Burger de casa

de vasimur in Mancaruri cu carne, 6 Mar 2020 | 8868 vizualizari

 

Îmi aduc aminte de parcă a fost ieri… copiii erau mici, iar reclamele la fast food gen hot dogs sau hamburger, de la McDonald's, erau o mare provocare deoarece nu existau restaurante decât în marile orașe. Copiilor le plăcea să mănânce hot dogs sau hamburger, așa că eram nevoit să improvizez. Ketchup, făceam din suc de roșii (sau pastă de roșii diluată cu puțină apă), sare, piper, boia de ardei dulce, zahăr și eventual oțet balsamic și usturoi. Mai trebuia o maioneză rapidă și cam asta era tot. Prefer maioneză și ketchup făcute în casă, chiar dacă acuma se găsesc de gata, în magazine! O să vă împărtășesc, în cele ce urmează, rețeta de hamburger exact așa cum o făceam, cu posibilitățile de la acea vreme.

 

INGREDIENTE

  • 150-200 g carne tocată, ceva mai grasă, de porc+vită
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dule, după gust (opțional)
  • 1 linguriță ketchup dulce
  • 1 linguriță muștar dulce
  • 1 ceapă roşie, mai mică
  • 1-2 lingurițe oțet de mere sau balsamic
  • 2 felii de cascaval (de care preferaţi)
  • 2 chifle pentru hamburger
  • 1 pahar cu maioneză (de preferat făcută în casă)
  • 1-2 castraveţi muraţi
  • 1-2 roșii
  • 4 frunze de salată verde
  • Pentru maioneză:
  • 1 ou întreg
  • 100-150 ml ulei
  • 1 linguriță muștar dulce
  • sare, foarte puțină
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Burger de casa:

Pas 1. Carnea tocată o amestecăm cu o linguriță de ketchup, una de muştar, sare şi piper, după gust. Dacă nu avem ketchup, putem pune pastă sau suc de roșii. Formăm apoi burgerii, ca niște chiftele mai plate, cam de mărimea chiflelor în porțiunea secționată și groase de ~ 1 cm. Punem burgherii pe o farfurie, (cu hârtie de copt între ei, dacă sunt mai mulți, ca să nu se lipească!) în frigider la rece, chiar și o oră. Eu îi las la rece până ce pregătesc restul ingredientelor pentru burgeri.

Pas 2. Curățăm ceapa și o spălăm după care o tăiem rondele, presărăm puțină sare și piper şi stropim cu oţet de mere sau balsamic. Masăm ușor cu mâna și lăsăm să se marinează puțin ceapa (are suficient timp până ce prăjim burgerii!). Salata o spălăm bine și o scurgem de apă. Castraveții îi tăiem rondele, la fel și roșiile. Chiflele le tăiem în două, la rotund.

Pas 3. A sosit momentul să ne ocupăm de prăjit burgherii. Pentru asta putem folosi o tigaie gril sau un grătar electric. Încingem bine tigaia sau grilul electric. Mai întâi, pentru a testa și dacă tigaia este suficient de încinsă, se prăjesc puţin jumătăţile de chifle, doar pe partea secționată, după care se scot pe o farfurie. Punem apoi burgerii la făcut, cam 4-5 minute pe fiecare parte, până ce se rumenesc (dacă sunt mai groși, timpul de gătire poate fi ceva mai lung!). Când sunt gata punem deasupra o felie de cașcaval și lăsăm doar pînă ce se topește puțin, cel mult 1 minut. Scoatem burgherii pe o farfurie după care trecem la asamblarea sandwich-urilor.

Pas 4. Pe baza chiflei punem puțină maioneză, o frunză de salată verde, maioneză, un burger, maioneză, după care punem salată de ceapă, rondele de castraveții murați şi de roșii, maioneză, o frunză de salată verde iar deasupra punem capacul chiflei, uns în prealabil cu puţin ketchup pe interior. Dacă nu avem ketchup, putem să improvizăm, amestecând puțină pastă de roșii cu condimente de care ne place și eventual foarte puțin zahăr. Pentru ca acest „turnuleț” să nu se dărâme, folosim niște bețișoare din acelea pentru frigărui, cu care vom consolida „construcția”! Eu am avut niște bețișoare din plastic, speciale pentru așa ceva.

Servim burgherii așa simpli, dar neapărat calzi, sau cu cartofi prăjiți și o salată de roşii.

Poftă bună !

Preparare ketchup, de casă: Dacă nu avem ketchup, pregătim pe loc din: 1-2 linguri de suc de roșii, 1 linguriță zahăr, 1 linguriță oțet de mere sau balsamic și sare, piper, boia dulce, după gust. Le amestecăm bine și gata! Dacă vă place, puteți să puneți și 1-2 căței de usturoi, pisați!

Preparare maioneză, de casă: Facem o maioneză rapidă din: 1 ou întreg, 100-150 ml ulei, 1 linguriță muștar, foarte puțină sare și o linguriță de zeamă de lămâie. Punem toate ingredientele într-un pahar mai înalt (de sticlă sau plastic) și le mixăm, la viteză mare, până ce obținem consistența dorită. Maioneza este gata în câteva minute. Ingredientele pentru maioneză, trebuie să fie obligatoriu la temperatura camerei! Puteți folosi și un blender, dacă aveți.

TIPS-URI

1

Chiflele le puteți face singuri, dacă aveți răbdare și timp.

2

În loc de maioneză, puteți folosi orice sos vă place.

3

Puteți pune și bacon prăjit sau crud afumat, chiar și ceapă caramelizată dacă doriți.

4

Puteți face chiftele pentru burgeri și din carne de pui, tocată.

5

Dacă carnea nu este suficient de grasă, s-ar putea ca chiftelele să nu se lege, caz în care puteți pune puțină făină sau chiar un ou, în compoziție.

6

Ca să nu se dărâme burgerul, folosiți un băț din lemn, din acelea pentru frigărui.

7

Puteți folosi orice chifle, ceva mai mari, ca să încapă ingredientele pentru burger.

Daca ti-a placut reteta noastra "Burger de casa" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Hamburgeri "home-made"