Desert prajitura cu blat de albusuri si crema de cacao si visine

de RODIMUR in Prajituri, 25 Mai 2018 | 4712 vizualizari

 

Am pregătit această prăjitură pentru întâlnirea anuală de mâine, cu foștii mei colegi de liceu și mă bucur că a ieșit foarte bine, pufoasă, delicioasă și aspectuoasă, mai ales că prepararea ei a fost destul de ușoară. 
Pentru blatul pufos am folosit albușurile rămase de la prepararea înghețatei, așa că nici n-a fost o prăjitură scumpă. Alături de Albă ca Zăpada (a cărei rețetă am postat-o aici, anul trecut) sper să fie o surpriză plăcută pentru dragii mei colegi, pe care abia aștept să-i revăd...
Nu am socotit ca timp de preparare, orele în care prăjitura a stat la frigider, înainte de a fi tăiată.
 
Picnicul bucătărașilor!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 8 albușuri
  • 8 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri încărcate de făină
  • 1 praf de copt
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • Pentru cremă:
  • 200 grame unt
  • 150 grame de zahăr pudră
  • 2 linguri de cacao
  • 150 grame de vișine din dulceață
  • Pentru glazură:
  • 100 grame de ciocolată menaj
  • 2 linguri încărcate de smântână grasă
  • Pentru sirop:
  • 50 ml de apă
  • 1 lingură încărcată de zahăr tos
  • esență de rom
  • Pentru decor:
  • nuci prăjite, sfărâmate
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu blat de albusuri si crema de cacao si visine:

Mai întâi se face blatul (chiar cu o zi înainte). Albușurile se mixează bine cu praful de sare și când începe să crească frumos, se adaugă treptat: zahărul tos fin, vanilia, coaja răzuită de lămâie și la urmă, făina presărată "în ploaie".

Se toarnă compozița pentru blat într-o tavă dreptunghiulară cu dimensiunile de 22/30 cm și se dă la cuptor, la o temperatură medie, până ce se rumenește frumos. Se ia tava din cuptor, se lasă puțin să se răcorească blatul, după care se scoate, se pune pe un suport și se lasă să se răcească total, înainte de a fi tăiat și umplut cu cremă. Dacă este lăsat pentru a doua zi, se va acoperi, ca să nu se usuce.

Pentru cremă, se mixează mai întâi vișinele scoase din dulceață și scurse bine de sirop, după care se adaugă untul moale, scos din timp de la frigider. Se adaugă zahărul și cacaua și se mixează bine, până ce se topește complet zahărul. Se dă crema la frigider, să se întărească puțin, înainte de a fi întinsă pe blat.

Se face un sirop, ușor legat, din apă și zahăr și când s-a răcit se adaugă esența de rom. 

Când blatul s-a răcit complet se taie în două și se însiropează partea de blat care va sta la baza prăjiturii. Se unge blatul cu cremă, după care se acoperă cu cealaltă parte de blat, însiropată pe partea care se suprapune peste cremă.

Pentru glazură se topește ciocolata cu smântâna, la foc mic și se omogenizează. Se toarnă această glazură, fierbinte, peste prăjitură și se decorează cu nuci prăjite și fărâmițate.

Se dă prăjitura la frigider pentru câteva ore (chiar până a doua zi) după care se taie, în forma dorită, cu un cuțit cu lama subțire.

Prăjitura se ține la frigider, până la epuizare, pentru ca untul din cremă să nu se topească și să se altereze.

TIPS-URI

1

Dacă faceți blatul din albușuri păstrate la congelator, scoateți-le din timp, ca să se dezghețe normal.

2

Nu adăugați zahărul în compoziția pentru blat, decât după ce albușurile au crescut, mixate cu praful de sare.

3

Adăugați făina "în ploaie" și aveți grijă, la încorporare, să nu se formeze cocoloașe.

4

Țineți blatul în cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos.

5

Nu tăiați blatul înainte să se răcească în totalitate.

6

Pentru cremă, scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale. Astfel, el se va mixa mai ușor.

7

La cremă, folosiți zahăr pudră, care se dizolvă mai ușor.

8

Mixați bine cacaua, ca să nu rămână cocoloașe în cremă.

9

Dați crema la frigider, să se întărească, înainte de a fi unsă pe blat.

10

Nu legați tare siropul, ci doar puțin.

11

Însiropați și partea de blat care va sta peste cremă.

12

Lăsați prăjitura la frigider câteva ore, chiar peste noapte, înainte de a o porționa.

13

Țineți prăjitura la frigider, până la epuizare, pentru că are ingrediente ușor alterabile la căldură (untul, smântâna, ouăle...).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu blat de albusuri si crema de cacao si visine" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Dana cu kiwi