Haioș

de Sidy in Prajituri, 3 Ian 2012 | 59386 vizualizari

 

Haioşul este cu siguranţă al Ardealului. Luat de românce de la unguroaice.
În maghiară, hai înseamnă grăsime, ceea ce haioş s-ar putea traduce prăjitură cu foiţă şi untură.
Este o delicatesa ungureasca , un foetaj delicat si delicios, cu milioane de foite cu magiun de prune, bun si gros, facut de casa, intr-un cazan enorm, in curte, unde trebuie sa amesteci cu un linguroi enorm sa nu se prinda, sa nu se afume cumva,cateva ceasuri bune..
Reteta este incercata de nenumarate ori si bineinteles ca o am de la mama...

 

INGREDIENTE

  • 800 g faina
  • 500 g osanza(untura)
  • 6 galbenusuri
  • 10 linguri smantana
  • 10 linguri vin
  • 1/2 lingurita sare
  • magiun de prune
  • nuca macinata
  • zahar praf pentru pudrat
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Haioș:

Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carnea. Daca nu avem osanza putem folosi untura de porc dar nu iese o prajitura atat de fina...


Luam 250 g din faina si pe care o omogenizam bine de tot cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale.


Din restul de faina cu galbenusurile, smantana , vinul si sarea facem un aluat pe care il framantam bine.


Intindem foaia de aluat cam de 4 mm si o ungem cu untura cu faina cum se vede in imagini.


O impaturam cum se vede in poze.


Repetam operatiunea de trei ori.


Dupa fiecare data, punem aluatul in camara la rece, nu in frigider pentru ca se intareste prea tare si nu se poate lucra cu el.Il lasam in camara 15 minute.


La final intindem foaia cam de 7 mm grosime si o taiem in dreptunghiuri cu un cutit incins in foc.


Umplem dreptunghiurile cu magiun sau cu nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust( putem pune si coaja de lamaie rasa).


Pliem dreptunghiurile ca pe o carte si pentru a nu se deschide prea tare , le fixam cu cate o scobitoare.


Dam la cuptorul dinainte preincalzit cam la 160 de grade C pentru aproximativ 45 de minute pina se rumenesc deasupra.


Le scoatem din cuptor si fierbinti le punem pe o tava pentru ca lasa grasime in tava.


Dupa ce se racesc le pudram cu zahar pudra.


Pofta mare !


 

TIPS-URI

1

Este o prajitura mai pretentioasa dar deosebit de buna, care merita munca.....

Daca ti-a placut reteta noastra "Haioș" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

ligia_hansyy 1

07.11.2012, 00:51

oana_irina_02 1

30.03.2013, 09:21

Felicitari...arata foarte bine si cu siguranta sunt si foarte bune...o sa incerc si eu aceasta reteta

ryta 1

14.05.2014, 15:58

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Zacusca cu ciuperci
  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

RETETA RECOMANDATA
Negresa cu gem acrisor de prune