Cozonac

de BuniMaria in Dulciuri, 30 Dec 2009 | 9672 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1kg.faina trei zerouri
  • 300 g.zahar
  • 200 ml.ulei
  • 50 g unt
  • 50 g smantana
  • 500 ml. lapte
  • 5 oua
  • 1 lingurita sare
  • 20 g zahar vanilinat sau esenta de vanilie
  • 50 g. drojdie
  • 10 ml esenta de rom
  • 20-30 g.coaja  rasa de lamaie si portocala
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g rahat
  • 1 lingura cacao
  • albusurile care au ramas
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

      Se cerne faina in vasul de framantat,se face maiaua:2linguri de faina se oparesc cu 50ml.lapte fierbinte intr-un vas,Se amesteca bine laptele cu faina sa rezulte o pasta moale,se lasa la racit,apoi se adauga drojdia si se amesteca bine,se acopera si se lasa la cald sa creasca.Odata cu laptele se pune si 1 lingura de zahar si 1lingurita sare.Pana creste maiaua ,se separa galbenusurile de albusuri punandu-se in doua vase separate.Se bat bine galbenusurile cu zaharul si se pun in vasul cu faina, apoi  .se adauga maiaua crescuta,se pun mirodeniile,apoi laptele se pune treptat pana se incorporeaza faina.Se framanta  aluatul,adaugandu-se o treime din albusurile batute spuma.Se framanta cam un sfert de ora  .dupa     care se adauga treptat grasimile.Se topeste untul,se incalzeste smantana ,si se adauga putin cate putin,apoi se adauga uleiul tot treptat.Sa avem grija ca toate ingredientele sa fie caldute.Aluatul se framanta bine de cineva cu forta ,aducandu-l dinspre margine spre centru.Se lucreaza la el cam 45 de minute si e gata cand se desprinde de pe maini si de pe vas.Se acopera vasul  cu un prosop  si se lasa la crescut.Sa avem grija sa fie cald in bucatarie.In timp ce creste aluatul,pregatim umplutura.In nuca macinata se pune restul de albus,100gzahar ,1lingura de cacao,10mlesenta de rom.Se amesteca bine compozitia,apoi se taie rahatul bucati subtiri.Se imparte aluatulin 4 parti egale,se intinde    foaia dreptunghiular ,se pune nuca ,se intinde ,iar deasupra se pune rahatul,impartindu-se in 4,ca si nuca Se ruleaza foiile si se impletesc doua cate doua.Se ung tavile,se pune hartie de copt,ca sa nu se arda ,se pun cozonacii in tavi si se lasa iar la crescut vreo jumatate de ora,se ung cu ou batut,si se presara zahar tos.Se dau in cuptorul incins  se lasa la copt 50 min.Dupa 0 jumatate de ora  se intorc tavile.Atentie!cuptorul e incins la inceput ,dar dupa 10-15min.se regleaza la foc mediu sau mic ,depinde de cuptor cum coace.

TIPS-URI

1

Din nuca,cacao si albusurile batute spuma se face ca o crema

2

E important ca ouale sa fie scoase din frigider cu 24 ore inainte de pregatire.,faina sa stea la cald,iar laptele caldut.Ca sa fie fraged aluatul eu framant cu chisleag, adica laptele e pus la prins cu..    2-3 zile inainte.Ca sa-l putem lucra usor ,aluatul sa fie mai consistent ,adica mai vartos cum am spune noi moldovenii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (4)

Teo 1

31.12.2009, 19:30

BUNIMARIA ,ma bucur ca astazi am concurat la cozonac;sunt sigura ca ,e mai bun cel facut de o moldoveanca;felicitari, si ''La multi ani!''

aziz 1

07.04.2011, 17:20

ce bunatate si ce frumosssss am mirosit eu ca vine din zona mea

Zamfira 1

25.08.2012, 21:18

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Spartak