Baigli cu nuca/mac

de Prajituri_de_casa in Prajituri, 2 Mai 2015 | 5892 vizualizari

 

Aluat foarte fraged si multa umplutura delicioasa. Va fi cea mai buna reteta de baigli pe care ati incercat-o vreodata!

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru aluat : pentru
  • doi cozonaci
  • -500 g faina de tip 000
  • -100 g unt / margarina moale
  • -75 g untura
  • -40 g zahar
  • -1 plic zahar vanilat
  • -20 g drojdie proaspata
  • -1 galbenus -100 ml lapte caldut
  • -o jumatate lingurita sare
  • Ingrediente pentru umplutura cu mac:
  • -150 g mac macinat
  • -200 g zahar
  • -50 g stafide (optional)
  • -coaja razuita de la o jumatate de lamaie
  • -1 mar curatat si dat pe razatoarea mai marunta
  • Ingrediente pentru umplutura cu nuca :
  • -150 g nuca macinata
  • -200 g zahar
  • -50 g stafide (optional)
  • -coaja razuita de la o jumatate de lamaie
  • -2-3 linguri lapte
  • -gem de caise pentru uns foaia
  • Ingrediente pentru uns deasupra :
  • -1 ou

Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baigli cu nuca/mac:

Stafidele se pun la inmuiat circa o ora in apa calduta cat sa le acopere. Pe urma se scurg bine de apa.

Pentru umplut, se amesteca separat ingredientele de la fie tip de umplutura.

Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul vanilat si drojdia. Se lasa 2-3 minute, pana se umfla. Separat, intr-un alt vas se cerne faina, se adauga sarea, zaharul, untura, margarina moale, galbenusul, laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina.

Se lasa aluatul in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie. Se lasa la dospit doua ore, intr-un loc caldut.

Se imparte aluatul in doua parti egale.

Se intinde o parte sub forma dreptunghiulara, se pune umplutura cu mac si se netezeste, se presara stafidele. Impaturam putin aluatul pe cele doua laterale mai scurte (ca sa nu iasa umplutura in timpul coacerii) si se ruleaza strans pe partea mai lunga (vezi imaginile de mai jos).

Se intinde si cealalta bucata de aluat, se unge cu gem de caise, se intinde umplutura cu nuca, se presara stafidele si se ruleaza ca la celalalt baigli.

Se pun ruladele in tavi pentru cozonac, tapetate cu hartie de copt siliconata, se ung deasupra cu ou batut, se inteapa adanc peste tot cu o scobitoare (ca sa nu crape in timpul coacerii). Se pun cele doua tavi, intr-o tava mai mare, lasand distanta intre ele ca sa se coaca uniform (vezi imaginile).

Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. La mine au stat o ora la cuptor.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli cu nuca/mac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (6)

Prajituri_de_casa 1

03.05.2015, 13:42

Multumesc, merisor, gustul e pe masura !!!

MotanLaOale 1

04.05.2015, 13:59

bun bun

mirela0911 1

04.05.2015, 14:59

Place place place!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura traditionala cu branza de vaci