Termeni tehnici folositi in cuprinsul retetelor

Postat de babi5 in Cu de toate pe 12 Mai 2014, 15:02

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

ovelina =decor realizat cu spritul in forma de spirala

bain-marie = sistem de incalzire in care preparatele se mentin la cald, in vederea servirii intr-un vas plasat in alt vas mai mare plin cu apa fierbinte. Serveste de asemenea pentru prepararea unor sortimente in baie de apa .

bait =  o compozitie pregatita din legume, condimente, vin si otet pentru marinare.

bol  = recipient  in forma de semisfera ce se foloseste la transportarea preparatelor lichide calde pentru servirea lor .

bradt = amestec de carne de vita tocata .

caramel =  o solutie de zahar ars

a camareliza  = a topi zaharul pana capata culoarea auriu-roscat, fara a se arde 

caserola = recipient din material plastic sau carton cerat,folosit la servirea preparatelor tip "gospodina" (acum catering ) portionate.

a  coace = a prelucra termic alimentele in atmosfera de aer cald, in cuptor incins .

compotiera = recipient din portelan,sticla,cristal,sau material plastic de forma semisferica,folosit la servirea compoturilor.

a carameliza = a da mancarii gust prin adaugarea de condimente (piper,cimbru,,etc.)

a decora = a infrumuseta si a aranja estetic  preparatele cu diferite ,legume ,maioneze s,a 

a dezosa = a separa carnea de oase,inaintev sau dupa pregatirea preparatului

a fezanda = a tine carnea la rece ,pentru infragezire

a finisa = a da aspectul definitiv preparatului culinar

a frige = a prepara un aliment prin expunerea directa  la actiunea focului (in frigare, pe gratar,la cuptor)

a gelifica = a lega unele preparate cu gelatina sau cu unele produse gelatinoase.

a gratina = ultim tratament termic in cuptor ,de maxim 10 min, a preparatelor, acoperite cu sos sau cascaval ras

a impacheta = a inveli unele preparate sub diferite forme .

a impana =  a introduce  in masa unor produse (de obicei carnea) bucati de costita, legume sau alte produse ..

a impesmeta  = a trece  un produs prin faina, ou si pesmet, procedeu prin care se prepara toate produsele pane . 

a inabusi = procedeu termic care consta  la incalzirea grasimii  cu apa, intr-un vas acoperit cu capac, in care se adauga diferite materii prime (legume, carne)

jiu = sosul format  in timpul  frigerii  la cuptor  a unor preparate 

legumiera = recipient  din portelan alpaca argintata, sau argint pentru prezentarea  preparatelor din legume .. 

lus = un polonic mic, cu ajutorul  caruia  setrec  preparatele  lichide  din supiera  in farfurie  sau  se toarna o compozitie de clatite ..

a marina = a tine  diferite carnuri,in special  vinatul ,in bait ..

a monta = a aseza cit mai  estetic componentele unui produs  sau preparat pe diferite  suporturi,

a napa = a acoperii cu aspic  ,sau diferite sosuri un preparat 

a nivela  = a uniformiza  suprafata  unei compozitii . 

a pasa = a trece prin pasoar unele compozitii pentru sosuri,creme s.a 

a portiona = a taia preparatele in portii conform  gramajului stabilit 

pos - = cornet din material  plastic ,impermeabil prin care  nu pot trece lichidele,prevazut  la un capat  cu dul  sau sprit.

raviera = un platou mic din inox ,potelan,sau faianta de forma rombica ,in care se prezinta  preparatele culinare (mincaruri )la servire . 

rondea = ustensila in for

ma  de rozeta  cu zimti ,folosita  la tierea aluatului  pentru ravioli ,pateuri s.a 

a rula = a pregati  unele preparate prin rasucire 

a rumeni = a frige  un preparat  pina   ce devine  rosiatic ( se rumeneste )

salatiera = recipient din portelat  sau faianta  de forma patrata sau ovala folosit la servirea salatelor  

a sota = a pregati  diferite preparate  in putina grasime ,fara sa se rumeni .

sprit = forma conica din tabla inoxidabila  sau aluminiu,care are  la capatul  cu deschizatura  mica  si care  se monteaza  la pos,pentru a decora preparatele.

a spuma =  a indeparta spuma  de la fierbera  supei .. 

a stropi = a pune sos sau jiu  peste friptura ,in timpul  frigerii.

a taia julien = a taia legumele  in fisii foarte subtiri.

a taia pestisori tambal = a taia ceapa in felii subtiri.

a tapeta = a imbraca diferite orme cu faina,sau pesmet

a frampa  = a insiropa  diferite semipreparate .

a tura = a repeta operatia  de intindere  a aluatului de foetaj

turnedo = preparat culinar din muschi de  vaca 

Comentarii (21)

27.05.2014, 15:58

multumesc draga mea comanligia

30.05.2014, 11:41

Ligia, se poate trimite pe e-mail ( ai butonasul sus, in dreapta ) si le poti pastra in calculatori . Multumim babi

30.05.2014, 12:27

:-cu mare drag Ela scumpa

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia