Desert prajitura "Furnicuta"

de Lia_ in Prajituri, 27 Apr 2014 | 74306 vizualizari

 

Pentru consumul din zilele sarbatorii pascale, am gatit (in afara de pasca si bomboanele cu cocos), alte doua prajituri in premiera. Le-am ales si pe criteriul sa fie usor de transportat pentru ca le-am preparat acasa, apoi am calatorit. Dupa cum veti vedea, am fost inspirata, zic eu. Nu numai aspectuoasa este "Furnicuta" dar este si una dintre cele mai gustoase prajituri (este o prajitura noua pentru mine), alese de pe internet. Eu la Gaby am vazut furnicuta si i-am si zis ca reteta aceasta o sa o fac la Pasti si nu m-am abatut. La ingrediente in paranteza voi scrie masurile pt foi de 26x38cm, altfel se refera la dimensiuni de foi 20x28cm.

 

INGREDIENTE

  • BLAT 1
  • 4 albusuri de ou (8)
  • 4 linguri de zahar (7)
  • 3 linguri nuca macinata (6)
  • 2 linguri faina (4)
  • un varf cutit sare
  • BLAT 2
  • 5 albusuri (9)
  • 5 linguri de zahar (9)
  • 3 linguri mac (6)
  • 3 linguri faina (6)
  • un vf cutit sare
  • CREMA
  • 250 gr unt moale (475)-temperatura camerei
  • 10 linguri zahar (19)
  • 9 galbenusuri (17)
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de portocala
  • 5 linguri apa (10)
  • IN PLUS
  • 2 foi napolitana 20/28 (26x38cm)
Portii: 45
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura "Furnicuta":

Scoate untul din frigider din timp, ca sa se inmoaie (eu l-am scos de seara pentru dimineata, daca nu este vara). Imbraca tava in hartie de copt.

BLAT 1:

1. Separa albusurile de galbenusuri. Pune galbenusurile in craticiora in care vei fierbe crema.

2. Bate spuma albusurile cu un praf de sare. Adauga apoi treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma.

3. Preincalzeste cuptorul la 170-180 grade.

4. Adauga faina cernuta si nuca si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura (eu am amestecat cu telul para).

5. In tava cu hartie de copt distribuie lingura cu lingura compozitia si apoi niveleaza.

6. Pune tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu (cam 180 grade) si lasa pana ce blatul prinde o culoare usor aurie (cam 30 minute). 

7. Scoate-l cu hartia de copt si pune-l pe un gratar la racit.

BLAT 2

1. Separa albusurile de galbenusuri.

2. Amesteca faina cu macul.

3. Bate spuma albusurile cu un praf de sare. Adauga apoi treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma.

4. Adauga faina cernuta si macul si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.

5. Pune hartie de copt in aceeasi tava in care ai copt primul blat si distribuie lingura cu lingura compozitia, apoi niveleaza.

6. Da tava in cuptorul deja cald, la foc mediu (cam 180 grade),si lasa pana ce blatul prinde o culoare usor aurie (cam 30 minute).

7.Scoate-l cu tot cu hartia de copt si pune-l pe un gratar la racit.

CREMA

1. Mixeaza spuma untul lasat la temperatura camerei.

2. Amesteci intr-un vas cu fund dublu galbenusurile impreuna cu zaharul si apa.

3. Pune vasul pe foc si lasa-l la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci/a unei smantani.

4. Lasa sa se raceasca complet si adauga esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Ia din compozitie si adauga lingura cu lingura peste unt, mixand la viteza cea mai mica.

ASAMBLARE

1. Desprinde hartiile de copt de pe blaturi.

2. Asaza pe tava o foaie de napolitana peste care intinde 1/3 din crema. 

3. Urmeaza blatul cu mac pus cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema (il rastorni).

4. Intinde peste blatul cu mac 1/3 din crema, apoi asaza blatul cu nuca in acelasi mod.

5. Intinde restul de crema si asaza cea de-a doua foaie de napolitana. Daca e cazul, taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana. Pune o greutate deasupra (dar nu foarte mare cum am facut eu si am turtit modelul care era in relief la foaia de napolitana :) ) ca sa se lipeasca crema de foi. Portioneaza cu un cutit cu lama extrem de subtire, bine ascutita/zimtata (eu tai cu cutterul si rigla, acelea destinate uzului in bucatarie). 

Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Am inregistrat doua variante de cantitati la ingrediente: pentru masura de foi mici 20/28cm (blaturile vor fi mai putin inalte dar foarte aspectuoase, se vor vedea ca niste foi)

2

Pentru "furnicuta XXL" 26x38cm (cantitatile sunt in paranteza). Am decupat din foi de 28x38cm

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura "Furnicuta"" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Tosca (in haine de sarbatoare)