Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina

de RODIMUR in Ciorbe, 7 Dec 2017 | 6315 vizualizari

 

Borșul de sfeclă se face mai ales în post, dar cui îi place, îl poate face oricând, iar atunci, nefiind constrâns de reguli și opreliști, îi poate adăuga 1-2 linguri de smântână, ceea ce îi va da un gust deosebit.
Folosită încă din antichitate ca medicament, sfecla roșie a ajuns să fie exportată cu caravanele, până în Imperiul Roman și în Grecia. Se zice că împăratul roman Tiberius, a stabilit ca triburile germanice să plătească tribut în lăzi de sfeclă roșie, în loc de pungi cu aur, știind care sunt beneficiile acesteia.
Sursă importantă de oligoelemente, vitamine, potasiu și acid folic, sfecla roșie are un conținut bogat în fier, previne bolile de sânge, energizează și mineralizează organismul, tratează leucemia, cancerul de colon, bolile de ficat, de inimă și infecțiile cronice...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 l de borș de sfeclă.

 

INGREDIENTE

  • 1 sfeclă roșie medie
  • 4 cartofi mari
  • 2 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină mică
  • 2 cepe roșii
  • 1 l borș de putină
  • ulei pentru călit ceapa
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina:

Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute.


Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală, la fiert, cu celelalte legume.


Sfecla se curăță, se rade pe răzătoarea mare și se pune la fiert cu 1 l de borș de putină, sau cu apă cu sare.


Ceapa se curăță, se șterge cu un prosop de hârtie și se pune la călit în ulei suficient, la foc mic, până devine transparentă.


Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.


Când sfecla a fiert, se toarnă cu tot cu borș în oala în care legumele sunt aproape fierte. Se mai lasă un clocot, se adaugă ceapa călită cu uleiul în care s-a înmuiat și se condimentează cu sare, piper și cimbru. După un ultim clocot, se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel tăiate mărunt și se pune capacul la oală.


După un sfert de oră, borșul poate fi servit, cu ceapă roșie alături și cui îi place, cu mămăliguță caldă. Dacă nu este post, se poate adăuga în farfurie smântână (1-2 linguri) care îi va îmbunătăți mult gustul.

TIPS-URI

1

Trebuie să fierbeți sfecla în borș, sau în apă cu sare, pentru a-și păstra culoarea roșie.

2

Puneți la fiert mai întâi morcovii, pătrunjeii și țelina, care fierb mai greu și apoi cartofii, care fierb mai repede, ca să nu se sfărâme.

3

Alegeți cartofi roz, care nu se sfărâmă ușor la fiert.

4

Adunați și aruncați spuma care se formează când fierbe sfecla în borș.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina" nu uita sa-i faci un review.
Concurs - Reteta anului 2020

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (29)

RODIMUR 1

15.12.2017, 19:36

Mulțumesc frumos, Licurici!

gerdan 1

18.01.2018, 14:31

sflecla rosie cruda nu dau pe razatoare.
Pentru un bors bun pun doua sfecle potrivite separat la fier cu tot cu coaja ,dupa ce au fiert bine le las la racit si dupa le-am decojit una o dau pe razatoare si una tai felii potrivit de groase ( 1 cm ) grosime si le pun la fiert, in sfecla razaluita pun 1-2 linguri de otet din vin si 1/2 lingura de sare.Amestec bine,las 5 minute sa se macareze si dupa aceea pun in oala cu bors la fiert .De ce ? pentru ca sfecla fiarta in coaja isi pastraza culoarea si dispare gustul de sfecla cruda.De inacrit tot cu bors de putina ( de casa ) si obtional se pune smantana si se poate servi si cu ardel iute

RODIMUR 1

18.01.2018, 14:51

Gerdan, nici într-un caz n-aș pune oțet de vin, de vreme ce pun borș! Rețeta ta este strict personală, poți s-o faci în continure așa cum îți place, dar dacă ai citi și altele de pe net, ai vedea că seamănă mult mai mult cu a mea, nu cu a ta. Sorry...!

COMENTEAZA

Concurs - Reteta anului 2020
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Panacris

8321 puncte

katty

6278 puncte

Rocsi

5970 puncte

mihaelar63

5724 puncte

mirela0911

3090 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Drob de pui in aluat de foietaj
  • 15

    J

  • 16

    V

  • 17

    S

  • 18

    D

  • 19

    L

  • 20

    MA

  • 21

    MI

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de patrunjel cu perisoare din ardei