Cozonac

de pana_luminita in Dulciuri, 21 Apr 2011 | 7933 vizualizari

 

Prima incercare de preparare a cozonacului ;))

 

INGREDIENTE

  • faina 1 kg
  • lapte 1 l
  • drojdie 50 gr
  • unt 125 gr
  • ulei 100 ml
  • 5 galbenusuri
  • cacao
  • nuca 200 gr
  • coaja de lamaie
  • zahar 500 gr
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Topesc drojdia in lapte caldut si adaug faina pana maiaua iese ca o smanatana , las compozitia la dospit . Fierb laptele impreuna cu zaharul , cat timp laptele fierbe cern faina. 

  Peste faina (1kg) cernuta  adaug 500 ml lapte clocotit si amestec cu lingura , apoi adaug untul de la frigider si amestec cu mana compozitia , dupa ce untul este integrat total in compozitie ;) adaug cate un galbenus . In compozitia rezultata adaug maiaua si framant compozitia timp de 1 ora pana se dezlipeste de mana si face ''basici'' pe parcursul framantatului adaugand cate-o lingurita de ulei pe marginea lighianului in care framant coca.  compozitia este lasata la dospit timp de 3 ore acoperita cu un prosop la caldurica ;).

Din restul de lapte ramas 500ml fac crema de ciocolata cu care o sa umplu cozonacul . Pun laptele la foc mic in care adaug cacaoa pe care in prealabil intr-un castron am amestecat-o cu 5 linguri de lapte  ,  timp de 5 minute amestec continuu in compozitie , apoi adug nuca tocata marunt ( eu am strivit cu sucitorul nuca) peste aceasta crema am mai adaugat  3  linguri de faina .

Compozitia o impart in 6 parti egale . Pentru un cozonac este necesar 2 parti din cele 6 :) , pe care le intind cu ajutorul maini  pe suprafata lor intind un strat de crema de ciocolata .  Fiecare parte o rulez , apoi  le impletesc si le pun informele de cozonac pe care in prealabil le-am tapetat cu hartie de copt.

Cozonacul este bagat la cuptor , care a fost incalzit la treapta 4 timp de 40 minute( in acest timp l-am verificat cu paiul)

Din aceasta compozitie ies 3 cozonacei ;) care i-am facut in forma de 25 cm.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

gaby_duceag 1

15.12.2011, 21:31

La multi ani!
Sa fii fericita, fata draga.
iertare pentru intarziere

diaconta 1

15.12.2011, 21:38

La multi ani

Bucataras 1

15.12.2011, 23:19

La multi ani!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Cornuri Bratislava (cu umplutura de mac si nuca)