Basboussa sau prajitura libaneza

de Catalina L in Dulciuri, 26 Mar 2016 | 5663 vizualizari

 

Va propun o varianta libaneza de Basbousa cu iaurt si nuca de cocos.
Basbousa este o prajitura preparata cu couscous sau gris si insiropata cu sirop de zahar .
Este foarte populara tarile arabe. Nuca de cocos este un supliment popular mai ales in Egipt unde prajitura isi are originea.
Basbousa este cunoscuta sub numele de : Revani in  Grecia,  Namoura in Liban, Harsa -in Liban,etc.
http://leblogdecata.blogspot.com/2016/03/basboussa-sau-prajitura-libaneza.html

 

INGREDIENTE

am folosit ca masura paharul de iaurt

  • 1 iaurt alb natur
  • 1/2 măsură de zahăr pudră
  • 1 măsură de couscous mediu
  • 75 g unt topit
  • 1/2 măsură de nucă de cocos rasă
  • 2 linguri praf de copt

Sirop:

  • 2 măsuri de zahăr
  • 3 măsuri de apă
  • 3 linguri de suc de lămâie sau de apa de flori de portocale
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Basboussa sau prajitura libaneza:

Frecam bine iaurtul si zaharul cu telul. 

Se adauga untul topit, praful de copt, nuca de cocos, faina de cous-cous continuand  să amestecăm. 

Se toarnă compozitia într-o tava căptușită cu hartie de copt și se coace  în cuptorul preîncălzit la 180 ° C timp de 25 până la 30 minute. 

Se supraveghează si se verifica cu vârful de cuțit, care trebuie să iasă curat.  

Intre timp se prepara siropul. 

Într-o cratiță, se toarnă apă, zahărul, apa de flori de portocale și se fierbe timp de 20 de minute, până când de va îngroșa usor. 

Peste prajitura scoasa din cuptor punem jumatate din sirop si da din nous la cuptor pentru 10 minute. Varsam apoi restul de sirop și punem vasul in cuptorul oprit. Se lasă 15 minute și se scoate din cuptor să se răcească complet. 

De preferință, se asteapta 5 până la 6 ore înainte de tăiere, astfel încât să nu se fărâmițeze. 

Se taie in forme patrate sau romburi si se serveste.

Se decoreaza cu fistic prajit sau cu nuca de cocos.

TIPS-URI

1

Se poate pune gris in loc de couscous.

Daca ti-a placut reteta noastra "Basboussa sau prajitura libaneza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Geanina87 1

28.03.2016, 12:21

Steffy 1

17.08.2016, 19:01

Ce marime are tava? De multe ori am folosit tavi prea mari si nu mi*au iesit retele salvate.

Catalina L 1

17.08.2016, 22:33

tava nu este mare 20 / 25 cm

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Clătite cu roșcove, cremă de brânză și fructe