Cozonaci

de COSTEO in Dulciuri, 11 Apr 2013 | 7260 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 600 g faina
  • 50 g drojdie
  • 250 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 50 ml ulei
  • 60 g unt(margarina)
  • 1 lamaie rasa
  • 1 esenta rom
  • 50 g stafide
  • 250 g nuca macinata
  • zahar vanilat
  • 10 g sare
  • 1 galbenus pentru uns
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci:

Galbenusurile se amesteca cu sarea si se tin la cald .Stafidele se curata  si se pun la inmuiat in rom.

Miezul de nuca se alege de impuritati si se da prin masina.Drojdia se amesteca cu 10 g de zahar pana se obtine o compozitie fluida,dupa care se dizolva in 70 ml lapte cald si treptat punem cam 100 g de faina.

Asa obtinem maiaua,peste care se va pudra putina faina si se lasa la dospit  la cald pana isi mareste volumul de 2-3 ori.

In laptele fierbinte adaugam treptat faina  si amestecam continuu pentru a nu se forma cocoloase.Compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca.

Separat in laptele cald  se dizolva zaharul  se adauga galbenusurile,coaja de lamaie,esenta rom,zaharul vanilat si se amesteca pana ce se omogenizeaza.

Se amesteca apoi cu maiaua si cu compozitia oparita adaugand treptat 450 g faina si grasimea(untul si ulei) incalzit,stafidele,miezul de nuca se framanta pana apar la suprafata bule de aer iar aluatul se va desprinde de pe pereti vasului.

Dupa framantare aluatul se va lasa la dospit acoperit  100 minute.Dupa ce a dospit aluatul se portioneaza in una sau doua bile egale in functie de marimea tavilor.

Fiecare bucata de aluat se va imparti in doua bucati care se modeleaza pe un blat de lemn uns  cu ulei in rulouri de marimea tavi ,care se impletesc in doua si se aseaza in tavi,unse si se lasa la cald sa creasca.

Cand cozonacii au crescut se ung la suprafata cu galbenus batut si se introduc in cuptor

La inceput lasam cozonacii la copt la o temperatura mica 10 minute  pentru ca sa creasca aluatul apoi la o temperatura mai mare pentru a se rumeni suprafetele ,dupa care reducem temperatura ca sa avem o coacere uniforma.

Se vor lasa la cuptor pentru 50-60 minute.

Dupa coacere se scot tavile  din cuptor si se lasa sa se raceasca si apoi scoatem cozonacii pe o coala de hartie  alba curata si se aseaza pe o parte si lasam sa se raceasaca.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

Rocsi 1

12.04.2013, 20:10

Tu ai facut asa cozonaci frumosi? Te felicit!

COSTEO 1

12.04.2013, 22:13

Multumesc!da eu,chiar daca sunt barbat.Imi place ceea ce fac adica sa gatesc.

Patricia Iordache 1

13.04.2013, 16:30

Bravo!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Coznac cu mac