Desert savarina tiramisu

de Constelatialeu in Prajituri, 28 Noi 2020 | 6678 vizualizari

 

Ma obsedeaza de ceva timp reteta asta, am salvat-o si azi i-am facut felul. M-am inspirat de la Baking Happiness ( scleroza multipla si cofetarie, o poveste de viata). Eu nu sunt fan savarina, dar reteta asta m-a cucerit.

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • ploolish- preferment lichid ( eu stiam de maia, dar mai invatam si noutati )
  • 30 g lapte
  • 30 g faina
  • 7 g drojdie uscata sau 20 g drojdie proaspata
  • 5 galbenusuri- cca 90 g
  • 200 g faina
  • 50 g zahar
  • 100 g unt moale 80% grasime
  • 4 g sare
  • 50 g lapte
  • Sirop
  • 250 g zahar
  • 250 g apa
  • 250 g cafea expresso
  • Crema
  • 250 g mascarpone
  • 500 g smantana pentru frisca
  • 150 g lapte condensat ( in reteta era doar 100, eu am vrut un pic mai dulce)
  • cacao pentru pudrat
Portii: 13
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert savarina tiramisu:

Aluat : Mai intai pregatim ploolish-ul.

Intr-un castronel punem faina, drojdia si laptele, amestecam si lasam la dospit la temperatura camerei pana isi dubleaza volumul.

In vasul robotului punem faina, galbenusurile, untul moale, sarea si ploolish-ul si mixam folosind carligul. Apoi adaugam zaharul. La inceput aluatul este sfaramicios ca la tarte. Se adauga adauga laptele, nu tot deodata ci cate o lingura si mixam pana se absoarbe toto, apoi alta lingura si mixam, pana terminam de pus tot laptele. Apoi marim viteza la mixer si mixam pana obtinem un aluat elastic si peretii vasului raman curati. Pregatim formele, le ungem cu unt topit, dar nu pana la lichefiere, sa fie albicios si sa se poata intinde cu pensula.

Dupa ce am uns formele luam din aluat cca 45 g, eu am cantarit cate 40 g, am vrut si-o savarina mai mare, mama celor mici. Deci din aluat formam o bila si o asezam in forma, procedam la fel pana se termina aluatul. Am umplut 12 forme mai mici si una mai mare. Am lasat la dospit cca 45 min. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, apoi am bagat la copt savarinele, le-am bronzat un pic, ca asa e cand faci mai multe treburi. Le-am scos din cuptor si le-am asezat pe un grilaj sa se raceasca putin.

 Cat timp au stat la dospit am facut siropul si crema

Sirop: Am facut cafea expresso la aparatul Breville prima latte. Apa cu zaharul le-am pus la fiert, cand a inceput sa clocoteasca am stins focul si am adaugat cafeaua expresso. Am lasat sa se raceasca.

Crema : Intr-un bol am pus mascarponele, smantana pentru frisca si laptele condensat, am mixat bine pana am obtinut o crema ferma, am dar la rece pana ce am asamblat savarinele.

 Asamblare: Dupa ce am scos din cuptor savarinele si le-am alsat putin sa se raceasca, dar nu de tot, le-am scufundat in siropul rede, cat sa se imbibe bine cu sirpo, apoi le-am lasat pe un gratar sa se scurga surplusul de sirop. Am intors savarina cu partea mai mare in jos si am taiat capacul din partea mai mica, dar nu de tot, am pus crema intr-un posh si am ornat savarinele, apoi am pudrat cu cacao.

TIPS-URI

1

sursa inspiratie: https://baking-happiness.com/poolish-preferment-lichid/

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert savarina tiramisu" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

dantes 1

03.12.2020, 11:29

Super!

Panacris 1

04.12.2020, 20:17

Eeee ploolish!!!! Maia pe românește! Mno, am lipsă din dotare apartul ptr cafea, așa că o să vin în vizită să testez!

Ancutsa 1

06.12.2020, 16:03

Nu beau cafea, dar imi place in deserturi! Tare bune savarinele tale!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Brownies cu cafea si sos de vanilie