Prajitura Deliciu

de merisor in Prajituri, 4 Ian 2015 | 36009 vizualizari

 

Aveam demult in plan aceasta prajitura, circula pe mailuri, cu ceva ani in urma, un fisier cu retete de prajituri, cu pozele aferente, printre care si aceasta prajitura.
Proveneau de pe un blog al Sidonyei, blog care am inteles ca nu mai exista.
De curand a postat aceasta reteta bucatarasul Julycris, apoi a testat-o Gaby si asa de mult a laudat-o ca m-a convins s-o testez si eu.
E ceva de munca la ea, dar chiar merita, asa ca o trec si eu in randul prajiturilor favorite, care merita preparate in preajma unei sarbatori, pe langa faptul ca este delicioasa, iese multa si ajunge pentru toti musafirii.
Eu am ajustat putin ingredientele in functie de tava mea si de gustul nostru.

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 10 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 3 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 5 linguri pesmet
  • 5 linguri nuca macinata
  • 1 varf cutit sare
  • Crema
  • 10 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri lapte
  • un varf cutit sare
  • 500 gr frisca
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • In plus:
  • 1 pachet mare biscuiti Petit Beurre
  • 2 lingurite cacao
  • 300 gr Finetti
  • 300 ml cafea indulcita
  • 1 lingura amaretto
  • 300 gr nuca taiata grosier
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Deliciu:

Cele 300 gr nuca, taiata grosier, le imprastiem in tava tapetata cu hartie de copt.


Eu am folosit o tava de 23/36 cm.


Pentru blat, presaram putina sare peste albusuri si le mixam spuma,apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie.


Nuca macinata o amestecam bine cu pesmetul, pentru a o separa, astfel se va dispune uniform in blat.


Faina o amestecam cu praful de copt.


Peste bezeaua rezultata, adaugam pe rand nuca amestecata cu pesmetul si faina amestecata cu praful de copt, amestecand totul usor, de sus in jos, cu o spatula(scoatem mixerul pentru a nu se lasa bezeaua).


Intindem compozitia rezultata peste nucile din tava si o nivelam.


Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, in functie de rezultatul la testul cu scobitoarea.


Blatul copt il rasturnam imediat pe un platou sau un fund de lemn si indepartam hartia de copt.


Intindem imediat peste nuca de deasupra blatului, cele 300 gr de finetti si dam platoul la rece(dar nu in frigider ca este fierbinte).


Fierbem intre timp cafeaua, pe care o lasam sa se raceasca si adaugam amaretto in ea.


Eu am fiert-o la ibric, pe aragaz si am pus la 300 ml apa, 3 lingurite cu varf de cafea Jacobs si 1 lingurita zahar.


Pentru crema, presaram putina sare peste galbenusuri si le frecam bine.


Adaugam zaharul rasnit, amestecam bine, apoi adaugam pe rand cele 10 linguri de lapte rece si omogenizam.


Fierbem crema pe baie de aburi, mestecand in ea cu o spatula de lemn, de preferinta, pana cand se va ingrosa ca o budinca.


Eu am fiert-o la foc mediu aproximativ 30 de minute.


Dupa ce obtinem consistenta dorita, dam crema la rece.


Mixam frisca pana cand se intareste bine, apoi o amestecam cu crema racita, punand cate putina frisca in crema si mixand continuu.


La final picuram si zeama de lamaie si omogenizam bine crema.


Impartim crema in doua si intindem prima parte peste finetti.


Trecem biscuitii prin cafea, apoi ii asezam peste primul strat de crema si ii acoperim cu al doilea strat de crema.


Dam prajitura la rece cateva ore, apoi o portionam si o ornam cu cacao.


 

TIPS-URI

1

Sarea adaugata peste galbenusuri, ajuta la intensificarea culorii acestora.

2

Sarea adaugata peste albusuri, ajuta la intarirea bezelei, la fel si zeama de lamaie, care se va adauga de preferinta dupa ce s-a adaugat jumatate din cantitatea de zahar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Deliciu" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Vacuum Blender HB300SV

- 370 lei
2499.99 lei
2129.99 lei

Aparat de vidare V3840-I

- 200 lei
1199.99 lei
999.99 lei

COMENTARII (57)

Panacris 1

23.01.2015, 18:07

kukibella 1

07.02.2016, 09:48

Gicuta69 1

07.02.2016, 10:11

Adevarat deliciu!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tarta cu legume
  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!