Prajitura frantuzeasca

de Criss in Prajituri, 4 Noi 2013 | 152298 vizualizari

 

Intr-una din zile, in timp ce cautam ceva, am dat peste un caiet vechi de-al meu in care am scris candva niste retete. Si am gasit aceasta prajitura. Mi-a placut si nu prea, dar am zis ca ar fi bine sa dau o cautare pe net, sa vad daca mai gasesc vreo varianta a acestei prajituri. Si am gasit pe Bucataras o reteta postata de Mirela Goleanu, cu mici modificari si adaugiri fata de reteta mea. Am combinat cele doua retete, am mai adaugat ceva in plus si a iesit o prajitura fina si foarte buna. Reteta ei am vazut ca se numeste "Prajitura frantuzeasca" si asa i-am spus si eu, desi am vazut zilele trecute pe facebook polemici legate de titlul acestei retete cum ca n-ar avea nici in clin nici in maneca cu Franta. :D

 

INGREDIENTE

  • Foi cacao :
  • 300 g faina
  • 150 g zahar
  • 150 g unt
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • 200 ml smantana
  • Umplutura :
  • 6 albusuri
  • 250 g zahar
  • 150 g nuca cocos
  • visine din visinata
  • Crema :
  • 6 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 250 ml frisca lichida
  • 1 lingurita gelatina hidratata in putina apa
  • Glazura:
  • 200 g ciocolata
  • 4-5 linguri frisca lichida
  • fulgi de cocos sau ciocolata alba
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura frantuzeasca:

Foi cacao: intr-un castron mixam untul cu zaharul, adaugam smantana, iar la final faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao. Aluatul obtinut il dam la frigider pentru 1-2 ore, apoi il scoatem din castron cu mainile infainate si il rasturnam pe masa tot cu faina. Impartim aluatul in 2 .

Prima foaie se intinde si se pune in tava peste hartie de copt. Peste foaie se pune umplutura cu cocos, visinele (din visinata in cazul meu) si deasupra cea de-a doua foaie. Aici m-am folosit de hartie de copt pentru ca altfel n-as fi reusit sa o intind si sa o pun frumos deasupra. 

Umplutura: mixam spuma albusurile  adaugam treptat zaharul, iar la final nuca de cocos o vom incorpora, folosindu-ne de o lingura, prin rasturnare, de jos in sus

Umplutura o intindem peste foaia de aluat intinsa deja in tava, iar deasupra asezam visine din visinata, apoi cea de a doua foaie de aluat. Ultima foaie o intepam cu furculita din loc in loc, pentru a nu se umfla in timpul coacerii.

Dam la cuptor (preincalzit) pentru circa 20-30 minute. Verificam cu scobitoarea (daca iese curata inseamna ca sunt gata).

Crema: galbenusurile le mixam spuma cu zaharul, adaugam apoi praful de budinca de vanilie, iar la final laptele fierbinte. Punem craticioara pe foc mic. Amestecam pana se ingroasa crema. Luam de pe foc, adaugam gelatina hidratata in foarte putina apa, apoi o lasam sa se raceasca.

Separat batem frisca pana devine o spuma tare, apoi se adauga treptat crema racita. Crema nu trebuie sa fie chiar rece de tot, pentru ca apoi nu se mai inglobeaza bine in frisca din cauza gelatinei. 

Se intinde crema peste prajitura si se pune in frigider 2 ore, dupa care se glazureaza cu ciocolata topita si se decoreaza cu fulgi de ciocolata alba sau fulgi de cocos.

 

TIPS-URI

1

Eu nu am respectat procedura cu tinutul in frigider pentru ca ma grabeam, poate si de aceea n-am fost foarte incantata de foi. Ma asteptam sa fie mai fragede. Oricum se lucreaza destul de greu cu ele. Ideea este sa le lasati la frigider!

2

Se pot folosi visine proaspete, congelate sau din compot, dupa gust.

3

Crema de vanilie se pregateste intr-o cratita cu fund dublu, in caz contrar pe aburi, la bain-marie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura frantuzeasca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

Criss 1

05.11.2013, 12:20

Teo 1

05.11.2013, 21:18

BRAVO,cRISS!arata bine si chiar nu conteaza denumirea sau cine a facut la inceput!

Panacris 1

15.11.2015, 13:52

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Prajitura sah la Cleme
  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

  • 24

    MA