Tort tiramisu

de laura_n in Torturi, 5 Feb 2014 | 7833 vizualizari

 

M-am gandit mult daca sa ii spun tort tiramisu sau altfel. Stiu ca exista sau ca vor exista voci care vor spune, asta nu e tiramisu pentru ca are...sau nu are... Pe de alta parte, daca i-as fi spus altfel, alte voci ar fi spus: aaa, asta e tiramisu pentru ca e insiropat cu cafea si are mascarpone...
Nu se cunoaste sigur cine l-a inventat sau originalitatea acestui desert, cert este ca este un desert italian, si ca se distinge prin gustul si aroma de cafea si crema mascarpone. Restul...speculatii.
Eu am incercat tiramisu cu fructe de padure, cu piure de castane, clasic, insa niciodata nu am incercat sa fac un tort tiramisu.
Va spun ca este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am gustat. Nimic comun in gustul acestui tort , nimic banal, va asigur. Puteti sa va incantati atat pe cei dragi, cat si cei mai pretentiosi musafiri.

 

INGREDIENTE

pt blat:

  • 7 oua
  • 7 lg zahar brut
  • 150 gr turta dulce
  • 100 gr miez nuca
  • 2 lg zahar pudra

pt crema:

  • 600 gr mascarpone (ar fi fost ideal sa am 750 gr)
  • 200 gr ciocolata alba
  • cateva linguri lichior amaretto (eu nu am folosit de data asta, insa ii confera cremei un gust special. am folosit in schimb cateva linguri de lapte)

pt sirop:

  • 150 gr zahar brut
  • 200 ml cafea tare
  • 100 ml apa


pt ornat:

  • cacao neagra
  • cateva linguri crema
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort tiramisu:

Turta dulce si miezul de nuca se baga la robot si se macina, nu foarte fin, dar nici grosier. Dam deoparte.


Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cand s-au transformat intr-o spuma tare, adaugam zaharul brut si mixam in continuare pana se incoporeaza. Adaugam, unul cate unul, galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare.


Adaugam 12 linguri din mixul de nuca, in 3 transe, amestecand usor cu o paleta de mixer dupa fiecare transa. Procedand astfel, bezeaua nu se va lasa. Pregatim una sau doua forme de copt (cu diametru egal), prevazute cu hartie sau unse cu unt si pudrate cu faina. Turnam compozitia in mod egal si le punem la copt in cuptor...evident! :)) lasam la foc mediu, cam 20-25 minute, pana capata o culoare rumena, frumoasa. Le scoatem apoi din cuptor, si le lasam la racit pe un gratar. Intre timp, punem zaharul la caramelizat si amestecam usor cu o lingura de lemn, pana se topeste uniform. Adaugam cafeaua peste caramel si apa si lasam sa fiarba un pic, pana obtinem un sirop. Dam deoparte sa se raceasca. Este un sirop...delicioos! Topim ciocolata alba pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca si o adaugam peste mascarpone. Amestecam cu un mixer pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam cateva linguri de lichior si mai amestecam un pic cat sa se incorporeze lichiorul. Dam deoparte. Dupa ce s-au racit toate, intr-o forma de copt cu inel detasabil, asezam primul blat, insiropam bine, asezam un strat generos de crema, apoi asezam cel de-al doilea blat si presam ca sa se niveleze crema de dedesupt. Insiropam cu restul de sirop, asezam restul de crema (oprim cateva linguri pt moturile de deasupra, dar nu e musai, doar daca doriti sa il ornati) si nivelam cu o spatula. Dam la rece 2-3 ore. Dupa ce a stat la rece, detasam inelul, pudram cu cacao suprafata tortului, marginile le imbracam in pesmet ramas din mixul cu nuca. Crema ramasa o amestecam cu o lingura de cacao. Formam cateva moturi de crema. Eu nu am vrut ceva special de ornat, am vrut sa il pastrez mai simplut. Dam din nou la rece sau servim o portie chiar atunci. Va asigur ca este un tort excelent, cu un gust special!

 

TIPS-URI

1

eu am folosit forme de copt cu diametrul de 24 cm.

2

ar fi bine ca turta dulce sa fie un pic uscata, se macina mai usor.

3

puteti insiropa cat maimult blatul, mie mi-a fost teama sa nu se desfaca blatul.

4

folositi amaretto pt crema, sigur ii va conferi un gust deosebit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort tiramisu" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (41)

ela 1

22.02.2014, 23:44

am fost convinsa ca am dat un like aici ,dar cred ca o facusem pe facebook

Geanina87 1

25.02.2014, 18:52

Aurelia 07_07 1

09.03.2014, 14:52

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

6950 puncte

Rocsi

6410 puncte

 merisor

5050 puncte

Constelatialeu

4410 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Carne de vitel in sos de legume

de oanapl 5

ieri la 22:43

Melcisori cu telemea, la cuptor

de RODIMUR 4

ieri la 21:27

Turtite la tigaia grill

de RODIMUR 4

ieri la 19:23

RETETA RECOMANDATA
Tiramisu