Desert musuroi de cartita

de Merisor in Torturi, 26 Mar 2017 | 9489 vizualizari

 

Cred că este unul din cele mai simple și ușoare torturi, dar și tare bun!
Merită preparat, iar fructele pot varia după placul fiecăruia.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 8 linguri zahăr
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apă
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri nucă măcinată
  • 5 linguri făină
  • zeama de la 1/4 lămâie
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1/2 plic praf de copt
  • un praf sare
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 6 linguri făină
  • 750 ml lapte
  • 250 g mascarpone
  • un praf sare
  • 3 banane
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert musuroi de cartita:

Mai întâi, aducem toate ingredientele pentru blat, la temperatura camerei, cam cu 30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic și în special, ouăle.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare peste ambele.

Mixăm albușurile până devin spumoase, apoi adăugăm treptat zahărul și zeama de lămâie și mixăm la treapta maximă până când obținem o bezea fermă.

Zeama de lămâie ajută la întărirea mai rapidă a bezelei.

Adăugăm apoi gălbenușurile și amestecăm ușor, cu o spatulă, nu mai folosim mixerul pentru a nu se lăsa bezeaua.

Adăugăm uleiul și apa și omogenizăm compoziția, apoi adăugăm treptat făina cernută împreună cu cacaua și praful de copt.

La final adăugăm și esența.

Tapetăm interiorul formei de copt cu puțin ulei si presărăm zahăr. Zahărul ajută blatul să se desfacă bine de pe pereții formei, după coacere.

Coacem blatul de copt în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, pentru 35-40 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.

Testul cu scobitoarea îl facem în ultimele 5-6 minute, nu deschidem ușa cuptorului mai devreme.

Între timp, ne ocupăm și de cremă.

Frecăm galbenușurile cu sare, apoi cu zahărul, până se spumează, le diluăm apoi cu puțin lapte rece și adăugăm făina.

Restul de lapte îl fierbem și îl turnăm în fir subțire peste compoziția de gălbenușuri și amestecăm intens pentru omogenizare.

Fierbem crema la foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.

Acoperim apoi crema cu o folie alimentară, apăsând folia direct pe cremă, pentru a nu prinde crustă și o dăm la rece.

După ce se răcește, o mixăm împreună cu mascarponele, zeama de lămâie și zaharul vanilat.

Blatul de tort răcit, îl scobim de interior cu o lingură, având grijă să lăsăm 2 cm de margine și tot aproximativ 2 cm la bază.

Crestăm mai întâi cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, marginile, adică desenăm practic un cerc, apoi îl decupăm cu lingura.

Miezul scobit îl sfărâmăm bine într-un vas.

Așezăm blatul scobit pe platou, iar în interior, așezăm cele trei banane decojite.

Peste ele, întindem crema, iar peste cremă presărăm firimiturile de blat.

Le presăm bine să se lipească de cremă, apoi putem orna pe deasupra cu diverse ornamente: ciocolată rasă, fulgi de migdale, floricele sau inimioare de zahăr, etc. Totul este să îi dăm alura de mușuroi de cârtiță.

Dăm tortul la frigider cel puțin o oră, înainte de a-l porționa.

Să vă fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Dacă doriți o cremă fermă, vă sfătuiesc să adăugați 5, maxim 10 g gelatină hidratată și diluată.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert musuroi de cartita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Barista Max + Espresso Machine

- 1000 lei
2999.99 lei
1999.99 lei

COMENTARII (24)

Xandrinne 1

28.04.2017, 10:02

Merisor 1

28.04.2017, 10:25

Diana, poti pune orice fructe vrei, tot bun va iesi! Merg la fix capsunile, merg si piersici sau caise din compot, toate merg.
Te imbratisez cu drag!

Ana S_I_D 1

17.01.2024, 09:27

Preferatul meu. 🤩🤩🤩

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort racoros, cu fructe si lamaie