MURATĂ

de portiadelumina in Bauturi, 6 Sep 2015 | 17656 vizualizari

 

Gospodinele de pretutindeni, în special la sfârşitul verii şi începutul toamnei, cu timp sau fără timp, încearcă să-şi umple cămările şi beciurile cu cele necesare pentru gătitul din timpul iernii. Gospodinii, adică soţii gospodinelor, dacă n-au ce face, dacă nu se pricep la bucătărit ori dacă doresc să se bage şi ei în seamă cu câte ceva când vin musafirii, inventează câte ceva, simplu, desigur, cu care să "rupă gura târgului".
Desigur, eu nu mă pricep nici la bucătărit şi nici la lucruri dintr-astea inventate, dar cumva trebuie să-mi umplu şi eu timpul liber, care oricum lipseşte cu desăvârşire, pentru a le prezenta prietenilor încercarea mea de a face ceva gustos şi sănătos.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg mure
  • 500 g zahăr
  • 4.5 litri alcool (ţuică de casă)
Portii: 50
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA MURATĂ:

Este o reţetă ce presupune mare răbdare, asta din cauza timpului, căci de la începutul ei şi până la prima gustare trebuie să treacă cel puţin 2-3 săptămâni, aşa că până când se "roade", tot apa-i de bază. 

Murele se pun în vas (eu am ales un bidon de plastic de 5 l) iar peste ele se adaugă zahărul. Timp de 3-5 zile fructle se amestecă cel puţin odată pe zi pentru ca zahărul să se încorporeze mai bine. Spre deosebire de vişine, care necesită mult mai multă vreme pentru macerat, murele se macerează mult mai repede. 

După macerare se adaugă alcoolul. Când nu există alcool dublu rafinat (pe gustul celor ce vor o tărie cu multe grade), se adaugă cu mare suuces alcool de casă (ţuică). Eu am optat pentru ţuica de piersică, producţie proprie.

Băutura devine bună de consumat după cel puţin două săptămâni. Se recomandă a fi consumată rece, eventual cu un pansament gastric care să conţină slană şi brânză maturată. :D

p.s Consumul exagerat de alcool dăunează grav sănătăţii.

 

 

TIPS-URI

1

Este recomandat ca macerarea să nu se facă la soare, forţat, ci într-o cameră întunecoasă, eventual o cămară sau un beci.

2

Pentru diversificarea gustului se poate pune o păstaie de vanilie.

3

Murele pot fi combinate cu afine ori coacăze.

Daca ti-a placut reteta noastra "MURATĂ" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (90)

portiadelumina 1

09.09.2015, 16:08

Julie, ceva se întâmplă la voi de nu vă iese dieta ca mie. În definitif ce mare lucru e într-un papanş, oarece cocă prăjită, smântână şi dulceaţă, nu văd de unde atâtea calorii, serios.

Corinuta 1

09.09.2015, 17:51

Ce de rabdare ai Padre! Si eu am niste mure din gradina, dar mai bine le mananc, mai ales ca nici vorba sa am tuica pe aici!

portiadelumina 1

09.09.2015, 18:04

Corina, dar ce ţară europeană e aia fără ţuică, ha? Am şi mâncat mure, desigur, dar cum mi-au prisosit, am zis să fac ceva bărbătesc, că uite, pentru doamne-s destule pe site gătite. )

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Murata Panacris