Supa de conopida

de danakarin in Supe, 13 Ian 2012 | 18691 vizualizari

 

A venit vremea de o supica buna....simpla, dar delicioasa, zic eu. O supa de conopida, acrita usor cu lamaie, imbunatatita cu ou si smantana, si care are la baza o zeama de legume.
Mai demult, mult mai demult, in fiecare mancare,dar mai ales la supe, pentru a intensifaca gustul, puneam, pac, o lingura de vegeta.M-am dezbarat de acest obicei, si bine am facut. Pentru ca aroma unei supe trebuie sa vina de la legumele proaspete, alea pe care le avem in fiecare sezon. Si am constatat ca supele mele nu mai au acelasi gust, acela dat de concentrate...ci sunt surprinzator de variate si de gustoase. In definitiv, inaintea erei concetratelor de fel de fel, gospodinele, eventual....puneau o lingura de legume cu conservate cu sare...( si de aici ideea...) dar cel mai bine si cel mai bine, zic eu, este sa fierbeti legumele proaspat...ca baza mereu: un morcov, o ceapa mica, o radacina de patrunjel, o telina...si de la zeama asta sa porniti...sau daca e mare graba, atunci, va rog, apa. Apa rece, curata proaspata, fara E-uri. Dar sa lasam teeoria si sa vedem cum am facut eu supa de conopida, care a placut copiilor mei, la masa de duminica.

 

INGREDIENTE

  • o conopida de aprox. 1 kg
  • o ceapa mica
  • 2 morcovi
  • o radacina de patrunjel
  • o bucata de 200 g de telina
  • un cartof mic 
  • frunze de patrunjel tocate
  • 2-3 linguri de zeama de lamaie
  • un galbenus
  • 100 ml de smantana
  • o lingurita de faina
  • sare,piper, nucsoara
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa de conopida:

Am curatat si taiat zarzavatul marunt, iar conopida am desfacut-o in buchete, si pentru ca era foarte compacta si acestea le-am taiat in felii. Am infierbantat 1 lingura de ulei intr-o oala si am dinstuit zarzavaturile cu exceptia conopidei. Cand s-au inmuiat am adaugat cam 2 l de apa si dupa ce zeama asta de legume s-a infierbantat am adaugat conopida si am lasat totul la foc mic pana s-au fiert legumele, am pus 2-3 linguri de zeama da lamaie, sare, piper, un varf de cutit de nucsoara..Daca nu aveti, nu-i nimica. Dar daca cumparati un plic, sau o sticluta, sau o nuca...o veti folosi mereu. Da o aroma rafinata diferitelor mancaruri...mai ales supelor si mancarurilor de cartofi.. A propos de un varf de cutit... nu cred ca-si mai aminteste cineva de deliciosul skech cu Puiu Calinescu...3 barbati care gatesc...ha, ha, ha ! s-au schimbat vremurile, azi gatesc multi barbati, spre lauda lor !


In alt bol am amestecat smantana cu faina si cu galbenusul si cu aceast amestec am dres supa, prima data am pus cateva linguri de supa in amestecul de smantana, faina si galbenus, apoi am amestecat totul. Dupa aia sa nu mai fierbeti supa ca se taie oul ! In fiecare farfurie am presarat un pic de patrunjel verde. Mmmmmmm!!!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de conopida" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (26)

diaconta 1

04.02.2012, 20:00

Dana,cand scriem reteta,musai s-avem Dex-ul langa noi

danakarin 1

07.02.2012, 19:08

regret Merceleo ca n-am raspuns imndiat, am lipsit de la datorie cateva zile. Da, ai dreptate, e un fel de slang ardelenesc....dinstui vine din germana, de la dünsten, si inseamna a cali, da, ai dreptate. Salutari cordiale !

oana_pisicutza16 1

11.04.2012, 21:33

vreau sa gust supica...imi place tare mult conopida si sigur este foarte buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Bulion din rosii
  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

  • 25

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Piept de pui cu smântână și găluște de făină

de RODIMUR 4

ieri la 22:56

Prăjitură din albuşuri,cu vişine

ieri la 19:46

Aperitiv de post: Roșii umplute cu salată de vinete

de RODIMUR 4

ieri la 14:31

Gogoșari feliați în oțet

de RODIMUR 4

ieri la 12:23

RETETA RECOMANDATA
Supa crema de conopida si praz