Tort grenoblez cu cafea si nuci

de oana_d in Torturi, 12 Mai 2013 | 5526 vizualizari

 

Reteta dintr-o revista frantuzeasca, Prima, de prin 1991.

 

INGREDIENTE

 blat:

  • 5 ouă,
  • 200 g zahar pudră,
  • o fiolă de esență de rom,
  • 200 g nuci măcinate,
  • 150 g faină,
  • un praf de copt.

 crema:

  • un pachet de unt,
  • 100 g zahar,
  • 1 ou mare,
  • 1 lingură de ness lichid foarte concentrat,
  • 2 linguri de nuci măcinate,
  • o mână de stafide,
  • o linguriță rasă de cacao.

sirop:

  • 300 g zahar,
  • 250 ml apă,
  • esență de rom
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort grenoblez cu cafea si nuci:

Blatul: albusurile se bat spumă. Se lasă la rece. Gălbenușurile se mixează cu zaharul până devin albicioase. Se adaugă romul, nucile măcinate și făina cu praful de copt. Va rezulta un amestec tărișor pe care va trebui să-l amestecați cu 2 linguri din spuma de albuș ca să se mai lichefieze, ori să mai adăugați în el o ceașcă de lapte (cca 100 ml). După aceea încorporați și restul de albuș spumă, cu o lingură, amestecând ușor, de sus în jos. Aluatul se coace într-o formă de tort de mărime medie (23 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt unsă cu ulei, cca 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă apoi la rece în formă.



Crema: oul se bate ca pentru omletă și se adaugă zahărul după care vasul se pune pe foc mic sau la bain marie, amestecând mereu până când zahărul este topit. Se ia de pe foc.



Untul, la temperatura camerei, se mixează până devine cremos, apoi se adaugă în el câte puțin din compoziția de ou răcită. Atunci când crema este omogenizată, se pune ness-ul, câte puțin, mixând la viteză medie (3). Am pus deoparte o treime din cremă și am amestecat-o cu nucile măcinate, cacaoa și stafidele.



Siropul: 300 g zahăr se pun într-un ibric pe foc moale amestecând. Se vor forma câteva bile de zahăr ars, de culoarea mierii. Adăugați 250 ml apă și lăsați să fiarbă siropul până când tot zahărul este complet dizolvat. Când siropul este răcorit, aromați cu esență de rom.


Blatul l-am desprins încet de pe foaia de copt, apoi l-am tăiat în 3 pe orizontală. Am însiropat blaturile, le-am umplut cu crema cu nuci, apoi cu o parte din crema de ness, iar la urmă am îmbrăcat tot tortul în crema de ness rămasă.



Am decorat cu firimituri de ciocolată de la dr. Oetker și cu mărgeluțe decor.

Se poate servi după minim 4-5 ore de stat la rece.


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort grenoblez cu cafea si nuci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

oana_d 1

13.05.2013, 06:35

Nu am facut decat sa respect in foarte mare parte, reteta dintr-o revista Prima, frantuzeasca, Sidy. Dar a iesit foarte bun! Va pup!

diaconta 1

30.01.2014, 09:36

La multi ani Oana !!!

diaconta 1

30.01.2016, 20:51

La multi ani!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tarta cu legume
  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!