Bors de fasole galbena

de Sylvia in Supe/Ciorbe, 15 Feb 2010 | 9810 vizualizari

 

Ce poate fi mai potrivit intr-o zi de iarna cu ninsoare decat o farfurie de ciorba aburinda ?

 

INGREDIENTE

  • 700 grame de fasole galbena pastai ( eu am pus congelata ) ,
  • 2 cepe,
  • cativa morcovi,
  • 2-3 rosii decojite ( eu pun iarna din conserva de preferat cele din Italia, le gasesc cele mai bune ) ,
  • 2 linguri ulei de porumb sau de floarea soarelui,
  • o crenguta cimbru verde ( eu am pus congelat ca asa il pastrez pentru ciorbe)
  • telina verde sau alta verdeata pe care o preferati
  • ,sare,
  • bors magic ( sau natural daca aveti eu aici nu gasesc) ,
  • o lingura  amestec de legume sau delikat de legume,
  • smantana si ardei iute optional dar binevenite.
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de fasole galbena:

Punem intr-un vas  inalt uleiul la incins si cand este incins adaugam ceapa taiata cubulete si morcovii si lasam sa se caleasca cateva minute.

Daca doriti puteti sa adaugati si o tija de telina verde taiata cubulete, eu nu am pus ca am folosit telina frunze la final. Dupa ce s-au calit legumele adaugam apa 2-3 litri si acoperim  vasul pana da in clocot.

Cand clocoteste adaugam fasolea verde curatata si rupta pe lungime in functie de preferinte,  crenguta de cimbru, putina sare si delikat si lasam sa fiarba  12-15 minute la foc mediu si cu vasul acoperit. Dupa aceea adaugam rosiile decojite tocate fin de tot (eu le fac cu blenderul )  si mai lasam sa clocoteasca cateva minute.

La sfarsit se drege dupa gust cu sare, delikat,bors magic. Se inchide focul si se adauga verdeata tocata fin si se lasa minim 5 minute acoperit vasul inainte de a se  manca sa se mai povesteasca aromele . 

Se serveste fierbinte cu verdeata  proaspata tocata fin pusa direct in farfurie, optional smantana, ardei iute, paine de casa ….pentru un festin adevarat.

Va doresc pofta buna si va servesc cu o farfurie de bors ca ninge afara si e frig.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de fasole galbena" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Sylvia 1

17.02.2010, 11:20

Ionix daaa sunt pastaile acelea late care se usuca vara la soare puternic si se rehidrateaza cand faci ciorba, au un gust deosebit. Practica e veche tare de pe vremea cand nu existau lazile frigorifice poate ai ocazia vreodata sa le gusti, in Ardeal stiu sigur ca se faceau in alte parti ale tarii nu stiu.

ionix 1

17.02.2010, 11:24

foarte tare... deci daca nu ar scoate din pastaie ar fi si la bunicii mei cred ca e o chestie din Ardeal... poate-ti trebuie un anumit tip de fasole pastai...
o sun pe bunica-mea azi si-o intreb poate o fi si la ea in Bucovina dar nu stiu eu sarut-mana mult pentru sharing... am mai aflat un lucru nou... eu am rude in Ardeal dar n-am apucat sa ajung in zona aia pana acum, spre rusinea mea
mersi

Sylvia 1

18.02.2010, 12:27

Ionix pastaile raman asa cum sunt doar se usuca la soare ii zic mamei sa imi caute in piata ca poate gaseste la ceva bunicta. In martie ajung in Romania si daca am materia prima fac o portie si postez reteta .

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorbita bogata de aripi de curcan