Prajitura Jerbo

de mirela0911 in Prajituri, 27 Mar 2016 | 26187 vizualizari

 

O alta prajitura care imi aminteste de copilarie si care nu lipsea da la aproape nicio sarbatoare este prajitura Jerbo. Cu foi fragede, gem si nuca multa .... ce poate fi mai bun?!

 

INGREDIENTE

Pt. aluat:
  • 500 g faina
  • putina sare
  • 2 lg untura
  • 80 g zahar
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 lg smantana
  • 30 g drojdie proaspata
  • 100 ml lapte
Pt.umplutura:
  • gem de prune
  • 230 g nuca macinata
  • 180 g zahar
  • esenta de rom
Pt.glazura:
  • 9 lg zahar
  • 3 lg cacao
  • 50 g unt
  • 3 lg lapte
Portii: 40
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Jerbo:

Aluatul: Se cerne faina intr-un bol, se adauga sarea si se pune apoi zaharul, coaja de lamaie, untura, smantana si galbenusurile amestecate putin. Se pregateste maiaua din laptele caldut, 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia zdrobita. Se lasa sa dospeasca dupa care se toarna peste faina.

Se framanta un aluat nu foarte tare, elastic, care sa se poata intinde. Se lasa o jumatate de ora sa creasca. Se imparte in 3 parti egale si se intind foile cat dimensiunea tavii folosite.

Se ia o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se aseaza prima foaie, se unge cu gem iar deasupra se presara jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu zahar. Se stropeste usor cu esenta de rom. Se aseaza cu grija cea de a doua foaie, se unge din nou cu gem si se presara deasupra restul de nuca, apoi se stropeste din nou u esena de rom. Ultima foaie care se aseaza deasupra se va intepa cu o furculita din loc in loc.

Se lasa prajitura sa dospeasca timp de o ora apoi se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se lasa sa se coaca aproximativ 25-30 de minute, pana se inroseste frumos deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. 

Intre timp se prepara glazura. Intr-o craticioara se pune zaharul, cacaoa, untul si laptele. Se incalzeste usor amestecand continuu pana se topeste zaharul. Se toarna fierbinte peste prajitura si se lasa sa se intareasca.

Se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Daca este necesar, se mai adauga lapte caldut la aluat in timpul framantarii.

2

Se poate folosi orice gem preferati.

3

In reteta proportia nuca-zahar este egala, eu am pus zahar mai putin dar parca totusi e prea dulce. In functie de gusturi, adaptati cantitatea de zahar.

4

Dimensiunile tavii folosite sunt 25x35 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Jerbo" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura "Tavalita"