Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult
Aluatul :
In bolul in care vom face aluatul se amesteca 260 gr de faina, zaharul si sarea.
Intr-un bol mic se dizolva drojdia in 60 ml de apa calduta si se lasa timp de 10 minute.
Intre timp, untul se topeste pe baie de aburi. Cand s-a topit, se ia de pe foc si se adauga laptele si esenta de vanilie.
In bolul cu faina se face o gaura in mijloc si se adauga laptele cu untul topit si drojdia, se amesteca totul timp de 2 minute. Apoi se adauga ouale batute, se amesteca si se adauga inca 100 grame de faina. Omogenizam totul foarte bine.
Vom obtine un aluat lipicios. Aluatul se pune intr-un bol uns cu unt, se acopera cu folie de plastic si cu un prosop de bucatarie curat si se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul(aprox. 1 ora).
Intre timp pregatim umplutura, se amesteca zaharul cu scortisoara.
Pregatim si tava pe care o tapetam cu hartie de copt. Eu am folosit o tava mai mica de cozonac.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il punem pe masa de lucru cu faina si se framanta, adaugand faina pana cand acesta nu mai e lipicios.Aluatul se lasa la odihnit acoperit cu un prosop timp de 5 minute.
Din aluatul obtinut se intinde un dreptunghi de 30x50cm,se unge cu untul topit si racit, se presara peste tot zaharul amestecat cu scortisoara, apoi aluatul se taie pe vertical in 6 fasii cat se poate de egale, apoi pe orizontala alte 6 fasii, vom obtine patratele.Patratelele obtinute se pun unul peste altul de pe fiecare linie si se pun in tava, continuam pana cand terminam de pus tot aluatul in tava. (sau cele 6 fasii se pot pune una peste alta si taiem 6 patratele egale).
Painea se lasa in tava, la crescut timp de 30-45 minute, acoperita cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul.
Painea se pune la copt in cuptorul preincalzit la 175C,timp de 30-35 de minute. Daca incepe sa se rumeneasca prea repede si la mijloc nu e facuta, se pune deasupra o folie de aluminiu pentru ca painea sa nu se arda deasupra.
Cand este gata, se lasa sa se odihneasca 10-20 de minute in tava, apoi se poate scoate si servii.
Daca serviti a doua zi se incalzeste putin in cuptorul cu microunde.
Pofta buna!
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult