Desert prajitura frantuzeasca

de Criss in Prajituri, 4 Noi 2013 | 248758 vizualizari

 

Intr-una din zile, in timp ce cautam ceva, am dat peste un caiet vechi de-al meu in care am scris candva niste retete. Si am gasit aceasta prajitura. Mi-a placut si nu prea, dar am zis ca ar fi bine sa dau o cautare pe net, sa vad daca mai gasesc vreo varianta a acestei prajituri. Si am gasit pe Bucataras o reteta postata de Mirela Goleanu, cu mici modificari si adaugiri fata de reteta mea. Am combinat cele doua retete, am mai adaugat ceva in plus si a iesit o prajitura fina si foarte buna. Reteta ei am vazut ca se numeste "Prajitura frantuzeasca" si asa i-am spus si eu, desi am vazut zilele trecute pe facebook polemici legate de titlul acestei retete cum ca n-ar avea nici in clin nici in maneca cu Franta. :D

 

INGREDIENTE

  • Foi cacao :
  • 300 g faina
  • 150 g zahar
  • 150 g unt
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • 200 ml smantana
  • Umplutura :
  • 6 albusuri
  • 250 g zahar
  • 150 g nuca cocos
  • visine din visinata
  • Crema :
  • 6 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 250 ml frisca lichida
  • 1 lingurita gelatina hidratata in putina apa
  • Glazura:
  • 200 g ciocolata
  • 4-5 linguri frisca lichida
  • fulgi de cocos sau ciocolata alba
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura frantuzeasca:

Foi cacao: intr-un castron mixam untul cu zaharul, adaugam smantana, iar la final faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao. Aluatul obtinut il dam la frigider pentru 1-2 ore, apoi il scoatem din castron cu mainile infainate si il rasturnam pe masa tot cu faina. Impartim aluatul in 2 .

Prima foaie se intinde si se pune in tava peste hartie de copt. Peste foaie se pune umplutura cu cocos, visinele (din visinata in cazul meu) si deasupra cea de-a doua foaie. Aici m-am folosit de hartie de copt pentru ca altfel n-as fi reusit sa o intind si sa o pun frumos deasupra. 

Umplutura: mixam spuma albusurile  adaugam treptat zaharul, iar la final nuca de cocos o vom incorpora, folosindu-ne de o lingura, prin rasturnare, de jos in sus

Umplutura o intindem peste foaia de aluat intinsa deja in tava, iar deasupra asezam visine din visinata, apoi cea de a doua foaie de aluat. Ultima foaie o intepam cu furculita din loc in loc, pentru a nu se umfla in timpul coacerii.

Dam la cuptor (preincalzit) pentru circa 20-30 minute. Verificam cu scobitoarea (daca iese curata inseamna ca sunt gata).

Crema: galbenusurile le mixam spuma cu zaharul, adaugam apoi praful de budinca de vanilie, iar la final laptele fierbinte. Punem craticioara pe foc mic. Amestecam pana se ingroasa crema. Luam de pe foc, adaugam gelatina hidratata in foarte putina apa, apoi o lasam sa se raceasca.

Separat batem frisca pana devine o spuma tare, apoi se adauga treptat crema racita. Crema nu trebuie sa fie chiar rece de tot, pentru ca apoi nu se mai inglobeaza bine in frisca din cauza gelatinei. 

Se intinde crema peste prajitura si se pune in frigider 2 ore, dupa care se glazureaza cu ciocolata topita si se decoreaza cu fulgi de ciocolata alba sau fulgi de cocos.

TIPS-URI

1

Eu nu am respectat procedura cu tinutul in frigider pentru ca ma grabeam, poate si de aceea n-am fost foarte incantata de foi. Ma asteptam sa fie mai fragede. Oricum se lucreaza destul de greu cu ele. Ideea este sa le lasati la frigider!

2

Se pot folosi visine proaspete, congelate sau din compot, dupa gust.

3

Crema de vanilie se pregateste intr-o cratita cu fund dublu, in caz contrar pe aburi, la bain-marie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura frantuzeasca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Ancutsa 1

24.09.2017, 16:42

Frumoasa si festiva! Mi se pare ideala pentru sarbatori!

Rodica RozyCenac 1

08.01.2019, 14:07

Si aici ,ca in toate retetele voastre nu specificati gradele de coacere.

Criss 1

08.01.2019, 19:35

Nu specific gradele, pentru ca eu am doar un aragaz obisnuit, Zanussi, fara termometru. Dar coc intotdeauna pe treapta a doua a aragazului, la foc mic.

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Lamingtons( Tavalita)