Rahat de casa cu menta

de Catalina L in Dulciuri, 29 Oct 2015 | 7461 vizualizari

 

Astăzi, Turcia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, care reprezintă Ziua proclamării Republicii (în 1923).
Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie 1923 din rămăşiţele Imperiului Otoman.

Cu ocazia acestei zile va propun o reteta traditionala turca : Rahat de casa cu menta.
Rahatul este un desert preparat in bucatariile din Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Serbia, Albania, Maroc, Algeria si, cu voia dumneavoastra ultima pe lista, mult rahat se mananca si in Romania.
Legenda spune ca un sultan turc, pentru a-si rasfata sotiile si metresele, si-a pus maestrii cofetari sa gaseasca un desert unic a carui reteta, tinuta secreta, sa faca parte dintre comorile lui. Cautarile cofetarilor turci au fost incununate de rahat.
Ceva mai exacte, unele carti de istorie povestec cum pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, a ajuns in Istanbul un ucenic de cofetar, pe nume Bekir Effendi. Instalat intr-o pravalie din centrul orasului, tanarul si-a cucerit repede clientela datorita noului desert pe care il vindea.
Femeile le ofereau rahat iubitilor lor, desertul devenind un fel de dovada de dragoste in cuplu, dupa cum o demonstreaza si textele cantecelor turcesti din epoca. Bekir a ajuns, din succes in succes, sa fie chiar cofetarul sef din bucatariile Inaltei Porti.
Un secol mai tarziu, rahatul ajunge si in Europa Occidentala. Actuala reteta, raspandita tot in secolul al XIX-lea, este cea a lui Bekir.Rahatul este denumit in limba turca lokum, din denumirea araba "rahat al-hulkum", iar in greaca se cheama "loukumia".
Lokum ar putea proveni din turcescul "lokma" care inseamna "bucata, muscatura, inghititura".Rahat semnifica in limba turca "impacare, multumire", astfel ca "rahat hulkum" s-ar putea traduce prin "bucata de placere, rasfat pentru gura".
Rahatul se face pe baza de amidon si zahar, ingrediente esentiale fiind aromele, in functie de gust si obisnuinte. Unele retete includ si nuci, alune sau fistic.
Surse: http://www.amosnews.ro/, http://pandhoraa.blogspot.fr/

 

INGREDIENTE

  • 400 g de zahăr,
  • 50 ml apă,
  • 15 cl sirop de mentă de casa
  • 80 g sirop de glucoză,
  • 80 g amidon de porumb (Maïzena)
  • 5 cl suc de lamaie
  • colorant verde
  • fructe uscate (opțional)
  • 50 g de amidon de porumb + 50 g zahăr pudră
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rahat de casa cu menta:

Tapetati cu hartie de copt o forma sau o tava adanca dar nu prea mare. Ungeti hartia cu un pic de ulei.

Într-un castron, se amestecă amidonul de porumb cu 50 cl de apă rece.

Se amestecă bine pentru a-l dizolva complet.

Amestecăm apoi toate ingredientele și se fierbe la foc mic ca pentru un gem sau o dulceata, amestecand din cand in cand.

Gatirea poate dura aproximativ o oră și jumătate.

Preparatul este gata când se detașeaza de pe fundul vasului.

În acest moment se adaugă colorantul și fructele uscate.

Punem in formele unse usor cu ulei.

Am facut cateva in forme de bomboane .

Amestecati amidonul si zaharul pudra.

A doua zi scoatem din forma pe un platou presarat cu zahar si amidon.

Taiem patratele.

Ungem cutitul cu lama lunga cu un pic de ulei la fiecare taiere.

Rulati fiecare pătrat în acest amestec de 2 ori.

 Este cum să spun ... dulce hi hi dar foarte parfumat.

Gustul si textura sunt diferite de cel cumparat.

 

Mi-au iesit cam moi, voi face din nou cu alte parfumuri si culori.

Se păstrează perfect câteva săptămâni la temperatura camerei, într-o cutie metalica- nu le puneti în frigider sau într-o cutie de plastic, vor deveni umide.

Poftă bună !!!!

TIPS-URI

1

gatirea este lunga ca pentru un gem sau o dulceata

2

preparatul este gata când se detașeaza de pe fundul vasului.

Daca ti-a placut reteta noastra "Rahat de casa cu menta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

Bunica 1

29.10.2015, 17:10

De încercat!

Rocsi 1

29.10.2015, 19:57

Daca ai facut si din asta, esti tare!

Catalina L 1

30.10.2015, 17:17

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert spuma cu cafea