Plov

de dentistutza in Oaie, 12 Apr 2011 | 10867 vizualizari

 

O reteta de pilaf- traditional gatit cu oaie specifica popoarelor din Asia Centrala. Eu am primit-o acum multi ani de la prietena mea Na'yma originara din Buchara. Am copilarit printre bucharini si am participat la evenimente traditonale-nunti sau logodne-unde bucatele erau servite pe tipsii uriase, rotunde, incarcate cu bunatati. In primul rand se seveau barbatii, apoi femeile si copiii, iar regula era ca se manca cu mana, facand in causul palmei un cocolos de orez cu carnita. Obligatoriu se folosea doar mana dreapta pentru a servi din tava-gigant, deoarece mana stanga este considerata "impura" fiind folosita pentru alte necesitati fiziologice. Interesant ar fi un mic detaliu cultural, acela ca infractorii condamnati erau pedepsiti prin taierea mainii drepte cu care-se presupunea- ar fi comis infractiunea. Pe langa restul consecintelor tragice ale acestei pedepse, era si aspectul legat de faptul ca o persoana ciunga de mana dreapta nu mai avea voie sa manance din vasele comune...
In acele zone se fploseste si grasimea de oaie . Eu am folosit miel si, evident, ulei!!!
Dar deja divaghez si ma indepartez de esential care este acum "plovul" acest pilaf cu miel, moale, gustos si parfumat.....pentru care avem nevoie de:

 

INGREDIENTE

  • 4 cepe maricele tocate
  • 4 morcovi rasi pe razatoarea cu ochiuri mici
  • 1/2 cana ulei
  • 2 cani orez basmati sau cu bob lung
  • bucati de carne de miel de dimens. potrivita dupa plac
  • apa calda
  •  sare, piper
  • 1/2 lingurita  camoun
  • 1/2 lingurita chimen macinat sau daca nu aveti, seminte
  • 1 lingurita rasa zahar
  • 2 frunze dafin
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Plov:

Intr-un vas incapator ( ceaun de preferinta) se pune uleiul la incalzit. Incepem cu ceapa tocata care se pune la calit. Cand incepe sa se aureasca, se adauga bucatile de carne care se sareaza si pipereaza putin si se lasa pe foc potrivit sa se rumenesaca usor pe toate partile. Apoi se adauga morcovii rasi, peste carne fara a amesteca.   Se condimenteaza cu sare, piper, camoun,chimen, zahar si foile de dafin.Se toarna apa calda cat sa ajunga la nivelul morcovilor se acopera si se lasa pe foc mic cam 15-20 minute.

Orezul se spala sub jet de apa rece, in sita, pana curge apa limpede. Se scurge, se pune cu grija peste morcov, iarasi fara a amesteca, se mai da un praf de sare peste orez, se completeaza cu apa cat sa acopere orezul (nu mai mult) se acopera si se lasa sa se gateasaca cam 40 minute. Din cand in cand, cu o furculita se fac mici tunele in orez ca sa urce aburul, FARA sa amestecam.

Se rastoarna pe un platou intins pentru a servi.

TIPS-URI

1

cantitatea de condiment este variabila si se poate ajusta dupa gust

2

iese foarte gustos si cu pulpe de pui dezosate sau nu

Daca ti-a placut reteta noastra "Plov" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

dentistutza 1

12.04.2011, 17:49

mona, multumesc de apreciere
nu am trait in uzbekistan....

Cris2711 1

12.04.2011, 17:58

Mihaela11_jo 1

13.04.2011, 00:05

Multumesc; la noi ii spune "camun" turcesc

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Pilaf cu carne de oaie