Desert turtite impletite, cu magiun

de RODIMUR in Dulciuri, 10 Iul 2020 | 3184 vizualizari

 

Am făcut aceste turtițe împletite cu magiun, plecând de la o rețetă găsită pe net, o rețetă în care autoarea mărturisea că a avut dilema denumirii. Acolo, se folosea nutella, pe care eu am înlocuit-o cu magiun, pentru că mai am suficient în cămară și pentru că m-am gândit că fiind bine legat, se va comporta mai bine la căldură, în cuptor, decât nutella.
O altă modificare a fost aceea că eu am preferat să le ung cu ou, ca să fie mai aspectuoase și le-am rumenit frumos, în timp ce în rețeta de bază, turtițele erau presărate cu zahăr pudră, după ce se răceau. Cred că voi încerca într-o zi și această variantă, cu turtițe neunse cu ou, rumenite mai puțin și presărate cu zahăr pudră, imediat ce vor fi scoase din cuptor, pentru ca acesta să adere sigur la turtițele fierbinți.
Pentru că va fi greu de explicat, măcar parțial, procesul de fabricație, recomand vizionarea atentă a fotografiilor care însoțesc rețeta.
Din ingredientele de mai jos am făcut 12 turtițe.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 250 ml de smântână
  • 1 ou
  • 100 grame de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță încărcată de praf de copt
  • 1 praf de sare extrafină
  • 450-475 grame de făină albă
  • Pentru umplutură:
  • 1/2 borcan de magiun (sau de nutella)
  • 2 linguri de nuci rumenite și mărunțite
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert turtite impletite, cu magiun:

Pentru aluat se amestecă smântâna cu: oul, zahărul, sarea și vanilia. Când zahărul s-a dizolvat și compoziția este omogenă, se adaugă treptat făina amestecată cu praful de copt. Va rezulta un aluat moale care trebuie lăsat ”să se odihnească” timp de 20 de minute.

După acest interval de timp, se frământă puțin aluatul pe planșeta înfăinată și se porționează în patru bucăți identice. Se ia o bucată de aluat și se împarte în trei părți. Din fiecare parte se întinde o foaie cu grosimea de aproximativ 4 mm. Se face un șablon din carton, cu dimensiunea de 15/15 cm și se decupează două pătrate. Din aluatul rămas se va mai face un pătrat, cu aceleași dimensiuni și cu marginile drepte.

În partea de jos a pătratului (ca în poză!) se taie 8 franjuri egale, din partea stângă, până la mijlocul pătratului și de la jumătate în jos. La fel se taie 8 franjuri egale în partea laterală stânga a pătratului, din partea de sus, până la jumătate, în așa fel încât vor rămâne două pătrate în partea dreaptă, sus și în partea stângă, jos.

Se pun 2 lingurițe de magiun și se presară nuci mărunțite, în pătrățelul din dreapta sus, lăsând neunse marginile, de jur împrejur, pentru a putea fi lipită turtița. Se aduce pătrățelul din stânga jos, peste cel uns cu magiun și se sigilează ușor aluatul, pe toate laturile, după care se împletesc franjurile, din dreapta jos, cu cele din stânga sus, așa ca în pozele care însoțesc rețeta. Când se împletesc toate franjurile, se sigilează lateral și se pune turtița în tava prevăzută cu hârtie de copt.

Se procedează la fel, până ce se fac toate turtițele, după care se ung cu un ou bătut.

Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenesc frumos.

 

TIPS-URI

1

Aluatul trebuie să fie potrivit de moale și elastic, dar nelipicios.

2

Ca umplutură, puteți folosi nutella, care totuși este mai moale și se va topi la căldură. De aceea este preferabil să folosiți un magiun, sau un gem bine legat, care se comportă mai bine la căldură, în cuptor.

3

Cine nu vrea să ungă turtițele cu ou, le va lăsa mai puțin în cuptor, doar până ce se rumenesc la bază. Atunci se scoate tava din cuptor și se presară imediat turtițele cu zahăr pudră, amestecat cu 1 plic de zahăr vanilinat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert turtite impletite, cu magiun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Rocsi 1

13.07.2020, 19:13

Wow, ce imi place cum ti-au iesit! Si sunt si delicioase!

RODIMUR 1

13.07.2020, 20:27

Mulțumesc frumos, Rocsi!

RODIMUR 1

14.07.2020, 20:55

Mulțumesc frumos, Andra!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert placinte cu mere calite