Prajitura Jerbo

de mirela0911 in Prajituri, 27 Mar 2016 | 4722 vizualizari

 

O alta prajitura care imi aminteste de copilarie si care nu lipsea da la aproape nicio sarbatoare este prajitura Jerbo. Cu foi fragede, gem si nuca multa .... ce poate fi mai bun?!

 

INGREDIENTE

Pt. aluat:
  • 500 g faina
  • putina sare
  • 2 lg untura
  • 80 g zahar
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 lg smantana
  • 30 g drojdie proaspata
  • 100 ml lapte
Pt.umplutura:
  • gem de prune
  • 230 g nuca macinata
  • 180 g zahar
  • esenta de rom
Pt.glazura:
  • 9 lg zahar
  • 3 lg cacao
  • 50 g unt
  • 3 lg lapte
Portii: 40
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Jerbo:

Aluatul: Se cerne faina intr-un bol, se adauga sarea si se pune apoi zaharul, coaja de lamaie, untura, smantana si galbenusurile amestecate putin. Se pregateste maiaua din laptele caldut, 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia zdrobita. Se lasa sa dospeasca dupa care se toarna peste faina.


Se framanta un aluat nu foarte tare, elastic, care sa se poata intinde. Se lasa o jumatate de ora sa creasca. Se imparte in 3 parti egale si se intind foile cat dimensiunea tavii folosite.


Se ia o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se aseaza prima foaie, se unge cu gem iar deasupra se presara jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu zahar. Se stropeste usor cu esenta de rom. Se aseaza cu grija cea de a doua foaie, se unge din nou cu gem si se presara deasupra restul de nuca, apoi se stropeste din nou u esena de rom. Ultima foaie care se aseaza deasupra se va intepa cu o furculita din loc in loc.


Se lasa prajitura sa dospeasca timp de o ora apoi se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se lasa sa se coaca aproximativ 25-30 de minute, pana se inroseste frumos deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.


Intre timp se prepara glazura. Intr-o craticioara se pune zaharul, cacaoa, untul si laptele. Se incalzeste usor amestecand continuu pana se topeste zaharul. Se toarna fierbinte peste prajitura si se lasa sa se intareasca.


Se portioneaza si se serveste.


Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Daca este necesar, se mai adauga lapte caldut la aluat in timpul framantarii.

2

Se poate folosi orice gem preferati.

3

In reteta proportia nuca-zahar este egala, eu am pus zahar mai putin dar parca totusi e prea dulce. In functie de gusturi, adaptati cantitatea de zahar.

4

Dimensiunile tavii folosite sunt 25x35 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Jerbo" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (33)

Criss 1

17.04.2016, 10:53

noiinbucatarie 1

17.04.2016, 11:39

foarte buna!

Panacris 1

17.04.2016, 14:39

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro