Prajitura " Petre Roman"

de Ina in Prajituri, 9 Noi 2012 | 86919 vizualizari

 

O alta prajitura migaloasa, dar care merita tot efortul. Nu ma intrebati de ce se numeste asa, pentru ca eu asa am preluat-o. Probabil pentru ca e dungata precum puloverul de la revolutie, al lui nea' Petrica ? :)) :-??

 

INGREDIENTE

  • blat:
  • 9 oua
  • 9 linguri cu lapte
  • 9 linguri cu miez de nuca macinata
  • 18 linguri de zahar
  • 9 linguri de faina
  • 1 pachet praf de copt
  • 1 praf de sare
  • crema:
  • 3 galbenusuri
  • 0,5 litri lapte
  • o budinca de vanilie
  • 150 g zahar cristale
  • 200 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • extract de vanilie
  • pentru caramel :
  • 300 g zahar
  • pentru glazura :
  • 150g zahar pudra
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri apa fierbinte
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura " Petre Roman":

Blat:


Reteta , asa cum am preluat-o eu, spunea sa facem un blat pe care-l vom taia in 3 felii (ca pe tort), dar pentru a nu ma complica prea tare, eu impart cantitatile ingredientelor in 3 parti egale si coc, separat, 3 blaturi.


Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul (doar cele 18 linguri de zahar cristale) si laptele, apoi galbenusurile, faina si nuca. La final adaugam praful de copt si turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor pentru cca 20 minute, avand grija ca la jumatatea perioadei sa intoarcem tava cu 180 grade, pentru o coacere uniforma.


Procedam la fel cu celelalte doua blaturi.


Crema:


Galbenusurile cu zaharul, laptele si budinca de vanilie se amesteca si se fierb pana se ingroasa ca o smantana.


Separat, se bat 200 g unt cu 100 g zahar pudra si cateva picaturi de extract de vanilie. Cand crema s-a racit, se amesteca cu untul batut.


Glazura:


Se amesteca bine ingredientele pana dispar cocoloasele de cacao, apoi se toarna fierbinte peste prajitura si se niveleaza cu o spatula sau cutit cu lama lata.


Asamblare:


Peste primul blat intindem jumatate din crema de vanilie si acoperim cu blatul al doilea, peste care turnam caramel fierbinte facut din 300 g zahar ars.


Lasam caramelul sa se raceasca , intindem peste el restul de crema de vanilie si acoperim cu al treile blat.


Decoram cu glazura de ciocolata si lasam prajitura la rece pentru cel putin 24 ore, timp in care caramelul se va topi si va insiropa blatul central, dand astfel prajiturii un aspect deosebit si o aroma incredibila, alaturi de crema de vanilie.


Portionam si servim cu incredere si fara retinere :))

 

TIPS-URI

1

Cand preparam caramelul avem grija ca zaharul ars sa fie lichefiat complet. In caz contrar acesta nu se va topi complet pe blat si vom obtine o prajitura cu cranturi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura " Petre Roman"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (76)

adry88 1

16.12.2014, 19:24

Carmen24 1

23.10.2015, 12:43

nu am inteles cu cele 18 lg zahar din compozitia blatului...si cele 150 gr zahar cristale de la crema? cine ma ajuta?

Ina 1

23.10.2015, 15:54

Multumesc de intrebare, Carmen!
Abia acum vad si nici n-a mai sesizat nimeni greseala . In paranteza trebuia scris " doar cele 18 linguri " si nu "doar cele 150 g ".
Cele 150 grame se folosesc la crema, impreuna cu cele 100 g zahar pudra . Incerc sa remediez problema .
Daca mai sunt nelamuriri nu ezita sa lasi mesaj. Raspund imediat ce vad mesajul, chiar daca intru mai rar O zi frumoasa!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Aperitiv biscuiti sarati
  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

  • 29

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!