Desert prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise MAC

de anca_rm in Prajituri, 19 Iul 2017 | 537 vizualizari

 

O prajitura aerata cu o aroma intensa de vanilie si usor acrisoara, o prajitura racoroasa si nu foarte dulce.

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 8 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 10 linguri de mac macinat
  • 1 plic zahar vanilat
  • praf de sare
  • 1 plic praf de copt
  • Crema :
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 1 pastaie vanilie
  • 3 linguri faina
  • 500 ml lapte
  • 200 ml frisca lichida
  • 370 ml gem de caise
  • Glazura
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 2 linguri de lapte
  • 50 gr unt
  • Sirop
  • 100 ml apa
  • 3 linguri de zahar
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise MAC:

Blatul


Am folosit o tava de 30 x 35 cm pe care am tapetat-o cu hartie de copt.


Am mixat albusurile impreuna cu un praf de sare pana au devenit spumoase. Am adaugat apoi zaharul si zaharul vanilat si am batut in continuare pana cand s-a topit tot zaharul.


Am amestecat galbenusurile putin, cu o furculita.


In albusurile batute spuma tare am pus galbenusurile.


Am incorporat bine galbenusurile in albus si apoi am pus uleiul, faina amestecata cu praful de copt si macul macinat, cu o lingura, nu toata cantitatea odata.


Omogenizam bine, amestecand de jos in sus, usor.


Turnam in tava, nivelam si dam la cuptorul incins la 180 grade C, pentru 20-30 minute. Verificati blatul inainte de a opri cuptorul.


Lasam blatul sa se raceasca.


Crema


Am pus galbenusurile intr-o craticioara impreuna cu zaharul si semintele de vanilie. Am amestecat in ele cu un tel si am adaugat pe rand, faina si laptele, amestecand foarte bine. Trebuie sa fim atenti sa nu se faca cocoloase.


Punem vasul pe foc, la flacara mica si stam langa crema, pana se leaga si se ingroasa ca o budinca.


Am racit crema rapid, in apa rece. Se poate lasa sa se raceasca, daca nu va grabiti, dar trebuie acoperit vasul in care este.


Cand crema a fost rece bine, am batut in vasul unui mixer frisca si cu o lingura, am adaugat crema.


Am batut pana cand am avut o crema pufoasa.


Punem la frigider pana cand avem nevoie de ea.


Siropul:


Pe foc mic, am caramelizat zaharul si cand a avut o culoare galben aramie, am pus apa si am lasat sa fiarba pana cand s-a topit tot. Aici se pot adauga esente sau cafea.


Am taiat blatul in jumate si prima jumate am asezat-o pe un platou. Am insiropat cu jumate din sirop, apoi am intins gemul de caise si crema. Peste crema nivelata, punem cealalta parte de blat si insiropam cu siropul ramas.


Acum pregatim glazura.


Ciocolata se poate topi pe aburi sau in microunde, dar mie imi place sa o fac pe ochiul mic al plitei, la foc mic.


In vasul in care topesc ciocolata, pun 2 linguri de lapte si 50 gr unt si ciocolata rupta in bucati cat mai mici. Pe foc mic, amestec tot timpul pana se topeste, dureaza cam 2 minute.


Am turnat glazura calda peste blatul umplut si am nivelat cat mai uniform.


Am pus prajitura la rece si am asteptat, cu greu, sa se raceasca.



 
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise MAC" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (13)

mirela0911 1

20.07.2017, 09:02

Cred ca e delicioasă!

dantes 1

21.07.2017, 07:00

Buna!

oanapl 1

21.07.2017, 23:38

Ce buna e!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mirela0911

9160 puncte

Rocsi

7810 puncte

RODIMUR

7490 puncte

oanapl

7120 puncte

Constelatialeu

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert rapid si bun cu budinca