Tiramisu reteta cu capsuni

de Tuxedo in Prajituri, 14 Mai 2013 | 6839 vizualizari

 

Nu este Tiramisu reţetă originală, dar pentru ca este sezonul capsunilor, m-am gandit ca un Tiramisu racoritor s-ar potrivi de minune ca desert! De data aceasta crema am facut-o cu crema de oua fiarta pe bain marie, ca am vrut sa vad care este diferenta fata de cea cu oua crude. Concluzia mea este ca a fost la fel de delicios ca si celalalt, doar ca este crema putin mai moale, asa ca se adauga putina gelatina ca sa o intareasca. Asadar, pentru cei carora nu le plac ouale crude in crema, o pot folosi pe aceasta.

 

INGREDIENTE

  • Tiramisu reţetă originală
  • un pachet mare de piscoturi (48)
  • cafea 5 lingurite pentru 300 ml apa
  • 50 ml Amaretto (sau rom)
  • 500 gr mascarpone
  • 5 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 50 ml lapte
  • 10 gr gelatina
  • o pastaie de vanilie
  • 500 ml frisca
  • 300 ml cafea tare
  • 400 gr capsuni
  • Ornat:
  • 150 gr ciocolata (pentru capsuni)
  • 100 gr ciocolata amaruie (pentru ganache)
  • 100 ml frisca (pentru ganache)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tiramisu reteta cu capsuni:

Tiramisu reţetă originală

Facem cafeaua si o lasam la racit. (cafea tare, la 300 ml punem 5 lingurite cafea). cand este rece adaugam lichiorul Amaretto sau romul. Daca nu aveti, nu-i bai! dar in reteta originala de Tiramisu se foloseste lichior.

Crema:

Punem gelatina la hidratat in apa calduta, cat sa o acopere cu 2 degete. Dupa cca 10 minute ea va creste in volum si chiar inainte de a o incorpora in crema o dizolvam pe baie de aburi sau o punem 25 de secunde la microunde.

Frecam galbenusurile cu zaharul pana se albesc apoi adaugam 50 ml lapte si le fierbem pe bain marie, amestecand continuu cu o lingura de lemn. Zaharul trebuie sa se dizolve iar crema trebuie sa imbrace lingura cand este gata.

Lasam crema sa se racoreasca si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina dizolvata si omogenizam bine. Crema trebuie sa fie complet racita (dar nu in frigider, pentru ca se va intari de la gelatina) cand o incorporam cu branza mascarpone.

Intr-un  bol mai inalt (unde vom amesteca crema) mixam branza mascarpone ca se se omogenizeze. Peste mascarpone adaugam crema de oua, semintele de la pastaia de vanilie si la sfarsit frisca batuta tare.

Daca vreti, puteti taia capsunile bucatele mai mici si le puteti incorpora si pe acestea in crema (doar jumatate din cantitate, restul le pastrati pentru ornat) sau le taiati felii subtiri si le puneti peste crema, in momentul asamblarii.

Asamblare tort:

Cel mai bine ar fi sa aveti o forma patrata de tort cu inel detasabil (35cm/ 35cm) pentru asamblarea acestui tort, sau o tava. In felul acesta crema nu se va scurge pe margini si va avea timp sa se intareasca frumos. Eu din pacate nu am avut forma cu inel si mi s-a cam deplasat tortul…pana sa apuce sa se intareasca crema!

Punem cafeaua intr-un castronel si inmuiem fiecare piscot pentru o secunda in cafea.

Asezam un rand de piscoturi, apoi punem o treime din crema, iar piscoturi si la final crema. Putem sa facem tortul cu 2 straturi de crema sau cu 3, in functie de marimea formei (sau a tavii). Ultimul strat trebuie sa fie de crema. Primul strat de piscoturi il asezam intr-un sens, al doilea strat il asezam invers (perpendicular).

Am ornat cu capsuni trase in ciocolata si pentru dungulitele de deasupra am facut o crema ganache din 100 ml ciocolata amaruie si 100 ml frisca lichida. Ganachul se face foarte usor, incalzind frisca lichida apoi adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam pana devine o crema lucioasa. Se lasa la racit pana cand are o consistenta buna pentru ornat.

Se lasa la rece cel putin 4 ore ca sa se inchege bine crema.

Este delicios de racoritor!

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Este recomandat sa folositi o tava cu inel detasabil

2

Capsunile se pot incorpora in crema dar se pot pune si deasupra cremei

3

Nu este neaparat nevoie sa ornati cu ganache si cu capsuni, puteti orna doar cu cacao

Daca ti-a placut reteta noastra "Tiramisu reteta cu capsuni" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tiramisu