Ciabatta

de RuxyRux in Piine, 23 Noi 2010 | 5313 vizualizari

 

Stiti de unde provine acest nume al minunatei painici italiene ?
Aceasta forma a ei neregulata aduce cu un pantof vechi sau un papuc de casa...interesant nu-i asa? Aluatul din care se prepara este foarte umed, aroma painii fiind data de uleiul de masline.

 

INGREDIENTE

  • Biga:
  • 7 gr drojdie uscata
  • 200 ml apa calduta
  • 350 gr( 3 cani) faina alba plus putina pentru masa de lucru  
  • Aluatul:
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 400 ml apa calduta
  • 60 ml lapte( 4 linguri)
  • 500 gr ( 5 cani) faina alba
  • 10 ml( 2 lingurite sare)
  • 45 ml( 3 linguri) ulei masline extravirgin presat la rece  
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciabatta:

1. Dizolvati drojdia pentru biga in putina apa.

Cerneti faina intr-un vas mare, adaugati drojdia dizolvata si restul de apa amestecand pana obtineti un aluat destul de tare.

2. Asezati aluatul pentru biga pe suprafata de lucru si framantati pana devine un aluat neted si elastic.

Puneti aluatul intr-un vas uns cu putin ulei si acoperiti-l cu folie transparenta unsa cu putin ulei, lasand la cald 12-15 ore.

3. Amestecati drojdia pentru aluat cu putina apa pana devine cremoasa apoi adaugati si restul de apa.

Adaugati acest amestec la biga si amestecati usor si treptat.

4.Adaugati laptele amestecand in continuu cu o lingura de lemn.

Treptat incorporati faina cu mana ridicand continuu aluatul.

Omogenizarea aluatului dureaza aproximativ 15 min, uneori mai mult si duce la obtinerea unui aluat uneori imposibil de framantat pe masa de lucru. ( eu am facut-o in vasul de paine).

5.Adaugati sarea si uleiul de masline si acoperiti cu o folie unsa cu ulei. Lasati la dospit undeva intre 60 si 90 de minute sau pana isi dubleaza volumul.

7. Cu ajutorul mainilor date cu faina modelati un dreptunghi cu o grosime de 2,5 cm. Apasati usor cu degetele presarati cu faina si mai lasati inca 30 de minute la dospit intr-un loc cald.

8. Intre timp incalziti cuptorul la 220 grade Treapta 7 pe gaz . Coaceti 20-30 de minute pana cand painea are culoarea aurie. Scoateti painea din cuptor si serviti cu gandul la minunata Italie.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciabatta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

RuxyRux 1

23.11.2010, 22:51

O sa-ti placa Ionix

La Ancuta 1

23.11.2010, 23:17

ce bine arata. trebuie incercata

RuxyRux 1

23.11.2010, 23:19

ia ceva timp...e tare elaborata...dar merita!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine neframantata