Varza murata pentru iarna (reteta Motan)

de MotanLaOale in Muraturi, 16 Noi 2012 | 38391 vizualizari

 

Este reteta mostenita de la bunica mea. Asa s-a pus varza la noi de dinainte sa fiu eu! Singurul lucru care s-a schimbat de'a lungul anilor au fost capacitatea butoaielor! Varza nu se inmoaie, nu este sarata si tine pana vara si in conditii de bloc, in dulapul de pe balcon! Eu acum am un butoi de 45l cu gura larga, si cantitatile sunt pentru el.

 

INGREDIENTE

  • 25 kg varza (16 verze potrivite)
  • 4 legaturi marar uscat
  • 2 legaturi cimbru uscat
  • 1 stiulete porumb uscat
  • 3 mere
  • 2 gutui
  • 5-6 radacini hrean grosute
  • sare grunjoasa (vrac)
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza murata pentru iarna (reteta Motan):

Varza se alege la marimea potrivita butoiului, sa fie tare, cu foi multe netede si sa aiba catoare subtiri. In butoiul meu incap 4 randuri a cate 4 verze daca sunt alese bine.


Se spala merele, gutuile, stiuletele de porumb, mararul, cimbrul si se curata hreanul si se taie in bucati potrivite.


Varza se curata de foile de deasupra si se scobeste cotorul.


In butoi intai se potriveste furtunul pentru pritocit care trebuie sa fie pe fundul butoiului cu un cap si celalalt cap se trage afara din butoi pana la o palma de podea.


Se pune primul strat de varza pe fundul butoiului. Daca raman spatii mari intre ele se pot pune si sferturi sau jumatati de varza, vor fi bune la varza calita.


Intre verze se pun bucati de gutuie, sferturi de mar, stiuletele rupt in doua si bucati de hrean.


Se pun legaturile de marar si cimbru si se distribuie pe toata suprafata.


Se pune al doilea strat de varza si printre mar, gutuie, hrean.


Si asa pana se umple butoiul.


Se ruleaza furtunul in butoi si se umple cu saramura calda.


Saramura se face 1 lingura de sare grunjoasa la litru de apa calda.


Se lasa 2-3 ore sa iasa aerul, se completeaza cu saramura, se pune capacul si se pune la locul lui, in dulapul de pe balcon la mine. (este pus pe un suport cu roti)


Dupa 3 zile, si pe urma din 3 in 3 zile varza se pritoceste. (mai nou se sufla cu o teava, dar mie nu mi se pare acelasi lucru)


Eu cu ajutorul furtunului trag saramura intr-o oala mare (15 litri) de unde o retorn cu un ibric in butoi dupa ce o vantur in oala.


Cand consider ca am pritocit toata cantitatea de saramura pusa, pun sipcile de lemn cara vor tine varza in saramura, rulez furtunul in butoi, pun capacul si la loc in dulap pentru urmatoarele 3 zile cand se reia operatiunea.


Se pritoceste pana se acreste complet, de odicei pana de Craciun.


Dupa acrire dupa ce se scoate varza se pune o greutate pe sipci pentru a tine varza in saramura. (Eu pun o stcla de plastic de 2 l umpluta cu apa si strans dopul bine. Este de ajuns)


Cand este acrita este foarte buna iar zeama este galbena, excelenta.


Ce se face cu ea, sau cum se consuma nu spun ca stie toata lumea!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Varza murata pentru iarna (reteta Motan)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (43)

MotanLaOale 1

19.11.2012, 10:49

adela_64 1

13.11.2013, 14:25

Multumim pentru reteta domnule motan. Chiar aveam nevoie si am oaresce emotii. E primul an in care pun varza la murat !

MotanLaOale 1

13.11.2013, 14:39

Iese sigur buna!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

8490 puncte

Constelatialeu

7650 puncte

RODIMUR

7180 puncte

mirela0911

6460 puncte

Rocsi

5000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Pui cu dovlecei en papillote
  • 12

    S

  • 13

    D

  • 14

    L

  • 15

    MA

  • 16

    MI

  • 17

    J

  • 18

    V

RETETA RECOMANDATA
Varza murata