sarbatori fericite!”

Ce scriu alte siteuri:

Produsele naturale pentru vopsirea oualelor / sursa www.topfeminin.ro:

- pentru culoarea galbena folositi morcovi, coaja de portocala sau lamaie, 1 lingura de sofran sau chimen,

- pentru culoarea albastra folositi frunze de varza rosie,

- pentru culoarea verde folositi frunzele verzi de la legume, ca de exemplu frunze de spanac sau urzici,

- pentru culoarea portocalie folositi morcovi sau coaja de ceapa alba,

- pentru culoarea rosie folositi sfecla rosie sau coaja de ceapa rosie, dar trebuie fierte 20 de minute.

Produsele naturale pentru vopsirea oualelor / sursa www.garbo.ro:

  • roz- sfecla sau coaja de ceapa rosie
  • portocaliu- morcovi
  • maro- cafea
  • rosu- coaja de mar dulce, sfecla rosie
  • verde- frunze de nuc
  • albastru- frunze de varza rosie, flori de viorele, mugure, mure
  • galben- coji de ceapa, coaja de malin
  • mov- ouale fierte bine se pun in suc de struguri.

Produsele naturale pentru vopsirea oualelor / sursawww.ziare.com

Vopseaua de pe oualele soacrei se ia intotdeauna atunci cand vrei sa ciocnesti. Tocmai de aceea te-ai decis ca anul acesta sa vopsesti oualele cu ceva natural, iar culoarea sa nu se ia la prima atingere.

Mai mult, folosirea plantelor si fructelor pe care le ai in gospodarie pentru vopsirea oualelor va semnifica si prima sarbatoare de Paste verde, informeaza Greenlivingonline.

Mai intai trebuie sa speli cu atentie fiecare ou. Grasimea si murdaria depusa vor fi indepartate cu grija pentru ca altfel nu pot prinde culoare.

In continuare vei prepara vopseaua din legumele si fructele din bucataria ta. Rozul, rosul sau lila-ul se obtin fie din foi de ceapa rosie, suc de capsuni, gref sau struguri.

Portocaliul il vei avea de la cojile de portocale, foile de ceapa alba, paprika sau chili. Galbenul se va obtine prin fierberea cojilor de lamaie, a morcovilor sau a mustarului.

Verdele se obtine din spanac, stevie, urzici si orice salata verde. Afinele, varza rosie sau murele sunt cele mai potrivite plante din care poti obtine albastrul perfect pentru oualele de Pasti.

Odata obtinute nuantele dorite, nu trebuie decat sa vopsesti oualele. Un mic model nu strica niciodata deci iti poti incerca indemanarea cu mici trucuri.

Inainte de a vopsi oul, ii poti desena un mic model folosind pensula cu grasime. Modelul va fi foarte bine conturat, iar grasimea va trebuie sa se usuce putin.

Citeste si metoda Oanei de a vopsi ouale

Daca ti-a placut reteta noastra "Am vopsit oua, cititi pasii parcursi" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Oua umplute