Tiramisu reţetă cu blat

de Dulceatadetrandafiri in Prajituri, 31 Mai 2011 | 7760 vizualizari

 

Tiramisu este prin excelenta desertul italienesc. Fin, cremos, cu piscoturile, crema si cafeaua ca ingrediente distinctive, nu-mi vine la repezeala niciun alt "dulce" pe care sa il asociez atat de limpede cu bucataria italieneasca. Desi cu o origine care se disputa intre Venetia, Toscana, Lombardia si Piemonte, povestea te duce departe, in vremea ducilor secolului al XVI-lea. Apoi, daca pleci urechea, s-ar putea sa afli ca a fost "inventat" pentru curtezanele venetiene, cunoscut fiind, zice-se, pentru proprietatile sale afrodisiace.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru o tava de 38 cm x 25 cm:
  • Blatul:
  • 200 gr faina
  • 200 gr zahar
  • 100 gr unt
  • 8 oua
  • un plic praf de copt
  • Crema:
  • 200 gr ciocolata alba
  • 50 ml lichior de cafea
  • 280 ml smantana dulce pentru frisca
  • 330 gr mascarpone
  • 7 gr gelatina
  • Stratul de piscoturi:
  • 18 piscoturi (aprox 220 gr)
  • 350 ml cafea tare, neindulcita
  • Glazura:
  • 200 gr ciocolata amaruie (Schogetten)
  • 100 ml smantana dulce pentru frisca
  • jumatate de cana de zahar pudra
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tiramisu reţetă cu blat:

Tiramisu reţetă cu blat

Sa o luam sistematic pentru ca, desi par multe ingrediente, nu este complicat de alcatuit aceasta prajitura si nu trebuie sa te descurajezi!

Pentru blat lucrurile stau foarte simplu: scoti untul din timp si il lasi sa se inmoaie bine la temperatura camerei, apoi il freci cu zaharul. Adaugi rand pe rand galbenusurile si mixezi bine. Adaugi faina amestecata in prealabil cu praful de copt iar la urma adaugi albusurile batute spuma tare ca pentru bezea. Amesteci totul si imparti compozitia in doua. Coci doua blaturi in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 20-25 min. Lasi blaturile sa se racoreasca.

Intre timp te poti ocupa de crema. Pui gelatina in 1-2 linguri de apa pentru aprox. 10 min. apoi o prepari precum scrie in instructiuni, adica o pui la bain-marie sau la foc foarte mic cateva minute pana se topesc granulele de gelatina. Ai grija sa nu o fierbi! Trebuie doar tinuta foarte putin pe foc si amestecata.

Intr-un ibric pui la fiert ciocolata cu 80 ml frisca lichida si 50 ml lichior de cafea. Cand toata ciocolata s-a topit si aproape fierbe compozitia, iei de pe foc, lasi putin sa se racoreasca si adaugi gelatina. Amesteci si lasi la frigider aprox. o ora. Dupa acest timp, intr-un bol amesteci aceasta crema deja usor intarita cu crema de mascarpone. Separat, restul de frisca lichida (200 ml) o bati si apoi o incorporezi cu o lingura, cu miscari de sus in jos, pentru a obtine o crema spumoasa.

Imparti crema in doua si ungi primul blat cu jumatate (eu am cantarit 430 gr) si o intinzi cat mai uniform. Prepari cafeaua tare, o torni intr-o farfurie de ciorba si treci 2-3 secunde fiecare piscot prin cafea apoi aranjezi piscoturile pe patul de crema. Acoperi cu restul de crema si cel de al doilea blat.

Si in cele din urma te ocupi de glazura, punand la topit la foc potrivit toate ingredientele si amestecand. Lasi sa se raceasca putin cat sa nu fie complet lichida si cu ajutorul unei spatule intinzi uniform peste prajitura.
Bagi la frigider pentru cel putin o ora si servesti tiramisu rece.

In functie de preferinte, blatul se poate insiropa insa personal nu sunt fan blaturi insiropate si daca inmoi suficient de bine piscoturile in cafea, textura prajiturii este foarte placuta. Pofta buna!

Nota: Desi m-am abatut de la reteta initiala, "vinovata" pentru acest tiramisu este Mihaela (multumesc). :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Tiramisu reţetă cu blat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

MIUTA 1

01.06.2011, 10:56

divainbucatarie 1

01.06.2011, 15:32

Dulceatadetrandafiri 1

01.06.2011, 22:39

Corina, pe blogul meu mai era o nota pe care nu am mai copiat-o aici dar ea exista! Auto-citare "Nota: Aceasta nu este reteta tipica de tiramisu, insa este cel putin la fel de gustoasa! "

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort aperitiv cu mazare si crema de branza

de Rocsi 9

ieri la 21:00

Biscuiti fragezi cu branza sarata si seminte: Reteta simpla si gustoasa

de laura_n 7

ieri la 17:20

Pate de pui si dulceata de zmeura - O combinatie inedita si gustoasa pentru micul dejun

ieri la 13:15

Rețetă de vedetă. Marele tenor Luciano Pavarotti pregatea  Spaghetti aglio ca nimeni altul!

ieri la 11:14

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tiramisu reţetă originală