Desert cozonac moldovenesc

de Gherca Daniela in Dulciuri, 11 Mai 2021 | 4488 vizualizari

 

"Retete pascale"
O reteta super aromata si minunata pe care am probat-o la robotul de patiserie care si-a facut treaba fara probleme si m-a scutit de framantat.
Cozonacii au iesit tare, tare buni si s-au terminat foarte repede...:)

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina
  • 230g zahar
  • 8 galbenusuri
  • 350-400ml lapte caldut
  • 100ml lapte fierbinte
  • 20g drojdie uscata sau 40g drojdie proaspata
  • 100ml ulei
  • 80g unt topit
  • 13g sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie
  • Pentru umplutura:
  • 350g nuca macinata
  • 180g zahar (sau dupa gust)
  • lapte fierbinte (circa 100ml)
  • rom
  • cacao
  • rahat (optional)
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus + 2 linguri lapte
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac moldovenesc:

Eu  am folosit un robot de patiserie, dar se poate framanta si cu mana fara probleme! ;) 

  In bolul rototului am pus 100g din catitatea de faina si am turnat 100ml de lapte fierbinte, amestecam si dam deoparte. In laptele caldut punem drojdia uscata cu 2 lingurite de zahar si lasam sa se activeze. Peste aluatul oparit punem restul de zahar, laptele impreuna cu drojdia activata, galbenusurile, sarea, vanilia, coaja de lamaie si la final cernem restul de faina (900g) si lasam robotul sa isi faca treaba. Framantam pana obtinem un aluat omogen, apoi turnam pitin cate putin din untul topit pana se incorporeaza in aluat, dupa care punem uleiul si continuam pana obtinem un aluat omogen si nelipicios( tot proceseul de incorporare a grasimii dureaza circa 30 minute). Lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul.  

Pentru umplutura:  

  Nuca o amestecam cu zaharul, cacaua, adaugam romul si turnam laptele fierbinte, apoi omogenizam (lapte puteti pune in functie de cat de lichida doriti compozitia, eu am pus la ochi :D ), iar rahatul il asezati peste compozitia asezata pe aluat, daca doriti, este la alegerea vostra.   Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 parti egale, fiecare bucata o intindem pe masa de lucru (ne ajutam de putin ulei) si ungem compozitia cu cate un sfert din crema de nuca, atat cat sa ne ajunga si pentru celelalte 3 bile. Strangem coca umpluta, mai formam una, le rasucim si obtinem un cozonac pe care il asezam in tava tapetata cu hartie de copt, asa procedam si cu celelalte 2 bile ramase. Lasam cozonacii acoperiti cu o folie de plastic sa mai creasca putin in volum (jumatate de ora), apoi ii ungem cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte.  

Dam cozonacii la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 1 ora. Cand sunt gata ii scoatem din cuptor pe un fund de lemn si intoarcem tava pe o parte, asta pentru a nu se lasa greutatea umplutura in jos.  

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac moldovenesc" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu ciocolata si jeleu de zmeura