Sarmalute rumenite in vasul de lut la cuptor

de epurasha2bb in Porc, 9 Mar 2010 | 6579 vizualizari

 

Sarmalele in oala de lut necesita o mai mare pregatire dar se merita, au un gust minunat!

Iata ce trbeuie sa facem: in primul rand pregatim vasul de lut astfel: daca nu e folosit de mult puneti apa in el cu boabe de piper, foi de dafin si crengute de cimbru si lasati la foc mic maxim o ora in cuptor sau pe foc mic pe o sita speciala sa nu fie direct pe foc ca aromele sa se imprime in peretii vasului.Apoi il spalati cu apa usor calduta si il puteti folosi la sarmale. Facem aceasta operatiune tocmai pentru a ne asigura ca vasul nu a luat un miros urat in timpul cat a fost nefolosit.Daca l-ati folosit de curand si e curat, nu faceti decat sa-l scufundati in apa rece pana deasupra lui cu capac cu tot si il tineti asa o jumatate de ora, apoi il puteti folosi.

 

INGREDIENTE

  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • marar verde
  • sunculita afumata
  • boabe de piper negru
  • foi de dafin
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1 canuta de orez alb
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute rumenite in vasul de lut la cuptor:

Se toaca marunt 2 cepe , se da pe razatoarea mica 1 morcov , se toaca fin nitel marar verde, se spala bine o canuta e orez.facem asa:punem la calit intai aceapa, apoi adaugam si morcovul, apoi mai lasam putin si adaugam si orezul si putina apa in care l-am tinut apoi mararul tocat.Nu lasam mult, numai cat sa se inmoaie putin legumele si orezul.Apoi lasam sa se raceasca acest amestec.Pregatim carnea tocata de porc(sau daca va place combinatie de porc cu vita, eu nu am avut decat porc si asa le-am facut cu porc), luam un castron incapator si punem carnea tocata acolo(1 kg), apoi adaugam amestecul de ceapa , morcov, orez, marar si apoi condimente:piper negru pisat, cimbru uscat, condimente pentru sarmale.Amestecam bine cu mana curata sau cu o lingura.Apoi trecem la varza.Varza murata (eu am folosit 2 si am facut 30 de sarmale) se desface usor de foi care sa aseaza pe o farfurie intinsa.

Apoi luam cate una si ii in departam cu grija cotorul tare si vinisoarele tari.Apoi luam in mana ca un mic de carne si il rulam in foaia de varza avand grija sa impingem apoi extremitatile cu degetul inauntru.Cand sunt gata toate incepem sa le asezam in vasul de lut incepand de la perrete pana in mijloc.Se aseaza pe fundul vasului bucatele de varza si de sunculita afumata, frunzulite de dafin si boabe de piper.Se aseaza apoi primul rand de sarmale, se presara iar bucatele de sunculita afumata si de ceafa de porc, frunze de dafin, cimbru uscat si boabe de piper intregi.Apoi iar un rand de sarmale si deasupra iar bucatele si apoi turnam o zeama de apa calduta in care dezlegam 2 linguri de pasta de tomate.Se baga la cuptorul rece nu preincins, ii dam drumul cand bagam vasul de lut cu capacul pus, altfel riscam sa se crape vasul.Se lasa cam 3 ore la foc mic, spre sfarsit inlaturand capacul ca sa se rumeneasca si sarmalele de deasupra.

Cam asta e toata operatiunea si iese ceva delicos, pacat ca nu pot pune aici pe site si o mostra de miros ca in revistele alea imbibate cu parfumuri .

Sarmalele astea se servesc ca toate sarmalele cu mamaliguta, smantana, ardei iute si o ulcea de vin.Pofta mare!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute rumenite in vasul de lut la cuptor" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

epurasha2bb 1

10.03.2010, 18:58

da! ce,numai voi?

andruus_k 1

09.11.2010, 17:45

salut fetelor. eu fac sarmalutze numai in oala de lut de cand ma stiu.......
ies minunateeeeeeee varza se topeste pur si simplu in gura.

epurasha2bb 1

10.11.2010, 13:41

ASA E,! SI eu de cand am cumparat oala sta numai in ea fac!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Rux

Rux 9

12420 puncte

oanapl

8690 puncte

Rocsi

8420 puncte

Constelatialeu

7600 puncte

mihaelar63

5970 puncte

ULTIMELE COMENTARII

Sidy

Si acum Somonul... "In Norvegia, situatia privind cultivarea > pestelui este catastrofala. La o ferma atat de > mica creste un numar atat de mare de peste, 2 > milioane de unitati de somon. Pestele se > imbolnaveste, e vorba de aproape o pandemie: > necroza pancreatica si anemia infectioasa a > somonului a capturat toata Norvegia. Insa, acest > lucru este tainuit de consumatori", spune Kurt. > Activistul are colectate probe, inregistrari > video, care arata cum muncitorii de la > crescatorii toarna in apa un pesticid puternic cu efecte > neurotoxice. > > "Ei insisi trebuie sa poarte masti si costume de > protectie, ca sa nu fie afectati de substantele > chimice destinate curatarii rezervoarelor de apa > de paraziti. Astfel, somonul se imbiba cu aceste > produse chimice, ceea ce ar putea ameninta > sanatatea consumatorului. Somonul norvegian este > cel mai toxic aliment din lume, si asta in > conditiile in care industria pescuitului ocupa al > doilea loc dupa venituri in Norvegia''. > > Pe fundul lacurilor pline cu apa de ploaie se > gaseste un reziduu de 15 m incarcat cu bacterii, > resturi de furaje putrede si substante chimice > care sa distruga parazitii. Nivelul de > contaminare este foarte inalt. Substante toxice, > excremente de peste... Fundul marii este complet > distrus, e ca o fabrica de gaz. Bule de metan si > pesticide identice unor atacuri cu gaze'', > relateaza Kurth dupa ce a folosit camere subacvatice spion > pentru a filma. > O alta problema a pescarilor norvegieni este asa > numitul paduche de peste, ce paraziteaza pe corpul pestelui > si il ucide. > > "Paduchele intre timp devine rezistent la > chimicale asa incat pescarii sunt nevoiti sa > folloseasca pesticide tot mai puternice, iar > acest lucru se reflecta negativ asupra pestilor. > 50% din puietul de cod de la ferme se naste cu > mutatii genetice. Pestii nu pot sa inchida gura. > Aceasta mutatie genetica nu dispare timp de opt > generatii. Consumatorul cand vede un peste ca > acesta, nu doreste sa-l manance, daca insa i se > taie capul, nimeni nu observa", mai spune el. > > Somonul mutant are si carnea friabila. > > "Acest lucru nu ar trebui sa existe, carnea > somunului are consistenta elastica. Dupa cum > stiti, somonul salbatic are 5-7% grasime, iar cel > crescut artificial tocmai 15-34% grasime. Si > toate toxinele se acumuleaza in tesutul adipos. > In consecinta, acest peste devine cel mai toxic > din lume", subliniaza ecologistul. > > La randul sau, toxicologul francez Jerome Ryuzzen > confirma declaratiile ecologistului. > > „Intr-adevar, gradul de contaminare a somonului a > crescut foartte mult. Este de 5 ori mai nociv si > toxic decat orice alte produse. Aceste toxine ar > trebui sa fie evitate in consum, pentru a reduce > riscul de expunere a organismului'', a subliniat > toxicologul.

Care este alimentul care se vinde in toate supermarketurile si care ne distruge sanatatea

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!