Desert gogosile bunicii (de post)

de Andra_Constantinescu in Dulciuri, 21 Mar 2018 | 4721 vizualizari

 

Mama lui Merisor, bunica sotului meu, ne rasfata adesea cu aceste gogosi cu ingrediente simple si putine. Ea le face mai mari, insa eu le-am preferat micute. 
Si pentru ca mama a tinut astazi post, am zis sa o rasfat si eu cu gogosile bunicii, asa ca am dat o fuga la Merisor pe pagina ca sa iau reteta. Am facut-o insa pe jumatate si mi-au iesit 14 gogosi. Multumesc,  Merisor!
 
 

 

INGREDIENTE

  • 13 g drojdie proaspata
  • 2 linguri zahar
  • 300 g faina
  • 250 ml apa
  • 1 praf de sare
  • 1/2 - 1 lingurita de faina pentru presarat
  • ulei pentru prajit
  • 2-3 linguri zahar pudra vanilat pentru servire
Portii: 7
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert gogosile bunicii (de post):

*Pentru a scurta timpul de asteptare, pentru ca uneri este frig in bucatarie sau pentru a nu face caldura in exces in bucatarie (vara, de exemplu), eu incalzesc cuptorul, apoi il opresc si bag aluaturile preparate cu drojdie in el pentru ca acestea sa creasca mai repede si sa aiba caldura necesara.

Se prepara mai intai maiaua: se pune apa la incalzit. Intr-un castron se pun drojdia si zaharul si se amesteca pana cand se topeste drojdia. Se cern si se adauga 100 g de faina in castron si circa 100 ml apa calda. Se amesteca totul. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa sa creasca circa 10-15 minute la loc cald.  

Dupa ce maiaua a crescut, se cerne peste ea restul de faina. Se reincalzeste restul de apa impreuna cu un praf de sare si se toarna peste compozitia din castron. Se amesteca totul cu o lingura de lemn si se presara putina faina pe deasupra. Se acopera din nou castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa sa creasca aluatul circa 30 de minute.

Dupa ce aluatul a crescut, se pune ulei intr-un wok sau intr-un tuci si se lasa sa se incinga bine. Se formeaza, pe rand, gogosile cu mainile umezite cu apa si se scufunda in baia de ulei. Se prajesc pe ambele parti la foc potrivit. Se scot pe un servetel absorbant, apoi se dau fierbinti prin zaharul pudra.

TIPS-URI

1

Pentru a scurta timpul de asteptare, pentru ca uneori este frig in bucatarie sau pentru a nu face caldura in exces in bucatarie (vara, de exemplu), eu incalzesc cuptorul, apoi il opresc si bag aluaturile preparate cu drojdie in el pentru ca acestea sa creasca mai repede si sa aiba caldura necesara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert gogosile bunicii (de post)" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Brioșe de post cu rahat și glazură de lămâie