Cornuri cu mac

de RuxyRux in Piine, 22 Ian 2013 | 25986 vizualizari

 

Sigur va aduceti aminte batoanele cu mac de dinainte de '89...eu le iubeam pur si simplu...din pacate nu mai sunt...sau de fapt daca se mai gasesc nu stiu ...se fac dupa retete noi ce nu mai au nimic in comun cu cele de odinioara......de multa vreme am tot incercat acasa retete care sa fie asemanatoare...dar am fost mereu pe aproape...acum am reusit...sunt exact la fel de bune si au un gust ca cel pe care mi-l aduc aminte...asa ca va invit sa le probati daca va fac cu ochiul.... promit ca ies delicioase! Eu le-am preparat sub forma de corn dar desigur alegerea va apartine...:)

 

INGREDIENTE

  • 4 cani de faina( model de cana = cea obisnuita de lapte plina aproape pana in margine) plus o mana doua de faina
  • 200 ml apa calduta
  • 200 ml lapte caldut
  • 100 gr unt( 1/2 pachet)
  • 1 lingurita si jumatate de sare
  • 10 linguri de zahar pudra potrivit de pline( eu am pus zahar brun la masina de cafea si l-am rasnit)
  • 50 gr drojdie proaspata( un cub mare sau 2 mici) + 1 lingura de zahar brun
  • 2 galbenusuri
  • 50 ml lapte pentru uns
  • 1 lingura de zahar( brun)
  • mac
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cornuri cu mac:

Din pacate mi s-a stricat cantarul si a trebuit sa masor faina cu cana( cea de lapte cum am precizat).

Laptele si apa le-am amestecat intr-un ibric si le-am incalzit usor( nu fierbinte). Am luat din total 5 linguri, plus o lingura de zahar si am lichefiat drojdia intr-un bol. Am lasat-o putin la loc cald.

In lichidul ramas am topit untul la foc mic( nu cumva sa infierbantati compozitia, daca ati facut-o lasati sa se raceasca pana devine usor calduta).

Faina am cernut-o prin sita direct in ligheanul de framantat( va rog sa o faceti si voi). Sarea am pus-o pe margine, apoi si zaharul deasupra, am turnat  si compozitia lichida de apa, unt si lapte si am framantat aluatul pana nu s-a mai lipit de mana.... pentru acest lucru am mai adaugat o mana doua de faina. Presaram putina faina peste aluat si apoi crestam adanc cu un cutit in forma de cruce.

Acoperim vasul si-l lasam la loc caldut( de regula asez lighenusul langa flacara aragazului).

Dupa aproape o ora, aluatul isi dubleaza volumul, il pliem de cateva ori spre mijloc. Cu mainile infainate il impartim in doua bucati.

Pe o suprafata infainata intindem prima bucata sub forma de cerc cat ne permite. Cu o rotita de pizza sau cu un cutit decupam in forma de cruce. Eu am facut cornurile mari voi daca doriti le puteti face mai micute iar pentru asta mai taiati in opt si nu in 4....

Rulam incepand din margine cornurile. Le curbam usor din mijloc sau le lasam drepte cum ne inspira. Le putem da forma de batoane daca dorim  in acest punct.

Punem cornurile in tava de cuptor tapetata cu foaie pergament. Le vom mai lasa la crescut aproximativ 30 de minute. Ne ocupam si de bucata a doua de aluat. Formam si restul de cornuri. Ungem cornurile asa ca intr-o mangaiere nu apasat ...ungem bine peste tot, cu laptele caldut amestecat cu lingura de zahar si cu galbenusurile de ou si apoi presaram din belsug macul( care mie imi place muuult... cat mai mult.) Intre timp am incins cuptorul la 200 de grade si le-am copt pentru 20 de minute.

Sunt irezistibile...sincer! Mai ales la micul dejun...:)

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cornuri cu mac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (79)

sebirizescu 1

27.01.2013, 22:49

bune

RuxyRux 1

05.02.2013, 18:27

Muuult prea bune multumesc!

reisnaor_2006 1

01.02.2016, 18:20

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Painici cu mac