Parjoale moldovenesti

de Irina in Mancaruri cu carne, 11 Noi 2013 | 47383 vizualizari

 

Parjoale moldovenesti am tot facut, ca imi plac mult de tot, nu de alta, dar moldoveanca sunt. Dar de data asta am sa le fac asa cum ne povesteste Pastorel in cartea lui "Gastronomice". E o adevarata placere sa rasfoiesti cartea lui de bucate, doar ca te pierzi printre randuri si uiti ce cauti acolo...

 

INGREDIENTE

  • 500 g carne amestec (porc si vita)
  • 2 oua
  • miez de paine inmuiat in lapte
  • 1 cartof ras
  • marar tocat
  • patrunjel tocat
  • sare
  • piper
  • unt
  • pesmet
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Parjoale moldovenesti:

Modul de pregatire al parjoalelor moldovenesti am sa-l redau exact ca in carte, pentru a nu-i stirbi din farmec:


Treci carnea prin masina de doua ori. A doua oara adaugi miez de paine muiat in lapte, sare, marar, patrunjel fin tocat si prajit in unt.


Cand ai scos tocatura a doua oara din masina, mai pui mata numatul necesar de oua ( doua oua la 1/2 carne), freci fundul vasului in care pui tocatura cu un bot de unt proaspat de marimea unui ou de rata, adaugand (ad libitum) si un cartof ras pe razator.


Odata tocatura bine amestecata, presari fundul de lemn pe care lucrezi carnea cu posmag (pesmet pisat...).


Iei cate o lingura de tocatura si-o tavalesti, pana ce-i dai forma sferica. Dupa asta turteste tocatura cu un cutit lat, pana ce sfera se reduce la latimea unui deget aratator, mai plinut.


Bati apoi lateral cu doua cutite tocatura, pana ce ia forma numita in geometrie sector circular, care e forma definitiva, avand grija sa rtounjesti putin varful prin turtire.


Ajuns aici, pregatesti tigaia in care ai lasat sa se topeasca o bucata buna de unt proaspat.


Cand da untul in clocot, asezi parjoalele in tigaie si le prajesti pe ambele parti, pana ce se rumenesc cat trebuie ( aici e aici!).


Dupa ce s-au rumenit le scoti cu lingura gaurita si le potrivesti frumusel pe farfuria (calda) pe care vor fi servite.


Tot mestesugul e ca parjoala sa fie bine rumenita pe dinafara si mustoasa pe dinauntru.


Garnitura clasica e piureaua de cartofi sau, cand apar, cartofii noi, opariti cu unt.


O parjoala moldoveneasca nu trebuie sa intreaca in lungime o carte de joc, mi-a spus Vasile, trei degete normale in latime si sa fie de grosimea unui index de "boxer" categoria cocos.


Noroc la foc si pofta buna la mancare!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Parjoale moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Hand Mixer Pink

- 43 %
69.99 lei
39.99 lei

Aparat de vidare V3840-I

- 200 lei
1199.99 lei
999.99 lei

Vacuum Blender HB300RE

- 370 lei
2499.99 lei
2129.99 lei

Fierbator Style Black

- 20 %
299.99 lei
239.99 lei

COMENTARII (28)

mihaelar63 1

18.11.2013, 00:40

Cum am vazut reteta am intrat curioasa stiind ca esti moldoveanca Felicitari pentru parjoale si multumim pentru aducera aminte a textului Mie imi plac mult a doua zi reci cand gusturile s-au intrepatruns . Daca dai parjoale , va arat degetul meu etalon [ e mai plinut ] )

Irina 1

18.11.2013, 11:49

mihaela

DIANA B 1

22.12.2013, 10:19

Ce frumooos , graiul moldovenesc iti unge sufletul

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!