Desert tort cu crema de fistic, vanilie si fructe

de Rocsi in Torturi, 16 Ian 2019 | 10097 vizualizari

 

Acest tort minunat ne-a incantat papilele gustative de revelion. Am gasit la Lidl, de la Deluxe, o crema de fistic prin luna decembrie si am zis ca tortul nostru pentru trecerea dintre ani, o sa fie cu crema de fistic neaparat. Si a fost cam asa combinatia: crema de fistic, crema de vanilie, frisca, glazura de ciocolata, bucati de portocala si kiwi. Cum va suna? Va spun eu, a fost wow, wow, wow! Chiar un tort demn sa stea pe o masa festiva!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
    • 4 oua
    • 4 linguri zahar
    • 3 linguri ulei
    • sucul de la o portocala potrivita
    • 6 linguri faina
    • 1 lingura cacao
    • 1 lingurita praf de copt
    • coaja rasa de portocala
    • un praf de sare
    Crema de fistic:
    • 300 gr mascarpone
    • 3 linguri crema de fistic
    • 4 linguri fistic maruntit
    Crema de vanilie:
    • 300 ml lapte
    • 2 linguri zahar
    • 3 linguri amidon
    • 100 gr crema de branza
    • 2 lingurite vanilie
    • 1 portocala
    • 1 kiwi
    Pentru frisca:
    • 100 ml frisca lichida
    • 150 gr smantana de tara
    • 1 lingura zahar pudra
    Pentru glazura:
    • 100 gr ciocolata neagra + 80 ml frisca lichida
    • 50 gr ciocolata alba + 2-3 linguri lapte
    Pentru decor:
    • fistic maruntit
    • bomboane de ciocolata
    • fulgi de nea din pasta de zahar
    • sirop de vanilie (din apa + zahar pudra + vanilie)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu crema de fistic, vanilie si fructe:

Blatul: Separati ouale. Galbenusurile le mixati cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugati uleiul si sucul de portocala. Incorporati faina, cacaoa si praful de copt. Albusurile le mixati cu praful de sare pana devin spuma. Le adaugati in compozitia de mai sus, amestecati totul cu o paleta, cu miscari lente. Tapetati cu hartie de copt o tava cu diamentrul de 18 cm. Turnati compozitia de blat, o nivelati si o introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade. Dupa circa 25 de minute faceti testul cu scobitoarea si daca este gata, il scoateti din cuptor. Il lasati sa sa raceasca si il taiati in 3 foi.

Crema de vanilie: Laptele il puneti intr-o cratita cu zaharul si amidonul, amestecati pana amidonul este complet dizolvat. Trasferati cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca. Cand este gata, o luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece. Cand crema s-a racit, o mixati putin, adaugati crema de branza, vanilia si le amestecati bine.

Crema de fistic: Mascarponele rece il mixati cu crema de fistic. Adaugati si fisticul maruntit, amestecati bine. Desfaceti portocala de coaja si o taiati bucatele, iar kiwi il decojiti si il taiati bucatele mici. Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau. Insiropati cu putin sirop de vanilie, puneti crema de fistic, o nivelati, apoi asezati bucati de fructe. Puneti al 2 lea blat, insiropati, crema de vanilia, restul de fructe, ultimul blat si iar insiropat. Dati tortul al rece 3-4 ore sau peste noapte. Dupa ce tortul a stat la rece, il scoateti din frigider si indepartati inelul detasabil. Mixati frisca lichida rece, pana prinde putina consistenta, apoi adaugati smantana rece, zaharul pudra si mixati usor pana frisca devine spumoasa. Imbracati tortul in frisca, iar pe marginea de jos ii faceti cateva floricele cu un pos.

Glazura: Ciocolata neagra, rupta bucatele, o amestecati cu frisca lichida si le topiti pe baie de aburi. O lasati 3-4 minute sa se tempereze, apoi turnati glazura pe mijlocul tortului si o lasati sa se scurga in jos singura sau o ajutati usor cu o paleta. Ciocolata alba o topiti pe baie de aburi cu laptele, o puneti intr-un pos cu varf subtire, faceti cateva dungi peste glazura de ciocolata neagra. Creati o bordura din fistic maruntit, decorati cu bomboane de ciocolata si fulgi din pasta de zahar. Dati tortul la rece pentru inca o ora, apoi poate fi servit.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de fistic, vanilie si fructe" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

Rocsi 1

25.01.2019, 19:56

Multumesc mult, Ancutsa! Este delicios! Data viitoare o sa incerc sa fac pasta de fistic in casa!

Catalina L 1

21.01.2020, 16:40

minunat, bravoooo

Rocsi 1

21.01.2020, 17:35

Multumesc mult, Catalina!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu mere si crusta de nuci