Nouă ne plac foarte mult papanașii, dar de această data m-am gândit să pregătesc o variantă mai sănătoasă, la cuptor. Trebuie să recunosc că nu sunt la fel de gustoși precum cei prăjiți în ulei, dar cu siguranță sunt mai sănătoși. Au ieșit un pic mai uscați deși am pus mai puțină făină decât de obicei, iar aluatul era puțin mai lipicios în momentul în care am modelat papanașii.
Într-un castron se pune brânza fărâmițată, apoi se adaugă sarea, esența de lămâie si ouăle. Se amestecă până se omogenizează compoziția (eu am mărunțit-o cu ajutorul unui mixer vertical), apoi se adaugă treptat făina cu praful de copt și se frământă cu mâna, până se obține un aluat puțin lipicios, care se dă la rece pentru jumătate de oră.
Se împarte aluatul in 11 bucăți mărișoare, pentru papanași și 11 bucăți mai mici pentru moț.
Bucățile mici se modelează în formă de bilă, cele mari se rotunjesc, se turtesc și cu ajutorul degetelor se formează la mijloc o gaură pe care o largești ușor.
Se tapetează tava de copt a aragazului cu hârtie de copt și se așează papanașii la distanță, deoarece vor crește destul de mult la copt.
Se servesc papanașii calzi, cu smântână și dulceață.