Desert haios

de Sidy in Prajituri, 3 Ian 2012 | 101573 vizualizari

 

Haioşul este cu siguranţă al Ardealului. Luat de românce de la unguroaice. În maghiară, hai înseamnă grăsime, ceea ce haioş s-ar putea traduce prăjitură cu foiţă şi untură. Este o delicatesa ungureasca , un foietaj delicat si delicios, cu milioane de foite cu magiun de prune, bun si gros, facut de casa, intr-un cazan enorm, in curte, unde trebuie sa amesteci cu un linguroi enorm sa nu se prinda, sa nu se afume cumva, cateva ceasuri bune. Reteta este incercata de nenumarate ori si bineinteles ca o am de la mama.

 

INGREDIENTE

  • 800 g faina
  • 500 g osanza (untura)
  • 6 galbenusuri
  • 10 linguri smantana
  • 10 linguri vin
  • 1/2 lingurita sare
  • magiun de prune
  • nuca macinata
  • zahar praf pentru pudrat
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert haios:

Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carnea. Daca nu avem osanza putem folosi untura de porc dar nu iese o prajitura atat de fina...

Luam 250 g din faina si pe care o omogenizam bine de tot cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale.

Din restul de faina cu galbenusurile, smantana, vinul si sarea facem un aluat pe care il framantam bine.

Intindem foaia de aluat cam de 4 mm si o ungem cu untura cu faina cum se vede in imagini.

O impaturim cum se vede in poze. Repetam operatiunea de trei ori.

Dupa fiecare data, punem aluatul in camara la rece, nu in frigider pentru ca se intareste prea tare si nu se poate lucra cu el. Il lasam in camara 15 minute.

La final intindem foaia cam de 7 mm grosime si o taiem in dreptunghiuri cu un cutit incins in foc.

Umplem dreptunghiurile cu magiun sau cu nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust (putem pune si coaja de lamaie rasa).

Pliem dreptunghiurile ca pe o carte si pentru a nu se deschide prea tare , le fixam cu cate o scobitoare.

Dam la cuptorul dinainte preincalzit cam la 160 de grade C pentru aproximativ 45 de minute pina se rumenesc deasupra.

Le scoatem din cuptor si fierbinti le punem pe o tava pentru ca lasa grasime in tava.

Dupa ce se racesc le pudram cu zahar pudra.

Pofta mare !

 

TIPS-URI

1

Este o prajitura mai pretentioasa dar deosebit de buna, care merita munca!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert haios" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

ligia_hansyy 1

07.11.2012, 00:51

oana_irina_02 1

30.03.2013, 09:21

Felicitari...arata foarte bine si cu siguranta sunt si foarte bune...o sa incerc si eu aceasta reteta

ryta 1

14.05.2014, 15:58

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Haios