Bors de peste

de Julie in Ciorbe, 3 Noi 2010 | 8874 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • peste
  • rosii
  • ardei gras rosu si verde
  • ceapa
  • morcov
  • bors
  • patrunjel
  • leustean
  • sare,piper
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de peste:

Va povesteam in reţeta - ceapa umpluta cu  icre de crap    despre Conul Costache Labusca- om al Deltei si mare amator de mancaruri pescaresti. Iată ce ştia  acesta  despre borşul de peşte:

    " Cand zicem borş de peşte nu trebuie sa ne inchipuim o simpla fiertura...Este şi aici un meşteşug, si sunt borşuri intre borşuri. Mai intâi de toate , borşul care e pus la fiert trebuie sa fie proaspăt; aşa e pus in cazan in toata puterea acrimii lui. Al doilea ; peştele zvârlit in cazan musai sa fie de-o marime respectabila si ales unul si unul.
In unele parţi se face un borş limpede, o zama senina care-şi are gustul ei particular. In alte parţi zarzavaturile se amesteca in culorile curcubeului si mai ales patlagelele stapanesc totul cu roşul lor indian. Sorbitura aceasta bogata isi are partizanii ei , care sunt in stare sa ridice pumnul impotriva celor care sustin morţiş borşul limpede.  În sfârşit , la mare,pescarii fierb bine mai intâi, cateva zeci de kg. de peşte , ca sa-i scoata toata dulceaţa- si borşul acesta devenit un fel de esenţa de peşte e scos cu grija la o parte si peştele inlăturat. În această esenţa se pune nisetru proaspăt ; cazanul da cateva unde bune; se adaugă verdeţurile de rigoare ; si socot ca
Brillat Savarin şi-ar lasa pacea si mormântul ca să petreacă o oră la malul apei , spre a gusta un asa borş fara pereche!"

Ciobica mea este una cu zarzavaturi in culorile curcubeului: roşii, ardei gras verde si roşu, ceapa, morcov, patrunjel, leuştean ; şi fiarta in borş acru de casa.  Ca peşte am folosit crapul- cel mai bun dintre peşti, pentru ciorba- mai ales capul, pentru cine ştie "sa-l manance si sa-l aprecieze ca un bun cunoscator de bucate alese"- dupa cum spunea şi Conul Costache ...     Dupa ce legumele au fiert pe jumatate,  am adaugat si peştele " grijit "  bine si  taiat in bucati potrivite. După incă 20-30 minute , de fiert ciorbica la foc mic, pentru a nu se farâma peştele, am asezonat cu sare,piper, am stins focul şi  am adaugat verdeţurile de rigoare:
pătrunjel si leuştean proaspăt.
Borşul de peşte este gata , fumega in farfurii şi-şi asteaptă mesenii...Un borş bun, un pahar de vin si celelalte...  
O mancare sanatoasă , sa-ţi mangâie sufletul...

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de peste" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de pastai uscate cu mamaliga si ceapa rosie