Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)

de RODIMUR in Prajituri, 10 Dec 2018 | 8067 vizualizari

 

Ne place să avem pe mese și în perioada Postului câte o prăjitură bună, iar aceasta este una dintre ele. De fiecare dată când am făcut-o, am adus ”ajustări” rețetei inițiale și chiar și acum, la sfârșit, am ajuns la concluzia că încă se mai poate modifica/ameliora câte ceva.
În cele din urmă, trebuie să spun că din ingrediente ieftine și la îndemână se poate face o prăjitură de post delicioasă. De-a lungul timpului am redus cantitatea de margarină, cantitatea ingredientelor pentru foi (deoarece ieșeau prea groase), am suplimentat cantitatea de bulion (pentru o culoare mai intensă) am intervenit în ordinea operațiunilor, pentru simplificare și ameliorare, am renunțat la însiroparea foilor... 
Cred că se mai poate interveni la îngredientele pentru creme, dacă vi se pare că sunt cantități prea mari. Oricum, fiecare își dă seama de modificările pe care le poate face, conform standardelor sale, numai după ce încearcă rețeta.
Pentru foi am folosit o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 10 linguri de apă
  • 10 linguri de ulei
  • 10 linguri de zahăr tos fin
  • 3 linguri de pastă de tomate
  • 1 linguriță de bicarbonat
  • 500-550 grame de făină albă
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de apă de flori de portocal
  • ulei pentru uns tava de copt
  • Pentru crema de lămâie:
  • 500 ml de apă
  • 200 grame de zahăr tos
  • 125 grame de gris
  • 125 grame de margarină
  • coaja de la o lămâie
  • zeama de la o lămâie
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema de caramel:
  • 500 ml de apă
  • 200 grame de zahăr tos
  • 125 grame de gris
  • 125 grame de margarină
  • esență de vanilie (opțional)
  • 1 praf de sare
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post):

Pentru foi, se amestecă mai întâi ingredientele solide: zahărul, sarea și bicarbonatul, se încorporează pasta de tomate și apoi se adaugă treptat, ingredientele lichide (uleiul și apa). Se încorporează puțin câte puțin, făina și la urmă se adaugă și apa de flori de portocal (sau o esență pe care o preferați).

Când aluatul este destul de ferm și nelipicios, se porționează în trei bucăți egale, din care se fac pe rând trei foi care se coc pe fundul tăvii (unsă cu ulei, în prealabil) până ce încep să se rumenească ușor.

Pentru crema de lămâie, se amestecă zahărul cu grisul, se adaugă apa și se dă la foc mic, amestecând mereu, până ce se îngroașă compoziția. Când grisul s-a legat/îngroșat bine, se ia vasul de pe foc și se lasă la răcorit, amestecând din când în când în el, ca să nu se formeze crustă deasupra.

Când grisul s-a răcorit aproape total, se încorporează treptat margarina și se adaugă zeama și coaja răzuită de lămâie. Se mixează compoziția până la omogenizare.

Pentru crema de caramel, se caramelizează zahărul, în care se adaugă 100 ml de apă și se fierbe până la topirea caramelului. Restul de apă (400 ml) se amestecă cu grisul și se prepară la foc mic, amestecând întruna, până ce se îngroașă. 

Când grisul este gata legat/îngroșat se lasă puțin să se răcorească, amestecând în el din când în când, ca să nu se formeze crustă deasupra. Când grisul s-a mai răcorit, se încorporează treptat margarina și apoi caramelul și esența, mixând ușor până la omogenizare.

Se ung foile cu cele două umpluturi, se acoperă cu o folie alimentară și se lasă la răcoare timp de câteva ore, cu ceva greu deasupra, ca să se preseze bine.

A doua zi, prăjitura se poate porționa, în forma dorită.

 

TIPS-URI

1

Nu țineți prea mult foile în cuptor, ci doar atât cât să se usuce și să se rumenească ușor pe partea care este pe dosul tăvii de copt.

2

Faceți compoziția de gris la foc mic, amestecând întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului și să nu se formeze cocoloașe.

3

Nu încorporați margarina, decât după ce compoziția de gris s-a mai răcorit.

4

În crema de lămâie, puteți suplimenta zeama, dacă vă place să fie mai acrișoară. Mie mi s-a părut suficientă zeama de la o singură lămâie.

5

Crema de caramel are deja gustul ei specific, așa că esența de vanilie este opțională. Eu nu am adăugat esență de vanilie, deoarece am vrut să se simtă gustul dulce amărui al caramelului.

6

Nu este nevoie să însiropați foile, decât dacă vă plac prăjiturile foarte moi, dar există riscul ca ele să se înmoaie foarte tare și să-și modifice aspectul.

7

După ce ați uns foile cu cremă, trebuie să lăsați prăjitura la răcoare, timp de câteva ore, înainte de a o porționa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (32)

RODIMUR 1

10.12.2018, 20:47

Așa este, Rocsi! Prima dată când am mâncat această prăjitură, de la cineva care mi-a dat apoi rețeta (și tare rău îmi pare că nu mai știu cine era...) nu credeam că e de post, atât de bună mi se părea... Am făcut-o apoi și eu, am tot repetat-o, în Post, desigur și am tot modificat-o...Mulțumesc frumos pentru apreciere!

dantes 1

11.12.2018, 10:21

Delicioasa!

RODIMUR 1

11.12.2018, 10:33

Mulțumesc frumos pentru apreciere, Dantes!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu urda