Guguluf cu mere

de Panacris in Prajituri, 15 Feb 2017 | 751 vizualizari

 

La întoarcerea de la bengalion, ne-am făcut o nouă rezervă de mere de la Voinești. Foarte bunee și sănătoase. Dar unele au început să dea semne de îmbătrânire :D așa că le-am resuscitat într-un desert minunat. Am vrut altceva decât clasica prăjitură, plăcintă cu mere. Tort cu mere n-am făcut niciodată, că n-am avut curiozitatea. Într-adevăr ce am preparat, aduce mult cu tortul din mere, dar nah, dacă am folosit forma de guguluf l-am denumit guguluf cu mere. Gata cu vorba. Spor și poftă bună! ;)

 

INGREDIENTE

  • cca 250 g zahăr tos pentru caramel 
  • Umplutura:
  • cca. 10 bucăți mere mici 
  • cca. 50 g stafide 
  • cca. 50 g miez de nucă 
  • 1 linguriță scorțișoară 
  • Aluatul:
  • 7 bucăți ouă 
  • ½ linguriță sare de mare 
  • ½ linguriță oțet de mere 
  • 7 linguri zahăr tos 
  • 7 linguri făină albă 000 
  • 1 plic praf de copt 
  • 1 lingură esență de butter-vanilie 
  • 1 lingură esență de rom 
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Guguluf cu mere:

Zahărul tos se pune la caramelizat, într-o crăticioară cu fundul gros, la foc mic.


Atenție, nu se amestecă cu lingura, doar se înclină vasul din când în când, până se încorporează tot zahărul și se obține un caramel de culoare ruginie.


Acesta se transferă într-o formă rezistentă, în cazul meu forma de guguluf, din silicon (sincer, am avut un pic de emoții, că se va topi :D dar nu a fost cazul!).


Merele se curăță de coajă, se scoate cotorul cu un cuțit special sau cu un cuțitaș, apoi se așază peste caramelul din vas.


Se umplu merele cu stafide și miez de nucă, apoi se presară scorțișoara peste ele.


Pentru aluat:


Albușurile se bat energic cu ½ linguriță de sare și ½ linguriță de oțet și zahărul până ce se obține o spumă pufoasă.


Apoi se adaugă pe rând gălbenușurile, făina, praful de copt, amestecându-se ușor cât să se înglobeze toate ingredientele și să se obțină un aluat omogen.


Se toarnă aluatul obținut peste merele umplute, apoi se pune la copt în cuptorul preîncins, cca. 45 de minute, la foc mediu, cca. 180 grade C.


După ce trece testul scobitorii, se scoate prăjitura din cuptor, apoi se lasă la răcit un pic.


Spor și poftă bună!



P.S. Prăjitura e mult mai gustoasă a doua zi, asta dacă aveți răbdare ;)

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Guguluf cu mere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (24)

Ksenya 1

16.02.2017, 07:56

ce bine ti-a iesit!

miki_a 1

16.02.2017, 20:20

Bun, bun!

mihaelar63 1

20.02.2017, 01:08

Minunat draga mea !!! Stiki ca si eu am un ,, decor '' cu rosu ca al tau ?

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

oanapl

5240 puncte

mihaelar63

5040 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert tarta cu mere si iaurt
  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

RETETA RECOMANDATA
Chec la metru