Desert tavalita in nuca de cocos

de RODIMUR in Prajituri, 17 Mai 2017 | 683 vizualizari

 

Când am făcut prima dată această prăjitură, în urmă cu mulți ani, după rețeta unei rude din Ardeal, i-am uimit pe prietenii mei din Moldova, care făceau "tăvălita" în nucă de la noi. Nu mai văzuseră nucă de cocos, care se găsea, pe atunci, doar în Vestul țării, adusă de peste graniță... Pe vremea aceea, nu o numeam "tăvălită în nucă de cocos", ci "prăjitură cu nucă de cocos"...
Astăzi o numesc "tăvălită în nucă de cocos", la fel ca toată lumea, pentru a o deosebi de celelalte prăjituri cu nucă de cocos, ingredient care după revoluție s-a răspândit peste tot în țară. dar nu mai fac "tăvălita" după rețeta din Ardeal (pe care am făcut-o doar o singură dată, prima dată) pentru că mi se pare că mierea îngreunează coca. De mulți ani, "tăvălita" mea este dintr-o compoziție similară pandișpanului și este pufoasă, aromată și bună. Este una dintre prăjiturile preferate, bună de luat și la picnic, pentru că suportă deplasarea și nu are cremă sensibilă la schimbări de temperatură.
Deci este o rețetă pentru picnic.

 

INGREDIENTE

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri de făină albă
  • 2 linguri de ulei
  • 1 plic de vanilie
  • coajă rasă de lămâie (opțional)
  • pentru glazură:
  • 300-350 grame zahăr tos
  • 20 linguri lapte
  • 3 linguri de cacao
  • 1 pachet de unt (200 grame)
  • esență de rom
  • pentru decor:
  • nucă de cocos răzuită
Portii: 24
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tavalita in nuca de cocos:

Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă, adăugând pe rând zahărul (câte o lingură), vanilia, coaja de lămâie rasă, gălbenușurile, făina în ploaie și uleiul. În tot acest timp se bate/mixează compoziția, întruna.


Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină și se dă la cuptor la foc mic. Când blatul este rumenit, se scoate și se lasă la răcit, după care se porționează în pătrățele, la mărimea dorită (nu prea mari).


Între timp se prepară glazura amestecând bine zahărul cu pudra de cacao și laptele. Se pune crăticioara cu această compoziție pe foc și se amestecă, pentru a se topi zahărul. Se adaugă untul (feliat, ca să se topească mai repede) și se lasă la fiert (amestecând mereu, ca să nu se reverse) timp de 7-10 minute, după care se ia de pe foc și se lasă la răcit. Când s-a mai răcorit puțin, se adaugă esența de rom, după gust (nu prea multă, dar să se simtă).


Se ia fiecare bucățică de prăjitură și se înmoaie bine, timp de câteva secunde în glazură, se pune pe un plan înclinat, să se scurgă puțin, după care se tăvălește prin nuca de cocos și se pune într-o tavă, la uscat.


Lăsați prăjitura să se usuce până a doua zi, după care o veți pune într-o cutie închisă ermetic, la rece.


Din această compoziție, în funcție de mărimea pătrățelelor tăiate. pot ieși aproximativ 50-60 de prăjituri, sau chiar mai multe.

 

TIPS-URI

1

Scoateți din timp ouăle din frigider, ca să fie la temperatura camerei în momentul preparării.

2

Separați cu atenție albușurile de gălbenușuri, pentru că dacă se amestecă, se bat mai greu.

3

Folosiți zahăr tos fin, care se dizolvă mai repede.

4

Nu tăiați blatul înainte de a se răci, pentru că riscați să stricați forma pătrățelelor.

5

Nu puneți esența de rom în glazura fierbinte. Lăsați-o să se racorească puțin.

6

Înainte de a înmuia bucățelele de prăjitură în glazură, amestecați bine compoziția, pentru că untul se ridică la suprafață.

7

Înainte de a pune prăjiturile în cutie, la păstrat, lăsați-le să se usuce bine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tavalita in nuca de cocos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

RODIMUR 1

20.05.2017, 08:44

Mulțumesc frumos, Dante!

CiolpanAndrada Gabriela 1

30.09.2017, 18:16

Dar praful de copt unde il pui ?) sau cum iti creste tie aluatul ?

RODIMUR 1

30.09.2017, 19:09

CiolpanAndrada Gabriela - Eu nu pun praf de copt la această prăjitură, așa cum nu pun nici la chec. Dacă se bat ouăle bine și se respectă rețeta, aluatul crește foarte frumos, fără praf de copt și fără bicarbonat. Eu știu că unele persoane pun praf de copt inclusiv la găluștele din supă, dar nu este normal așa. Dacă nu crezi, nu ai decât să încerci. Sau n-ai decât să pui în prăjiturile tale. Eu le fac pe ale mele așa cum știu, fără praf de copt și e mai bine și mai sănătos așa. Și am făcut de zeci de ori rețeta asta...

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Gogonele murate in saramura
  • 11

    MI

  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Budinca de orez cu mere