Desert tort cu crema de ciocolata si jeleu de coacaze negre

de Merisor in Torturi, 9 Iul 2020 | 3428 vizualizari

 

Un tort cu fructe de sezon, coacăzele negre, destul de simplu și foarte bun, cu care vreau să marchez cei 8 ani de bucătăraș. :X
Jeleul de coacăze negre i-a dat o notă aparte și în plus, am folosit sirop de la coacăze și la creme.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 6 ouă medii
  • 200 g zahăr
  • 25 ml ulei
  • 25 ml apă
  • 200 g făină
  • zeama de la o lămâie mare
  • un praf sare
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 4 ml esență de lămâie
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 250 ml frișcă lichidă
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 50 ml sirop de la dulceața de coacăze
  • Pentru jeleul de coacăze:
  • 250 g dulceață de coacăze negre
  • 1 lingură amidon
  • Pentru decor:
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 50 ml sirop din dulceața de coacăze
  • 1/4 din crema de ciocolată amăruie
Portii: 16
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu crema de ciocolata si jeleu de coacaze negre:

Pentru blat, aducem ingredientele la temperatura camerei cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea pregătirii compoziției de blat și în special ouăle. In mod special, ouăle nu trebuie sa fie reci, scoase direct din frigider atunci când ne apucăm de lucru, pentru ca ne poate crea probleme bezeaua. Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare, atât peste albușuri, cât și peste gălbenușuri. Mixăm albușurile  la treapta superioară a mixerului, până devin spumoase. Apoi adăugăm treptat, zahărul, pe care este indicat să-l transformăm în zahăr pudră. Eu îl râșnesc în mașina de râșnit cafea. Mixăm în continuare până la obținerea unei bezele ferme, astfel încât, dacă întoarcem vasul invers, bezeaua să rămână fixată pe pereții vasului. Frecăm gălbenușurile cu sarea presarată peste ele, pentru a le intensifica culoarea. Apoi adăugăm uleiul, apa și zeama de lămâie și le omogenizăm. Le turnăm peste bezea, iar dacă aceasta este fermă așa cum trebuie, mixtul de gălbenușuri va rămâne deasupra. Le încorporăm încet în bezea, tot cu ajutorul mixerului, dar la o treaptă inferioara, apoi eliminăm mixerul și folosim o spatulă în continuare. Încorporăm apoi, treptat, făina cernută pentru a o aera, precum și coaja de lămâie rasă fin. Ungem pereții formei cu ulei și presărăm zahăr pudră. La baza formei așezăm o hărtie de copt decupată rotund, cât diametrul formei. Întindem compoziția de blat în forma de copt, o nivelăm și dăm forma la cuptorul preîncălzit. Coacem blatul pentru 30-35 minute la 180 de grade, sau până trece testul scobitorii. După stingerea focului, mai lăsăm blatul în cuptor 4-5 minute. Apoi îl lăsăm să se tempereze ușor în forma de copt și îl răsturnăm pe platou, pentru a îndepărta hârtia de copt. Este un blat foarte crescut, pe care l-am secționat în trei părți. Și are o puternică aromă de lămâie, precum și o frumoasă culoare galbenă, atât de la gălbenușuri, cât și de la ulei și lămâie.

Pentru sirop, punem apa cu zahărul într-un vas, pe foc și amestecăm până la diluarea zahărului. Ridicăm vasul de pe foc, adăugăm esența și lăsăm siropul la răcit.

 Pentru crema de ciocolată, punem într-un vas, pe foc, frișca lichidă. O lăsăm până aproape de punctul de fierbere, apoi o ridicăm de pe foc. Adăugăm ciocolata ruptă în bucăți mici și amestecăm intens cu o spatulă, până când ciocolata este topită și crema omogenizată. Lăsăm crema de ciocolată amăruie să se răcească. Încălzim dulceața de coacăze pe baie de aburi și scurgem din ea, 100 ml de sirop. Când crema de ciocolată este bine răcită, introducem mixerul în ea și o spumăm. Adăugăm și 50 ml din siropul de coacăze. O dăm la rece până în momentul folosirii. 

Pentru crema de decor, mixăm frișca lichidă, dar nu până devine foarte fermă, ci doar până devine spumoasă. Adăugăm crema de ciocolată oprită și mixăm în continuare până se omogenizează și crema devine fermă. Adăugăm și siropul de coacăze și din nou mixăm până când crema se omogenizează. O dăm la rece până în momentul folosirii. 

Asamblăm tortul. Secționăm blatul de tort în două și însiropăm ambele părți cu siropul răcit. Partea de deasupra tortului, o vom folosi la bază, pentru că nu iese chiar uniformă. O așezăm pe platou și o încercuim cu pereții detașabili ai formei de tort. Întindem crema de ciocolată amăruie și adăugăm peste ea, partea a doua de blat, presând-o ușor. Dăm tortul astfel asamblat la rece, pentru 30-40 de minute, apoi îndepărtăm pereții detașabili ai formei de copt. Întindem 3/4 din crema pentru decor peste întreg tortul și o nivelăm. Cu o formă cu zimți, sau cu o furculiță trasăm niște dungi pe părțile laterale ale tortului. Restul de cremă oprită o punem într-un posh și decorăm marginea de sus a tortului. 

Pentru jeleul de coacăze, trecem dulceața de coacăze prin blender până devine o pastă. Cântărită după ce am scurs 100 ml de sirop, a rămas 250 g de dulceață. O trecem apoi prin sită, pentru a deveni fină și o amestecăm cu o lingură de amidon. Punem vasul pe foc și amestecăm intens în compoziție, până când devine omogenă și se îngroașă. Lăsăm jeleul de coacăze să se tempereze puțin și îl întindem în strat uniform, deasupra tortului. Trasăm, cu o furculiță, cercuri pe toată suprafața lui, să arate mai aspectuos. Dăm tortul la rece până când jeleul este întărit, apoi îl putem secționa și servi, alături de cei dragi. A fost tare bun , vi-l recomand cu tot dragul!

TIPS-URI

1

Zahărul pudră presărat pe pereții formei, are rolul de a detașa foarte bine blatul după coacere, de pe pereții formei. La jeleul de coacăze, în loc de amidon se poate folosi un plic de tort gelee, acea gelatină specială pentru jeleuri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de ciocolata si jeleu de coacaze negre" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

dantes 1

12.07.2020, 09:54

Super!

Andra_Constantinescu 1

20.07.2020, 21:23

La mulți ani! Un tort frumos și delicios!

RuxyRux 1

28.10.2020, 20:41

Am lipsit la sarbatoare Merisor, felicitari! Arata minunat ca de altfel toate preparatele tale!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4847 puncte

oanapl

1550 puncte

mihaelar63

1439 puncte

madi_marin

1092 puncte

Rocsi

749 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort aniversar cu crema de mascarpone si mousse de zmeura