Tort Timea - reteta nr.500

de T I M E A in Torturi, 18 Mar 2015 | 19093 vizualizari

 

Cred ca nici o reteta nu se potriveste mai bine ca aceasta pentru a marca reteta cu nr 500.
De 3 ani postez retete aici alaturi de voi si desi primele nu sunt demne de un site culinar, incet, incet am invatat sa pun mai bine in evidenta preparatele mele. Si asa am ajuns la acest numar magic 500 :)). Tortul ma reprezinta 100% si sunt sigura ca sunteti si voi de acord cu mine.
Toata combinatia aceasta minunata intre blat pufos, bezea de nuca, jeleu de fructe de padure si crema de vanilie e gandita pana la cele mai mici amanunte cum sa imi satisfaca mie gusturile. Imbinand toate cele insirate am dat nastere la un tort perfect as zice eu pe care nu am vrut sa il numesc altcumva decat Tort Timea pentru ca, nu am avut nici o alta sursa de inspiratie decat propriile retete in diverse combinatii si pentru ca atat de mult mi se potriveste acest tort incat trebuia sa il numesc asa. Acu nu zic ca eu am inventat crema de vanilie sau jeleul de fructe :), nicidecum, dar toate sunt facute dupa ideile si gusturile mele si nu puteam numi alt desert cu numele meu decat unul care continea neaparat si fructe :)

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 3 linguri lapte
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de cutit sare
  • Bezea de nuca
  • 3 albusuri de ou
  • 150 gr zahar
  • 150 gr nuca macinata
  • un varf de cutit sare
  • Crema de vanilie
  • 3 galbenusuri de ou
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 400 ml lapte
  • 1 pastaie de vanilie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • + 300 ml frisca lichida indulcita (Meggle folosesc eu)
  • Jeleu de fructe
  • 100 gr mure
  • 140 gr afine
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri sirop de zmeura (sau orice alt sirop de fructe de padure)
  • 3 lingurite amidon + 3 linguri apa
  • Pentru ornat:
  • cateva mure si afine
  • 50 gr ciocolata cu lapte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Timea - reteta nr.500:

Blat

Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Cand albusurile sunt tari, adaugam zaharul alternand cu laptele si mai mixam cateva minute. Apoi adaugam treptat mixand dupa fiecare galbenusurile si uleiul. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt. Turnam compozitia intr-o forma dreptunghiulara (aprox 22/30 cm) tapetata pe fund cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 25 de minute.


Bezea de nuca

Mixam albusurile spuma cu un varf de sare apoi adaugam mixand in continuare zaharul. Incorporam usor nuca, turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (folosim aceeasi tava mentionata mai sus) si dam la cuptor la 175 grade timp de 20 de minute, apoi cu usa cuptorului deschisa mai lasam 5-10 minute.


Blaturile le facem pe rand si le lasam la racit.


Crema: frecam galbenusurile cu zaharul apoi amestecam cu faina si adaugam treptat si laptele. Punem pe foc si lasam sa fiarba amestecand mereu, adaugam vanilia despicata si lasam pe foc pana se ingroasa si devine ca o budinca. La final adaugam zaharul vanilat si luam de pe foc.


Separat intr-un bol mixam cele 300 ml frisca si adaugam treptat crema de vanilie racita (din care am scos mai intai pastaia de vanilie) peste frisca si mixam pana la omogenizare pe treapta cea mai mica a mixerului.


Pentru jeleul de fructe, amestecam fructele cu zaharul si siropul de fructe si punem pe foc pana se topeste zaharul. Amidonul il amestecam cu apa apoi luam 2-3 linguri din cantitatea calda de fructe, amestecam, apoi turnam peste fructe si amestecam din nou. Cand se ingroasa luam de pe foc.


Asamblare


1. taiem fiecare blat in doua de-a lungul


2. asezam prima foaie de blat pufos si ungem cu jumatate din jeleul de fructe (jeleul de fructe nu trebuie sa fie racit complet)


3. peste jeleul de fructe asezam prima foaie de nuca (atentie mare pentru ca e foarte fragila si se poate rupe) peste care punem un strat generos de crema de vanilie


4. urmeaza apoi urmatoarea foaie de blat pufos, restul de jeleu de fructe si deasupra foaia de nuca


5. tortul il imbracam intr-un strat generos de crema


6. deasupra ornam cu fructe de padure, unele afine le zdrobim usor pentru a lasa suc si pentru a colora frumos tortul


7. topim ciocolata pe baie de aburi si folosind o punguta gaurita le un capat, stropim fructele si tortul cu dungi de ciocolata


Dam prajitura la frigider ideal pana a doua zi sau minim 3-4 ore inainte de a servi

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Timea - reteta nr.500" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 27 %
499.99 lei
364.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (71)

T I M E A 1

26.03.2015, 21:20

multumesc pentru aprecieri

iri_iri 1

28.03.2015, 20:02

Felicitări și la cât mai multe retete

tanyapatap 1

18.04.2015, 16:46

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura delicioasa zmeura
  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tort Alb-Negru