Dobos

de simona72 in Torturi, 19 Noi 2014 | 32964 vizualizari

 

Am tot stat in cumpana daca sa-l fac sau nu...mai ales ca si eu ca si Timea, de la care am preluat reteta nu-mi place sa fac foi. Am intrat pe pagina ei de blog si acolo am gasit reteta mai simpla, cu foile facute in tava mare a aragazului si apoi taiate fiecare in trei bucati. Pe cat de frica mi-a fost de reteta la inceput pe atat de usor mi s-a parut pe parcurs. Cat despre gust...este cel mai bun "Dobos" mancat de mine pana acum. Multumesc Timi!!>:D<
Am avut si o zi speciala pentru acest tort, ziua sotului, motiv pentru care s-a mancat repede si nu am mai apucat sa fac poze cu sectiunea. Dar, va asigur de reusita tortului si de bunatatea lui...

 

INGREDIENTE

pentru foi:

  • 6 oua
  • 1 praf de sare
  • 120 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 40 gr unt

pentru crema:

  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • 150 gr ciocolata 40%cacao
  • 1-2 linguri esenta de rom
  • 1-2 linguri unt
  • 250 gr unt gras 80%
  • 2 linguri pudra de roscove am folosit eu sau cacao
  • 2 linguri zahar pudra

pentru caramel:

  • 1 cescuta zahar
  • 1 cescuta apa
  • 1 lingura esenta rom
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dobos:

Pentru foi: mixam albusurile cu un praf de sare 1-2 minute, adaugam zaharul treptat si continuam mixarea pana obtinem o bezea. Galbenusurile se freaca cu untul topit si racit, adaugat treptat ca la maioneza. Se pune peste bezea si se mixeaza usor pana la incorporare. Se adauga si faina si se amesteca cu o spatula cu miscari usoare sa scoatem cat mai putin aer din albusuri. Se imparte compozitia in doua parti aproximativ egale si se pune in cele doua tavi mari ale aragazului, tapetate cu hartie de copt. Se uniformizeaza aluatul de foi si se coc la 170-175 grade pentru 15 minute. Dupa ce sau racit se indeparteaza hartia de copt si se taie fiecare foaie in trei parti egale.(eu am folosit un liniar mare pe care l-am spalat in prealabil)

Pentru crema: amestecam ouale cu zaharul si romul, le punem pe baie de aburi, amestecam continuu pana se topeste zaharul. Dupa dizolvarea zaharului mixam ouale. Separat, topim ciocolata pe baie de aburi cu 1 lingura unt. Lasam sa se racoreasca putin ciocolata si o turnam treptat peste amestecul de oua in timp ce mixam dupa fiecare transa de ciocolata. Separat, mixam untul moale cu cele 2 linguri zahar pudra si cacao. Adaugam treptat din crema de ciocolata la crema de unt, pana incorporam toate cantitatile. Dam la frigider pentru 20-30 minute.

Pentru caramel: puteti sa alegeti si varianta de a carameliza zaharul simplu, dar atentie sa nu se arda. Pentru a evita arderea si gustul acela amar al zaharului ars, eu am procedat in felul urmator...am pus zaharul apa si romul intr-un ibric mai marisor. Am pus la foc mediu inspre mare si am amestecat continuu. Cand siropul se leaga si apa incepe sa scada, am redus focul la minim. Am continuat amestecarea, iar cand siropul incepe sa scada considerabil si sa ajunga la culoarea dorita il dam deoparte. 

Pentru asamblare:pe un platou asezam prima foaie, o ungem cu crema si procedam la fel si cu celelate, dar oprim una dintre foi, care este mai frumoasa. Imbracam tortul in crema, deasupra facem moate,atatea moate cate felii vom pune deasupra. 

Pentru feliile de deasupra am procedat astfel: m-am folosit de liniar si am taiat foaia in 4 parti egale. Tot cu liniarul, am impartit fiecare sfert de foaie in alte 4 parti, dar nu le-am taiat, ci am trasat cu varful unui cutit dungi pe foaie. Turnam caramelul cald peste fiecare sfert de foaie, il intindem pe toata suprafata si imediat cu un cutit mare pe care-l trecem prin unt taiem feliute de blat trase in caramel. Cu ele decoram tortul, asezandu-le peste moatele facute dinainte. Dam tortul la rece pentru 2-3 ore inainte de servire. Sa va fie de bine!!

TIPS-URI

1

pentru a reduce din timpul de pregatire al tortului, am facut foile cu o zi inainte, precum si feliile de decor

2

taiati feliile pentru decor imediat dupa ce ati intins caramelul. Nu le lasati sa se raceasca pentru ca altfel se vor crapa

Daca ti-a placut reteta noastra "Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

Elena2022 1

15.01.2015, 01:06

Bună. Îmi poți spune și mie mărimea tăvii te rog. Mulțumesc

simona72 1

15.01.2015, 11:33

Elena, este vorba de tava mare a aragazului, al meu are doua. Una cu margini inalte si una cu margini scurte. Aproximativ 40/35 cm...depinde si de aragazul din dotare. Multumesc de vizita!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

Reteta de salata de fasole rosie cu porumb si ardei gras

de oanapl 7

pe 25.03 la 19:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Dobos